Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Révész Mihály: Sokkal élhetőbb Tarján

Szeged - Online interjút adott szerkesztőségünknek Révész Mihály, Tarján egyik önkormányzati képviselője: a kerékpárutak, játszóterek, távfűtés és a panelprogram volt a fő téma.

Délmagyarország: Online interjúnk véget ért, köszönjük a figyelmet!

Révész Mihály: Köszönöm a kérdéseket és a hozzászólásokat! A jelzett csatornákon várom a további érdeklődést!

Böbe: Képviselő úr! Nézi az olimpiát? Hány érmet vár a magyar csapattól, és ki szerezhet még nekünk aranyérmet?

Révész Mihály: Igen, természetesen nézem az összes csatornán az aktuális eseményeket. Sajnos korom miatt már az 1952-es helsinki olimpiára is emlékszem, amikor 16 aranyéremmel a legjobb szereplést értük el. Nem gondolom, hogy ezt meg tudjuk közelíteni, de még 4-5 aranyérmet remélek. A szegedi kajak-kenusok szállíthatnak még aranyat, és bízom a birkózóinkban, lövészeinkben, öttusázóinkban és Pars Krisztiánban.

azazz
Révész Mihály és Szabó C. Szilárd.
Fotók: Farkas Richárd

szattila2:
A kérdéseim a tisztelt képviselő úrhoz: Miért nem válaszol a mihaly43@invitel.hu címére (az önkormányzat honlapján ez szerepel elérhetőségként) április 12-én küldött levelemre? Hol lehet a képviselő urat elérni, ha szeretném megkeresni valamilyen problémámmal?

Révész Mihály: A hagyományos fogadóórák helyéről és idejéről a Délmagyarország ad hírt, de itt közlöm az egyébként sokak által már ismert telefonszámomat és új e-mail címemet: 70/366-5621; mihaly4319@gmail.com. Ide várom a kéréseiket és kérdéseiket, és személyesen is örömmel állok a tisztelt választópolgárok rendelkezésére. Ily módon sokkal hatékonyabban tudjuk a problémákat megoldani.

Panellakó: 2009 óta be van adva a felújítás kérelmünk és az önrész is be van fizetve. Sajnos már nagyon rossz az ablakok állapota, és amennyiben egy kemény tél lesz, sokan és sokat fogjuk fűteni az utcát. Idén számíthatunk-e arra, hogy elkészül a panelprogram?

Révész Mihály: Körzetemben a lakások 80 százaléka részt vett a panelprogramban, ezáltal sokkal élhetőbbé vált Tarján. A későn ébredők, vagy azok, akik későn egyeztek meg egymással, sajnos egyelőre könnyen kimaradhatnak ebből az összességében pozitív programból. Jelenleg az a helyzet, hogy a még függőben lévő pályázatok harmada befejeződhet, a kétharmadnak a kormány nem adott támogatást. A konkrét lakcím alapján tájékoztatni tudom, hogy melyik kategóriába tartozik az önök háza.

azzaa
Révész Mihály: Tarjánban nem növekedett a bűncselekmények száma.

Egy tarjáni lakos:
Az elmúlt hat hónapban több helyen is volt betörés Tarjánban, ahol esténként sűrűn hangoskodnak a lakók. Milyen intézkedések történtek, történnek a közbiztonság javítása érdekében? Kitől lehet segítséget kérni, ha az ember meg akarja fékezni a hangoskodókat?

Révész Mihály: A rendőrkapitányság szokásos éves beszámolója szerint Tarjánban nem növekedett a bűncselekmények száma, bár a típusokban évről évre vannak változások, hol a betörések száma növekszik, hol az erőszakos cselekményeké. A közbiztonság javításának érdekében a közelmúltban újjászerveződött a Tarjáni Polgárőr Egyesület, és a rendőrséggel való együttműködésük fokozatosan javul. A hangoskodással kapcsolatosan azt tudom mondani, hogy a jegyzői irodához kell közvetlenül fordulni, de magam is szívesen tolmácsolom ezeket a panaszokat.

Kiss Márta: Tarjánban lakom. Kérdésem: hogyan lehetne a SZETÁV-tól leválni, illetve hogyan lehetne áttekinthetőbbé tenni a számlát. Borzalmasan sok számlát fizetünk, sok esetben értelmetlenül. A tavalyi elszámoló számla is igen érdekes. Elég enyhe tél volt, gyakorlatilag 50 százalékkal fogyasztottunk kevesebb hőt, mégis pluszdíjat kellett kifizetni. A havi fűtésszámla 25 ezer forint egy 60 négyzetméteres lakásra. Szeretnék erről akár személyesen is beszélni önnel. Nagyon sok felháborodott ember van.

Révész Mihály: A távfűtés nem csak Tarján vagy Szeged, hanem az egész ország egyik legnagyobb gondja. A jogszabályok szerint egyedi leválás nem lehetséges a fűtési rendszerről, sőt személyesen is beláthatjuk, hogy a távfűtés rendszer, vagyis az egymás mellett és alatt lévő lakások egymást is fűtik. Ismereteim szerint ilyen leválásra Szeged egy másik lakótelepén volt 15 éve példa. Egy egész épület (természetesen a lakók egységes akarata alapján) leválhat, de ennek olyan technikai akadálya van, hogy a lakótelep területén kiépített gázvezetékek kapacitása a konyhai gázhasználatra készült, és a tömeges átállást nem bírná ki a rendszer, illetőleg elképesztően megdrágítaná. Úgy gondolom, hogy generális megoldást központi, politikai akarat nélkül nehéz lenne találni, mivel ehhez az alternatív fűtési megoldások (például napelem, hőszivattyú) jelenleg még drágábbak, mint a hagyományos távfűtés.

Egy tarjáni lakos: A Budapesti körút 30-32. szám mögötti játszótéren felújították a hajót, de megérdemelne a játszótér még néhány hintát, mert kellemes, árnyékos környezetben van, szeretik a gyerekek, élvezik a szép hajót, de hiányzik még néhány hinta. Nem kellene új, elegendő lenne néhány leselejtezett hinta is, amíg eldől a játszótér sorsa. A közelben van ugyan EU-szabványnak megfelelő játszótér, de nincs árnyék, tűző napon pedig nem játszanak, nem játszhatnak a gyerekek.

Révész Mihály válaszol
Révész Mihály válaszol
Révész Mihály:
Régóta ismerem ezt a játszóteret, hiszen még az én gyerekeim - akik ma már felnőttek - is játszottak itt. Az EU-konform játszóterek kiépítése igen költséges (gumitégla, fa alapanyag és még sorolhatnám), ezért csak fokozatos fejlesztésre telik a képviselői pénzből. Sajnos a leszerelt, használt játékok telepítése nem megengedett, és hiába böngészem az árajánlatokat, ennek a játszótérnek a teljes felújítása négymillió forint lenne. Az Építő utca másik végén található, igen napfényes játszótérre már telepíttettem fákat, de ezek csak néhány év múlva adnak árnyékot. Tavasszal és ősszel nagyon kedvelt a gyerekek és a szülők között az említett játszótér.

Dave:
A József Attila sugárúti kerékpárút életveszélyes! A tarjáni villamos végállomástól a Budapesti körútig a kerékpárút kritikán aluli, hatalmas kráterek, repedések vannak rajta, a felfestés már régen lekopott, de ez még így is jobb, mint a Budapesti körúttól a Deák-gimnáziumig. Ott is hasonló a helyzet, annyival súlyosbítva, hogy este nem látni, hogy mit kell kikerülni, ugyanis a sugárút lámpái messze vannak, és még ezeket is kitakarják a fák. A kerékpárútnál nincsen lámpa, így gyakorlatilag vaksötétben bukdácsolunk az úthibákban. Aztán ott van a Deáknál a lámpa, ami csak korlátoz, mert annak a résznek a forgalma egyáltalán nem indokolja a lámpa meglétét, főleg, hogy éjszaka is megy, amikor jó, ha percenként halad el egy autó. A lámpa gombja teljesen haszontalan, legalább 2 percig kell várni, hogy váltson a lámpa, és ezalatt elmegy körülbelül 5 autó. Érdekes, hogy az Algyői úton, a vendéglőnél 8 másodpercen belül vált a lámpa. Ha ott így, ilyen gyorsan működik a lámpa, akkor a Deáknál miért nem?

Révész Mihály: A József Attila sugárúti kerékpárút négy képviselőhöz tartozik, az első szakasz Kónya Gábor képviselőtársam területe. Ő foglalkozott már ezzel a kérdéssel, de az egész széles járdaszakasszal együtt lehet csak megoldani, körülbelül három millió forintból. A lámpa szabályozásával kapcsolatban egészen más a helyzet, mint az Algyői úton, mivel a Deák-gimnázium előtti szakasz része a sugárúti lámparendszernek, tehát csak annak az ütemében válthat zöldre. Így nem lehetséges, hogy a Deák-gimnázium előtt ugyanolyan gyorsan váltson a gyalogoslámpa, mint az Algyői úton. Egyébként a József Attila sugárúti kerékpárút a Deák-gimnázium után viszonylag jól használható, és sokan is veszik igénybe.  

Dovalovszki András:
Naponta kerékpárral közlekedőként szomorúan tapasztalom, hogy a Retek utcában lévő kerékpárútnak szánt valami évek óta lepusztult állapotban van, és annak ellenére, hogy a Magyar Kerékpárosklub Szegedi Alapszervezete felhívta a városüzemeltetés figyelmét a problémára, és javaslata is volt annak megoldására (amit a városfejlesztési irodának küldött meg) évek óta nem történt semmi az ügyben. (Konstruktív javaslatom a klubbal egyetemben nekem is az lenne, hogy a kerékpárosok közlekedését az úton kellene biztosítani és megszüntetni a kerékpárút kijelölést. A megváltozott forgalom miatt eleinte esetleg kerékpáros nyom felfestése lenne javasolt, de az is elhagyható, mert az úton lévő forgalom nagysága nem kívánja meg.) A kerékpárosok nyaktörő kátyúkon, aszfalt-réseken keresztülhajtva tudnak csak közlekedni, ha a szabályos utat választják. A szabályosság így is gond, ugyanis a Csillag tér irányába haladva a FASOR VAN KIJELÖLVE KERÉKPÁRÚTNAK! Ha pedig a saját- és kerékpárjuk épsége miatt a sima felületű utat választják, szabályszegőkké válnak. Kérdéseim: Tud-e a problémáról? Ha igen, milyen lépéseket tett a rendezése ügyében? Ha nem, mit tervez tenni?

Révész Mihály:
A terület lakói nem fordultak hozzám a problémával, de kerékpárosként tapasztaltam az olvasó által írottakat. A polgármesteri hivatal szakembereivel és az illetékes képviselőtársammal keressük a jelzett megoldás lehetőségeit.

azzaz
Révész Mihályt (középen) Szabó C. Szilárd és Vida Szűcs Imre kérdezte.
Fotók: Farkas Richárd

Pick nyugdíjas:
Tisztelt Révész Mihály! Tizenöt autótulajdonos nevében írok. Ha volna rá kerete, szeretnénk, ha rendbe tenné a Budapesti körút–Hajlat utca sarkán (a telefonfülke mögött) lévő parkolót, mert borzalmas állapotban van. Valamikor egy bolt volt itt, ahogy lebontották (kb. 30 éve), azóta csak romlik a terület állapota. Betonvasak állnak ki, nagy gödröket kerülgetve lehet csak beparkolni. Ráadásul sokan ideiglenesen várakoznak itt, ami még inkább nehezíti a parkolást.

Révész Mihály:
Ismerem az olvasó által felvetett problémát, a korábbi években feljárót készíttettem és tavaly árajánlatot is kértem a terület rendezésére. Sajnos a kétmillió forintnyi összeg a képviselői alapból nagyon nehezen gazdálkodható ki. Igyekszem egy átmeneti megoldással orvosolni a problémát.

maci53:
Valamikor volt még a régi világban Tarjánban a Lila akác nevű étterem, presszó. Létezik még? Mi van vele?

Révész Mihály: Az épület létezik, de az étterem és a presszó a rendszerváltás "áldozata" lett. Jelenleg egy asztalosüzem, illetőleg fitnesz stúdió működik ott. Ismereteim szerint mindkettő népszerű a lakosság körében.

Révész Mihály: Köszöntöm az olvasókat, kezdhetjük a beszélgetést!

9.57 Köszöntünk mindenkit, aki velünk tart az online interjúra. A mai alany Tarján egyik önkormányzati képviselője, Révész Mihály.

Korábban írtuk:

Számos kérdés érkezett Révész Mihályhoz, először ezeket szegezzük a képviselő úrnak. A 10 órakor kezdődő interjú alatt olvasóink további kérdéseket tehetnek fel, észrevételeket fogalmazhatnak meg a hozzászólások között.

Révész Mihály. Fotó: Karnok Csaa
Révész Mihály. Fotó: Karnok Csaba
Városrészek fóruma címmel új sorozat indult lapunkban. Abban reménykedünk, hogy a „Mi történik Szegeden?" kérdésre pontosabb választ tudunk adni, ha a kisebb területekre és lakóikra fókuszálunk. Elsőként Kiskundorozsmát választottuk. A sorozat következő helyszíne Tarján városrész. Július 31-én, kedden Révész Mihály önkormányzati képviselőt faggatjuk. Kérdéseiket a szerkesztoseg@delmagyar.hu címen, ügyfélszolgálatunkon (Gutenberg u. 5.), a Sajtóházban (Szabadkai út 20.) vagy postán (6740 Szeged, Pf. 153) vártuk.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. Jeti00 2012. július 31. 21:35
  „"Sokkal élhetőbb Tarján" milyen jó ezt úgy olvasni, hogy megfulladok a <moderálva>szagtól ami minden nap terjeng néhány földművelő embernek hála. Nem város mellé való illetve nem a városon át kéne szállítani a trágyát! ezeket miért nem büntetik meg?”
 • 23. dBrown 2012. július 31. 20:10
  „13! Még jó,hogy a Becsei u. az Fölsőváros :)”
 • 22. egyszerű 2012. július 31. 19:12
  „Élhető Tarján. :)

  http://www.youtube.com/watch?v=5xns2d5-krI”
 • 21. Horthyszobor 2012. július 31. 18:08
  „Jó kos komcsi válaszok:) a hoszivattyus a legnagyobb:)))”
 • 20. Tope2006 2012. július 31. 17:51
  „Tisztelt Tarjániak! Az elmúlt 35 évből 30-at éltem a városrészbe. A sok uniós pénz jól el lett költve, de például ma is a 35 fokos melegben az új szökőkutakból 1-et sem láttam működni. Addig ment csak mind mig Botka az ingyen pogival átadta őket? Sok helyen a gaz, a kerékpárutak a járdák, a gyalogosok fejére lógó fák, szemét... több mint az elmúlt 30 év alatt. Én ha lehetne sem költöznék vissza a városrészbe. A panelprogramot meg ne emlegessük azokról nem szól a cikk akik eladósodtak a felvett és rájuk kényszeritett hitel miatt már öngyilkosak vagy hajléktalanok lettek. A Szetávos leválás meg egy nagy kamu igenis le lehet válni sőt le is kell egy olyan csaló cégtől aki átver mindenkit. A tulajdonosok évek óta valótlan adatok alapján fizetik a számlákat, 10 esetből 4-5-ben még a radiátor mérete sem egyezik a valóssal ami a fogyasztást befolyásoló tényező.”
 • 19. Commander-V2 2012. július 31. 17:39
  „Révész Misi az egyik lelkiismeretesebb képviselő a Torony alatt, köszönjük a sok időt amit a körzetben lakók érdekeire áldoz.”
 • 18. macs 2012. július 31. 15:44
  „17. sousse,
  bocs, így más egy kicsit. Azon, hogy keresztbe állnak, ne csodálkozz! :-)”
 • 17. sousse 2012. július 31. 14:28
  „Kedves MACS!Azokra gondoltam,akik boltba,fodrászhoz stb.állnak meg,sokszor a felhajtón keresztbe!Tőlük nem lehet csak gödrökön keresztül és leérő alvázzal beállni.”
 • 16. Queenmargareth 2012. július 31. 14:23
  „és az úr hol él?Melyik részén?”
 • 15. roxper 2012. július 31. 14:05
  „Sok pénzt és energiát beleöltek, de tényleg jól néz ki a volt bisztró és környéke, mindenféle ellátottság is megoldott a városrészben, valamint a fiatalok és családosok kedvelt helye a Zápor tó és környéke is jó lett. Viszont figyelni kellene rá, hogy folyamatosan egy kis aprót rá kell költeni a körzetre, mert különben 20 év múlva úgy fog kinézni mint 6-8 évvel ezelőtt!”
 • 14. K.T. 2012. július 31. 13:32
  „Ha jól olvasom, akkor minden szép és minden jó.

  Ha valamelyik problémafelvetést nem tudta a képviselő eloszlatni a "mások nem jelezték" vagy "a másoknak pedig sikerült" szólamokkal, akkor jött a "dolgozunk a megoldáson".
  Az hogy pontosan mit tesznek az persze nem tudható, mert azért felelősséget kéne vállalni.
  Etetés ez kérem, nem pedig válaszadás!

  A távfűtés kapcsán tett megjegyzései pedig szánalmasak.
  "(...)A jogszabályok szerint egyedi leválás nem lehetséges a fűtési rendszerről, sőt személyesen is beláthatjuk, hogy a távfűtés rendszer, vagyis az egymás mellett és alatt lévő lakások egymást is fűtik. (...) "
  1. DE lehetséges egyénileg is leválni jogszabályilag, az egy más kérdés, hogy úgy írták a szabályt hogy a leválás feltételei szinte kivitelezhetetlenek.
  2. Más, nem központi fűtéses társasházakban nem fűtik egymást a szomszédos lakások? Akkor miért próbálja a leválás ellen felhozni ezt ellenérvként?

  Képviselő Úr!
  Ezért ne vállaljon képviselőséget, ha mindenbe így belenyugszik!”
 • 13. Mignon 2012. július 31. 12:59
  „A testverem meg a Becsei utcaban lakott, az en berelt lakasombol
  belattam a konyhajukba.

  Nem is csöngettem ott.”
 • 12. Mignon 2012. július 31. 12:54
  „Tarjanban, egyszer a 80-as evekben voltam.
  Hazamentem vizummal, es vettem ki egy 8-ik emeleti lakast berbe 2 hetre.
  A föberlönöm, egy jo 60-as idösebb asszony volt, együtt neztük a tv-ben a Hiradot.
  Masnap meghalt.
  Az 5 ezer forintot ma sem fizettem ki.”
 • 11. kakoszeged 2012. július 31. 12:35
  „Sokkal élhetőbb, mióta tele van a Kereszttöltés utca új norvég lakókkal!!! Imádok itt élni! Amikor még csak kisnyugdíjasok és fiatal házasok voltak, akkor valami élhetetlen körülmények voltak itt!
  pfuejj”
 • 10. Mignon 2012. július 31. 11:30
  „Na, nem egy Yves Saint Laurent, de megteszi...
  :)”
 • 9. Mignon 2012. július 31. 11:22
  „Szilard!

  Te!
  Ma pont ugyan ilyen kekes-röviduju inget vettem fe, mint Te!
  (ez most komoly, semmi elcelödes)”
 • 8. 1pasi 2012. július 31. 11:19
  „A Csillag tér, és a Tarján bisztró melletti felújított rész nekem nagyon tetszik,gratulálok a kivitelezéshez!”
 • 7. CsImre 2012. július 31. 11:14
  „,,Egyébként a József Attila sugárúti kerékpárút a Deák-gimnázium után viszonylag jól használható, és sokan is veszik igénybe."

  Képviselő Úr használja munkába járásra pl? Gyalázat az egész létesítmény végig, gyalogos-terrorizáló, kátyús, beláthatatlan, és balesetveszélyes. Persze, hogy sokan használják, mert nem tudnak máshol menni, az úttesten ugyanis tilos (és persze ez az értelme az egész járdán bicikliztetésnek, inkább szenvedjenek a gyalogosok, semmint az autózók) Az, hogy a gyalogosokat percekig váratják, az miért nem probléma?

  A kerékpárosok közlekedését a járdával együtt nem kell megoldani, a bicikliseket el kell távolítani a járdákról, az oda kijelölt kerékpárutakkal együtt.

  ,,keressük a jelzett megoldás lehetőségeit."

  Ez annyit tesz, hogy a választók nem háborognak, ráér az ügy... pedig elég lenne csak a DM csörög rovatát olvasni.”
 • 6. macs 2012. július 31. 11:04
  „Ez a mondat nagyon tetszik:
  "Ráadásul sokan ideiglenesen várakoznak itt, ami még inkább nehezíti a parkolást."
  Kedves autótulajdonos gondolt arra, ha ő valahol a város másik pontján várakozik, akkor mennyire megnehezíti az ott lakók parkolását? :-)
  Ne legyünk már ennyire önzőek! :-)”
 • 5. Queenmargareth 2012. július 31. 10:43
  „Mikor figyelnek fel arra, hogy éjszakánként, legalább hajnali 3-ig folyamatosan ordibál egy banda minden rohadt éjjel?Retek utca és környéke.”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapocs ételbár: 300 ezres hiány

Máris problémákkal küzd az Egy Ebéd Egy Esély Gyermekétkeztetési Közhasznú Alapítvány étterme. Tovább olvasom