Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Rezidensek a hálapénz ellen

Szeged - „Nemcsak morális, hanem gazdasági kérdés a hálapénz elutasítása a kezdő orvosok részéről" – mondta Volford Gábor, a Magyar Rezidensszövetség szegedi elnöke. A fiatal orvosok helyzete egyre kilátástalanabb: sokan külföldre menekülnek az itthoni viszonyok elől.
– Megalázó, hogy 6 év tanulás után olyan fizetést kapnak a rezidensek, amelyből egyszerűen nem tudnak megélni. Nincsenek extra igényeink: a napi megélhetés és a családalapítás biztonsága miatt szeretnénk jobb fizetést, ami egyben a hálapénz megszüntetésével is járna – mondta lapunknak Volford Gábor. A Magyar Rezidensszövetség (MRSZ) szegedi elnöke szerint a paraszolvencia elutasítása a kezdő orvosok részéről nemcsak morális, hanem gazdasági kérdés is: ezek a bevételek mind adózatlan jövedelemnek számítanak. Volford Gábor szerint a hálapénz döntő többsége nem a fiatal orvosok zsebébe vándorol, és nem is minden szakmában megszokott, viszont ellehetetleníti a kezdők munkáját.

Többek között ezért ült tárgyalóasztalhoz az egészségügyért felelős államtitkárság és az MRSZ: céljuk a fiatal szakemberek itthon tartása és a paraszolvencia megszüntetése. Amennyiben ez nem sikerül – Volford Gábor szerint az Egészségügyért Felelős Államtitkárságnál magasabb szinten még mindig nem foglalkoznak a javaslattal –, akkor egyre több fiatal orvos vándorol külföldre.

A fiatal orvosoknak 2-3 állás is kell a megélhetéshez. Illusztráció: Karnok Csaba
A fiatal orvosoknak 2-3 állás is kell a megélhetéshez.
Illusztráció: Karnok Csaba

A folyamat már most elkezdődött, hiszen a négy orvosegyetemen idén végzettek 15 százaléka a diploma átvétele után eltűnt a szakemberek szeme elől, további 13 százalék PhD-tanulmányokba fogott. Az idén meghirdetett 781 rezidensi helyből pedig mindössze 377-et sikerült betölteni az országban. A fiatal doktorok jelenleg két-három állásból szedik össze a havi megélhetéshez szükséges pénzt, a szövetség mérése szerint a jelenlegi bérek duplájának már érdemi megtartó hatása lenne; kezdőknél ez nettó 200, szakorvosoknál 300 ezer forintot jelentene.

Volford Gábor szerint kizárólag a bérek rendezése, egy kiszámítható életpályamodell felvázolása, és egy jól átlátható egészségügyi rendszer – amely jelenleg háromhavonta, félévente változik – kialakítása tudná orvosolni a problémákat.

Olvasóink írták

82 hozzászólás
 • 82. jozko 2010. november 25. 17:44
  „Kösz, viszont!

  Ezzel az álarccal meg úgy vagyok, hogy bármikor lehullhat.
  Minden álarcosbál véget ér egyszer.
  Akkor rendszerint van egy kis meglepi-de az embernek vállalnia kell a saját fizimiskáját is!
  Akkor sem szeretnék szégyenkezni!

  Minden jót Neked és a többieknek is , akiket egy kicsit megfricskáztam!”
 • 81. AzthisziSzentFerencHogyFranzvon 2010. november 25. 15:01
  „79. hozzászólás jozko!

  Eszemben sincs ellenségnek tekinteni Téged!
  Értelmes emberekkel jó beszélgetni-ha még picit meg is csipkedjük egymást néha:)
  Nickek mögül egy kicsinyt még szabadosabbak vagyunk, de egy idő után az "érték"itt is átszűrődik ..
  Minden jót!”
 • 80. muci 2010. november 25. 09:01
  „Miserere!
  Hát, szépen elküldtél a francba, a stílusod nem mindennapi, kezdve a "-ka" beillesztésével...Írtózom azoktól az emberektől, akik felszínes ismeretek alapján ítélnek meg és oktatnak ki valakit - ráadásul úgy, hogy fogalmad sincs kit takar az "álnév". Senki sem vitatja, hogy az orvosok - a szívsebészek és a plasztikai sebészek kivételével ;) - túlhajszoltak és alulfizetettek, pedig emberi életekről döntenek - maximális elismerésem. Azonban nem tudom elfogadni, hogy amikor görcsben volt a gyomrom, hogy az anyám túléli -e a rákot, vagy meggyógyul, a sebész félig hátat fordítva "vakkantott", hogy majd kiderül!!!!!!!!!!!Mindezt úgy, hogy előtte adtam oda neki a borítékot!!!!!!!!!!!!!Erről mi a véleményed? Vagy arról, hogy 33 hetes terhesen egy belgyógyász csak úgy lazán odavetette: életveszélyben van maga is meg a gyereke is. Majd amikor elkezdtem bőgni, közölte, hogy ne hisztériázzak és egy rohadt szóval nem mondta el, hogy miért vagyunk életveszélyben, hogy a magas cukorszint diétával karbantartható, és egyébként az érték nem sokkal magasabb a megengedettnél!!!!!!!!Mindezt az asszisztensétől tudtam meg, aki kijött utánam, vizet hozott és hívni akarta a nőgyógyászom, hogy milyen nyugtatót adhatna esetleg? Ő volt aki - a párom mellett - megpróbált megnyugtatni!!!!!!!!!!!A terhespatológián - ahová biztos tudod: azért kerül az ember, mert valami gáz van - az egyik orvos a Pál prof előtt tagadta le azt, amit reggel megbeszéltünk, mert az nem egyezett a prof. elképzeléseivel! Vagy amikor a nagymamám kórházba került - sajnos már nem is jött ki - és megkérdeztük az orvost, hogy mire számíthatunk, azt a választ kaptuk: nem vagyok jós!!!!!!
  Én megértem a 36 órás ügyeletet, a 600 órás munkahetet, az alulfizetettséget, a pocsék körülményeket, a hiányzó gyógyszereket....DE szerinted ez így rendjén van? Lehet így bánni valakivel, aki saját vagy egy szerettének az ÉLETÉT adja a kezedbe?Aki akkor és ott tényleg úgy néz rád, mint egy istenre?
  A másik, hogy szerintem egy kicsit félrecsúszott a kommentelés: egyik oldalnak sincs beleszólása, hogy egy orvos mennyit keressen, ezt valahol egészen fenn döntik el.....Tőlem a mostani fizetésetek tripláját is kereshetnétek, biztos van olyan GYÓGYÍTÓ aki megérdemli...”
 • 79. jozko 2010. november 25. 08:14
  „77.

  Jó reggelt!

  Kérlek, ne tarts az ellenségednek még véletlenül sem!
  A 29. hsz-em óta tartom:
  A magyar társadalom szégyene, hogy veszni hagyja a azt a szellemi tőkét és tapasztalatot amit jelesül az orvosok , mérnök informatikusok és kvalifikált kétkezi munkások képviselnek!

  Nagy részük a jobbnak látszó külföldi munkalahetőségekkel próbálkozik-és mivel az öregedő Európa inkább árán fizeti meg az orvosokat és a tényleg képzett munkaerőt-bizony kint is maradnak, magukkal viszik a fiatal családjukat és példát jelentenek az őket követő, ésszel, szorgalommal, kreativitással megáldott fiataloknak!

  Megfelelő előrelátás, a "csak a mandátumom érvényességéig" bevett szemlélet miatt az ország szellemileg is , anyagilag is leépül!
  Túl könnyű lenne a felelősséget csak azokra hárítani, akik elmennek!
  És egyre többen.
  Lélekbúvárként sajnos az okok nagy részét is ismerem!

  Sok sikert kívánok minden külhonban próbálkozónak!
  Jópáran vannak a családunkban is. A világ minden táján becsülettel megállták a helyüket.
  Régen úgy mondták: szívet cseréljen, aki hazát cserél!
  Ma a határok "légiessé" váltak, ez már korántsem olya patetikus!

  Ti, és a még fiatalabbak, akik odakint próbálkoztatok, gondoljatok a szüleitekre:
  egyrészt örülnek a sikereiteknek, másrészt aggódnak-szeretnék többször látni az unokáikat!
  Oldjátok meg emberségesen!
  Jó egészséget kívánok-atöbbit megvesszük!”
 • 78. AzthisziSzentFerencHogyFranzvon 2010. november 25. 06:38
  „74. hozzászólás SMariaReka !

  No-például meg lehet közelíteni a problémakört ilyen tárgyilagosan,átgondoltan,ésszerűen is.”
 • 77. AzthisziSzentFerencHogyFranzvon 2010. november 25. 06:19
  „Nos, hogy kissé visszakanyarodjunk a cikkben foglaltakhoz:a mai magyar orvostársadalom anyagi megbecsültsége -természetesen a hivatalos, igazságos, hálapénz nélküli jövedelemre gondolok-a jelenkori magyar értékarányokhoz képest nulla.Erre életpályát építeni nem lehet.A hálapénz viszont zavaró sok okból is,ezek közül a banálisakat nem említem, de pl. akad az orvosi szakma elsajátításának akadályát képező vonzata is-hiszem a manuális szakmákban pont a hálapénz miatt kapsz kevesebb lehetőséget gyakorolni-és ez már baj.
  Mai magyar értékarányok:menj ki egy pláza vagy multiparkolóba hétvégén,s az dugig lesz autókkal,melyek közül nem is kevés Audit,BMV-t,Mercedes-t fogsz látni.Mai magyar értékarány:eljött hozzám egy asztalos,két alkalommal feltett három küszöböt, meg egy ajtólécet és közölte:kilencvenezer.

  Jozko!
  Valahol azon siklott félre gondolatmenetünk, hogy -való igaz a cikkben rezidensekről volt szó- tizenöt, huszonöt éve praktizáló orvosokat kezdtél el illemtanra nevelni.Ha mondjuk egy huszonöt éve praktizáló orvos-igaz mára már markánssá vált stílusával közli, hogy itt baj van-ott nem nevelni kell az illetőt,meg etikára tanítani,meg cikizni,hogy nincs empátiakészsége-hanem oda kell figyelni a felvetett problémákra s együtt kellene gondolkodni vele.
  Az, hogy e hasábokon kissé szabadosabb hangnemet használunk-legyen már megengedett több évtizednyi betegellátás után.”
 • 76. jozko 2010. november 25. 00:27
  „72.

  Hinnye!

  Oszt vigyázzék kend, mer ha a macskanyomorítója kukkra szökik, az összes vér kifolyik a fejébű´, oszt még elájul kend!
  Vagy mégannyi is kevés lőn, oszt csak lóg, mint a garangkötél, amit húzni lehet, de tóni nem!
  Hát csak huzigájja, ha nincs a keze ügyibe fehérnép és rágyün kendre a kórság!

  73.

  A röppálya csak kis lőtávolságú fegyvereknél /vagy dobásnál/ közelít a parabola alakhoz!
  Nagy lőtávolságnál számolni kell a Föld görbületi sugarával is, és a röppály az ellipszishez lesz hasonlatos!
  Ha jól emlékszem még az elemiből...

  Ne egy stukkerhez hasonlítsd magadat!
  Ne olyanhoz akit a sors csak úgy kihajított az ablakon!

  Ha már beindultál, próbálj legalább egy messzhordó ágyúhoz, ha nem is egy ballisztikus rakétához hasonlítani!”
 • 75. nemecsekerno_007 2010. november 25. 00:12
  „74. SMariaReka 2010.11.24. 23:01

  Már eléggé elkanyarodtunk a cikktől :)

  - meg kell győzni azokat akik most a hálapénzből élnek, hogy ez a rendszer nem jó, meg kell reformálni
  - meg kell győzni az embereket arról, hogy fizetős vagy részben fizetős egészségügy kell.
  - valamint meg kell győzni mindenkit, hogy szolidaritásra is szükség van a egészségügyben (is)

  hajrá, sok sikert.”
 • 74. SMariaReka 2010. november 24. 23:01
  „Méltatlan a kezdő orvosok fizetése, ahogyan méltatlan az, ha elfogadják a hálapénzt. Viszont vannak tények, amelyeket figyelembe kell vennünk, illetve legalább érdemes átgondolnunk.

  Mindenkinek fontos a munkája és mindenki tiszteletet érdemel, aki a képességeihez, lehetőségeihez mérten lelkiismeretesen végzi a munkáját, de a különféle foglalkozásokat lehet (és bizonyos szempontból kell is) rangsorolni és ezt a bérek kalkulálásakor is figyelembe kell venni. Fontos tényező az, hogy mekkora a feladattal járó felelősség, terheltség és milyen tudás szükséges hozzá. Talán egy utópisztikus társadalomban nem kell felállítanunk kategóriákat, de egyelőre a real lifeban élünk, amiben vannak eltérések - tetszik vagy nem tetszik. (Majd ha megvalósul pl. John Lennon álma és "all the people Living life in peace" és egyformásn keres, akkor ez nem lesz fontos)

  Felelősség: mindenki felelősséget vállal, amikor dolgozik (jobb esetben), de nem mindegy, hogy miért vállalunk felelősséget. Lehet, hogy rosszul gondolkodom, de számomra a legfontosabb: az ÉLET (így, nagybetűvel), ezért a legfontosabbnak azok munkáját tartom, akik az ÉLETünkért dolgoznak (lehet az illető sebész, nőgyógyász, ápolónő vagy kutató orvos, sőt tűzoltó is).
  Egy kérdés: ha egyszer választani kellene, hogy mi szűnjön meg létezni: a tömegközlekedés, a világítás vagy az orvostudomány, ki mit választana? Lehet, hogy ez a megközelítés kissé elvont, de gondoljunk erre is, amikor az orvosokat szidjuk, és nem akarjuk elfogadni, hogy fontos(abb) a munkájuk. Másrészt van egy olyan mondás, mely szerint, aki dolgozik, az hibázik - ezzel gyakran nyugtatgatják a bakizó pályakezdőket, de kérdem én: vajon van olyan rezidens, akinek mondtak már ilyet? Kizárt... sőt, ha egy orvos hibázik, még a törvény ereje is lecsap rá. Ha a kertész nem locsolja meg a virágokat, ha a bolti eladó nem teszi ki a polcra a mosóport, ha a tanár egy nappal később javítja ki a dolgozatokat, nem fog összedőlni a világ, viszont az orvos hasonló nagyságrendű hibáért könnyen a bíróság előtt találja magát, a lelki sérülésről már ne is beszéljünk, és a felelősséggel járó stressz sem elhanyagolható. Nem ártana normális bérekkel kompenzálni mindezt. És persze még legyenek kedvesek, barátságosak, mert a kórházi ágyon fekve olyan jól esik, ha mosolyog ránk az, akire rábíztuk az életünket.

  Terheltség (leterheltség): Mindenki sokat dolgozik, a gyári munkás tönkre teszi magát fizikálisan, de amit a magyar egészségügyben művelnek, az brutális. A fent leírtak (a felelősségről) nem olykor előforduló feladatok, körülmények, hanem az orvos lét mindennapos velejárói, amelyeket az orvosoknak fáradtan, kómásan is bírniuk kell.

  És akkor jöjjön ismét egy elvont megközelítés: tegyük fel, hogy ránk bíznak egy teljesen egyszerű feladatot: mondjuk, virágokat kell locsolni, de úgy, hogy a víz soha sem ,,löttyenhet" ki a kannából és mindegyik virágra pontosan 1 dl vizet önthetünk. Ha elrontjuk, meghal valaki. És mondjuk ezt egy 60 órás munkahét után a 6. nap 23-dik órájában is meg kell oldanunk. Hányan bírnák ezt? (fizikálisan, lelkileg, stb.)

  Tudás: van, aki elhiszi, van, aki nem, de az orvosok nagyon okos emberek és bizony sokat tanulnak, tanultak. Az egyetemi éveim alatt minden karról voltak barátaim, ismerőseim, de a tanulásban az orvostanhallgatók élen jártak. A legtöbb karon elég volt a vizsgaidőszakban tanulni, de az orvosis pajtások egész évben magoltak. Sok évig, sokat tanulnak, és nincs azzal semmi probléma, ha a befektetett energiát szeretnék viszontlátni a bérpapírjukon.

  Lehetne még ragozni a témát, az indokokat, de a lényeg az, hogy adjanak normális fizetést az orvosoknak, a kezdőknek is, és akkor nem lesz szükség hálapénzre. Sok legendát hallottam korábban arról, hogy nem foglalkoznak a beteggel, ha nem ad hálapénzt, de az elmúlt időszakban - sajnos - volt egy rákos megbetegedés a közvetlen környezetemben és azzal riogattak, hogy majd nem fogják normálisan ellátni a beteget, ha nem ,,tejelünk", sőt mindenféle várólistákra kerül majd fel, stb. És... nem adtunk hálapénzt, mégis meggyógyították és semmivel sem bántak vele másképp, mint azzal, aki minden kemó előtt adott egy kis borítékot.

  Az orvosok maguk választották ezt a pályát - írja az egyik kommentező. Igen, fent leírtak ellenére ezt választották, de ez nem jelenti azt, hogy nem kérhetnek jobb körülményeket, nem akarhatnak jobb feltételeket. Egy civilizált társadalom alappillére az egészségügy, az oktatás, (és szerintem a kultúra) és biztosítani kell, hogy a főszereplők örömmel végezzék a munkájukat, és ha őszinték vagyunk magunkhoz, hiába vagyunk lelkesek, elhivatottak, ha nem tudjuk kifizetni a számláinkat, előbb-utóbb elmegy a kedvünk az egésztől.

  Jozko: a stílusról... szerintem nem volt semmi érdekes a kommentelők stílusában, de ha mégis, akkor: az orvosok is emberek, vannak érzéseik, érzelmeik, gondolataik, amelyeket kiadnak alkalom adtán, de persze nekik ezt sem szabad, legyenek az utolsó órában is kedvesek, türelmesek, barátságosak és boldogok, hiszen azzal foglalkoznak, amit választottak... Hurrá.”
 • 73. AzthisziSzentFerencHogyFranzvon 2010. november 24. 22:20
  „Születéstől az elmúlásig-bizony az egy ballisztikus, paraboloid pálya.
  S hogy mennyire fogjuk fel saját szerepünk epizodistaként-vagy ellenkezőleg-főszereplőként-az a végső döntés során szart se fog jelenteni.

  Amúgy székelyessen:tyihajjj”
 • 72. AzthisziSzentFerencHogyFranzvon 2010. november 24. 22:02
  „71.
  Hát ha már immáron te illyeténfogva népnemzeti-sőt mindazonáltal eme piciny földgólóbís illyen székellyessen cickaeszű-mindannyiónk eszén messzetúlonjáró egyikszemhéjadat csak merő bölcsességből megrendítő s pödrő
  faluszerte elismert bölcs öreg vagy,(vagy itt lészen egy pontocska mint írásjel a gondolatnmenetet befejezvén),
  (no ni mán´ mégse akaróddzik az a bizonyos pontocska,s ha mán ( bizisten mögtapasztaltam, hogy az univerzumban kicsiny, ámde agygolyóbisunknak ámde fölfoghatatlanul nagy világunknak számtalanul nagy bölcse leend mint kend, ki a mintegy kétezernégyszázötvenöt humanoid kommunikációs formábúl elsajátított-mmennyit is-német,orosz, francia,román(mongyuk ez latin)-tyihajj-válaszolnám én merő bajuszpadrő büszkeséggel-hogy én bizony eltanultam az ausztráliai koalamackók eukaliptuszalkoholtól nehezült ájtatos nyelvét, miután mégiscsak én vagyok a nagyobb <moderálva> legény, s hangossan csuhajtom:"ihajjj!!!”
 • 71. jozko 2010. november 24. 21:40
  „Uramatyám!

  Mennyi ész-és mind a másé!
  Mennyi önzetlenség-amit mi nem becsülünk!
  Micsoda teherbírás-amit itthon nem fizettek meg, de nem a pénz számít-
  hisz mint mondjátok, nincs is rá szükség, az 5500 eurós "piaci értéket" ingyen, önzetlenül méritek

  Nagy Jó Uraim!

  Fejet és térdet hajtok előttetek!
  Én biz´a csak egy parasztgyerek vagyok, 45-ös ingnyakkal, 45-ös cipőmérettel.
  Az IQ-mat nem mérettem /nincs kis értékekre hitelesített mérleg a faluban/-
  de remélem, van vagy 45 kiló.

  Ismerek pár embert-nekem is köszön egy-kettő...
  Németországban németül, sőt Ausztriában is németül!
  Kanadában angolul és franciául.
  A Szovjetunióban /annó úgy hítták/ oroszul,Romániában románul /vagy csendben magyarul/...

  A visszaköszönéssel van baj...
  Főleg angol nyelvterületen kívül.

  Nem emlékszem ugyanis, tegeződtünk vagy magázódtunk!
  Hiába, a memóriám.
  Azt hiszem, bemutatkozni is elfelejtettem!
  No majd legközelebb.

  Jó pihenést mindannyiótoknak!”
 • 70. Miserere 2010. november 24. 20:49
  „Jozko!
  "Mindegyikőtökből hiányzik egyazon jellemvonás, aminek a hivatás szerűen foglalkozást űzőknél lennie kellene!"
  További pökhendi megjegyzésem: jelenlegi munkaviszonyom meghatározása: Önkéntes segítő!!! Teljes munkaidőben... Nyugi az én fizetésemre nem költik a sok "egyszerű" ember által befizetett TB-t... Szóval nem tudom miért is nem tartozom a "hivatásukat becsülettel teljesítő, GYÓGYÍTÓ Orvoskollégák"közé...?
  A betegeim tiszteletét pedig nem parasolventia-ban mérem le hidd el... Az empátiám pedig csak és kizárólag Nekik van tartogatva... Pontosan az Ő érdekükben engedek meg magamnak ilyen kiszólásokat, mert még ha nem is konkrétan Rám, de sok jó fiatal orvosra lenne szükség 20 év múlva is... És ha jól belegondolok, lesz néhány szakterület, ahonnan nem fogok tudni nyugodt szívvel konzíliumot kérni. Nem tudom Engem milyen jónak vagy nem jónak ítélnek meg, és azt az alázatot, hogy bármit is "tudjak" tudásomról, tehetségemről, már sok éve megtanította a pálya. Nem tudom mennyi az IQ-m, de az általam ismert legintelligensebb (igazoltan 165), 3 nyelven folyékonyan beszélő, fiatal kolléga már németül köszön reggelente ... A szakmai piaci értékem pedig jelenleg : 5500 EURO kezdőfizetés havonta... ez konkrét ajánlat. A segítséget pedig még hidd el, egyikünk sem tagadta meg soha senkitől... szembe is köphetnénk magunkat... Demagóg, de mikor Mi kérünk segítséget, mint most a szövetség útján, az egész ország tesz a fejünkre... Mi nem sztrájkolhatunk, nem zsarolhatunk, csak halkan és finoman megjegyezzük: baj lesz!!! Jusson majd mindenkinek eszébe 10-15 év múlva... Nem kívánom senkinek, hivatásomból adódóan sem, de Én már most belegondolnék, hogy ha egyszer a gyermekem, unokám rászorulna, kivel operáltatnám meg??? Mert Én jelenleg pontosan tudom, hogy 15 év múlva ebben az országban nem lesz olyan tehetséges, jó kezű, gyermeksebész akiben kollegálisan megbíznék... Én félek, nem a megélhetésem féltem, az biztosított fizetés nélkül is... az egészségem, a családom és főleg a betegeim miatt aggódom... ezt ha hiszed ha nem őszintén írtam...”
 • 69. AzthisziSzentFerencHogyFranzvon 2010. november 24. 19:43
  „Kedves jozko!
  Ha tudnád mennyire elmégy a valóság mellett...
  Tudod-mi embereket gyógyítunk nap mint nap-és levezetésképpen dumálunk.
  De ti már régen csak segítséget vártok, és csak dumáltok...
  Hogy e pattogó idevetett hozzászólásokból mit állapítasz meg-nem tudom.
  Summa cum laude diplomáztam, IQ-mat teszten lemérve 135 volt.Mi is a szégyenleni valóm?
  15 év után a 113 nettó az .Egy impotens társadalom elismerése az érte nyögőért.E társadalomnak kellene megfelelni e kommentfórumon színlelt álszerénységgel?Hát szabad legyen már végre őszintén kiereszteni a gőzt!
  Még szerencse,hogy szabadalmaimmal a társadalmi elismerés többszörösét megkeresem, mert amivel ti itt elismertek,az w.c.papírra nem lenne elég.
  Köszönjük, nékünk nem lesz szükségünk segítségre.”
 • 68. jozko 2010. november 24. 19:02
  „64, 65,66, 67 :

  Ez a cikk már lefutott, kevesen olvassák.
  Mintegy magunk között beszélgetünk...

  Köszönöm, nem tanulom és nem szokom meg az " Új diplomás stílust" - maradok a réginél!
  Egyébként -szigorúan magunk között- régen a diploma az IQ megsaccolására is alkalmas volt.
  De mit is beszélek: most is alkalmas, csak ismernem kell az "új stílust", nemde?

  Nem az a baj, hogy a magatok módján keresitek a boldogulásotokat!
  Nem a Ti szégyenetek, hanam azoké, akik hagyták idáig sülledni az országot!
  Egyébként azzal a dumával, ahogy itt előadjátok magatokat, nem az Orvosi Kamarában, inkább valamelyik párt kampánystábjában lenne a helyetek!

  Nem hízelgésnek szántam!
  Mindegyikőtökből hiányzik egyazon jellemvonás, aminek a hivatás szerűen foglalkozást űzőknél lennie kellene!
  Nem kommentálom, az már tényleg nem lenne etikus!
  Segíthetnék-de az új stílus szellemében az már nem lenne csak így grátisz!

  És ami a legkínosabb!
  Ezt az újságot és a kommenteket elég sok "egyszerű" ember is elolvassa!
  A pökhendi, az empátiát nélkülöző hozzászólásaitokkal foltot ejetettetek a hivatásukat becsülettel teljesítő, g y ó g y í t ó orvoskollégák becsületén-akiket a klienseik többsége tisztel alkalmasint csodatévőnek tart!

  A kifogásaitokat a túlterhelésről tartogassátok az orvosi műhibákat kivizsgáló bizottságnak!
  Egyébként sok szerencsét.
  Nem kívánom, hogy az én segítségemre szoruljatok-bár soha nem tagadnám meg!”
 • 67. szil5 2010. november 24. 15:50
  „Miserere:
  Ha mär eleg nagy lesz a hiany ( most is az , de az emberek meg mindig nem erzik a veszelyt) akkor jöhet a privat vilag. Itt Svedorszagban letezik a berorvos vagy mas neven stafet orvos. Ez azt jelenti, hogy az orvosokat közvetito cegek iranyitjak oda, ahol eppen nagyon kell orvos. Megbizasos szerzödessel vagy sajät vällakozason keresztul. Igaz fizetett szabadsag nincs, de eleg magas a fizetes ahhoz, hogy az ember megengedje maganak, hogy akkor es ott dolgozzon ahol ös amikorkedve van. Ha nem voltak eleg jok a munkakörulmenyek akkor oda legközelebb nem mesz. Az arat pedig a közvetitö cegek es az orvosok szabjak.
  A magas fizetes mellett teljes költsegterites, utiköltseg ha kell repulövel, szalloda , reggeli.Kuzdenek ellene a svedek mert 2 berorvos 5 alkalmazott beret viszi el, de nem tudnak tenni ellene. A kereslet szabalyozza a piacot. Ezt kellene otthon is bevezetni. A mertekröl csak annyit, hogy egy korombeli szakorvos heti!!! bere stafet- kent az otthonhagyott havi fizetesem 5x.”
 • 66. Miserere 2010. november 24. 15:24
  „ÚRISTEN!!! Most számoltam utána, Szil5 után egy kicsit és rájöttem, hogy, ha egy átlagos bolti eladó, gyári munkás ugyanannyi munkaórát dolgozna le mint mi és az Ő alapbérét kalkulálnánk ehhez (amit mondjuk a TESCO-ban éjszakára ha jól gondolom minimum100%-al fizetnek ki)... legalább 200.000- nettót vinne haza havonta...
  Minden pontosan annyit ér, amennyit adnak érte... De kíváncsi lennék, ha egy mestert elhívnék megcsináltatni a bojlert és azt mondanám, hogy "hé Öreg, szerintem a Te tudásod és tapasztalatod alapján ez a fél órás munka 257HUF-t ér és ennyiért csináld, vagy menny külföldre!" mit szólna hozzá... Ráadásul kötelezően hajnal fél háromkor, mert ugye akkor lett hideg, bár már reggel óta nem működött... Megjegyzem óránként ennyi pénzért töltöttem a szentestéket messze a családomtól mikor még ügyeltem... Piacgazdaság: hajrá!!! Majd jól átmegyünk mind magánba mint a fogorvos kollégák, aztán lehet spórolni a vakbél-műtétre is mint a csillogó frontfogakra... Ez az ország és "kedves népe" el fogja érni, hogy sorba hulljanak mint a legyek... Salem aleikum.... :D”
 • 65. AzthisziSzentFerencHogyFranzvon 2010. november 24. 15:00
  „55 jozko-már kezdhetsz is kazánt kovácsolni...
  S kezdheted szokni az új diplomás stílust...

  Más: Miserere,Svéd,szil5 nagyon ott voltatok!!!”
 • 64. Miserere 2010. november 24. 12:21
  „MUCI-ka!!!
  Nyugi Mi is fizetünk TB-t...:D bár nem értem a vasutas és családja miért is utazik ingyen a MÁV-nál... ??
  Pici mellékinformáció, mert látom nagyon okos vagy: Az orvosi pályának vannak r"hálás" és hálátlan"" szakosodási irányai. Hidd el, nincs hiány szívsebész vagy plasztikai sebész utánpótlásból. De van akit nem ez érdekel. Példának remek okáért Gábor mindig is radiológus szeretett volna lenni, mellékinfó: jelenleg két külön állásból fedezi a szakképzésben eltöltött évei megélhetési gondjait. Nem tartottak pisztolyt a fejéhez, de senki nem mondta, hogy a Hyppokrateszi eskü megtiltaná, hogy a rászoruló beteg Good Morning-gal köszönjön. Pont a mi pályánk az, ahol teljesíthetjük a feladatunkat máshol úgy is, hogy nincsenek megélhetési gondjaink és ami még ennél is fontosabb, ha rendelek e betegemnek agy gyógyszert, nem azt a választ kapom, hogy két hete elfogyott és talán imádkozzunk együtt, hogy meggyógyuljon anélkül is. Nem csak a fizetésünk a gond, de jó lelkiismerettel már nem tudunk dolgozni, mert az alap feltételek megteremtése helyett... Na nem politizálok azzal, hogy végiggondoljam hová cseszi el a pénzt az állam.
  Tudom tudom, a buszvezető is nagy felelősség, de ő kialudta magát, és kipihenten áll be dolgozni. Még Mi a luxus életszínvonalunkért egész éjszaka dolgozunk néha... Remélem ha oda kerül a sor ép a Te röntgenedet fogjuk hulla fáradtan nézegetni, vagy a Te műtétedhez mosakszunk be félig alva... És tudod mit, még az is rendben van, hogy a nép fizette a taníttatásunkat, de nem az a "nép" aki ránk szorul. A családom 40 év alatt befizetett hozzájárulása simán kitette a költségeimet, nekik majd meg is fogom köszönni...
  Mákom van, nem az éhbéremből élek, sőt a paraszolvenciát mindig elosztom a még rosszabb helyzetben lévő asszisztensek közt, mert ugye ők nem kapnának..., ha el is fogadom
  Egyébként meg tudod mit, had legyek most akkor Én az arrogáns tetű: Te és minden hasonlóan gondolkodó okoska, LE VAN SZ...Va... Meg van a jogalapom ezt mondani. Voltam beteghordó, ápoló, műtősfiú, melóztam konzervgyárban, szerkesztettem újságot, vezetek egy céget pár éve és mellette kvázi hobbiból, főállásban gyógyítok ... Éltem már sok mindenből, de az orvosi "zsebpénzemből" soha...
  Ezért az alamizsnáért elviselem (tisztelet a kivételnek) az ilyen ritka okos és merő jóindulatból, konstruktívan hozzászóló emberek véleményét...
  Aki ÁOK-ra megy, nem tudja mi vár rá... hidd el, az ember ezt a hivatást tele lendülettel, segíteni akarással kezdi. Mindenki meg akarja váltani a világot és idealista módon gyógyítani a rászorulókat. És persze mindenkinek azt hazudják: "mire Te végzel, már jobb lesz..." Hát nem!
  Egyébként meg elárulom, műtőasztalon fekve, átadva az életedet mások kezébe, vagy a váróban ücsörögve, míg ellátják egy szerettedet sokkal kisebb lendülettel beszélnél marhaságokat. Na megyek vissza nyelvet tanulni, Te meg Kedves Barátom, gyakoroljad: "Salem aleikum" mert eljön ez a nap hamarosan... :D”
 • 63. jozko 2010. november 24. 11:37
  „Megerősítem a 29. hsz-ben leírtakat.

  Amúgy meg vannak emberek, akik visszamásznak a keresztre, ha egy "szamaritánus" leveszi őket...
  Mert ugye a kivándorló orvosok sem egy stresszmentes, lazán borravalós londíner állást pályáznak meg külföldön?

  Az orvosok: állam az államban-puccskészültségben!
  Tisztelet a kevés kivételnek!
  Nem kell a púder: teli a rokonság orvosokkal!

  Az itt észt osztó doktorok legalább olyan visszataszítóak, mint a politizáló papok!”
82 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2-es villamosvonal csak tavasszal

Szerződésbontás fenyegeti a 2-es villamosvonal kivitelezőjét, mégsem halad a vágányfektetés. Az építkezést fagypontnál le kell állítani. Tovább olvasom