Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

Rezsicsökkenést hozott az enyhe tél

Szeged - Több mint 10 százalékkal kevesebb gáz fogyott a télen, és szombaton beköszöntött a meteorológiai tavasz. A melegebb idő a fűtésszámlára is jó hatással van, fokonként 5-6 százalékot spórolunk.
– Rügyeznek a fák, metszeni kell őket – mondta a szombati napsütésben a Karikás Frigyes utcában Lajos bácsiként bemutatkozó férfi. Hozzátette, az enyhe tél miatt kevesebbet fűtött, de most még nem tudja megbecsülni, mennyivel csökkent a gázszámlája.

Hétvégén meteorológiai értelemben véget ért a tél, a februári tavasz a havi rezsire is jó hatással volt: eddig 11 százalékkal kevesebb gázt használtunk, mint tavaly ilyenkor. Az ÉGÁZ-DÉGÁZ Földgázelosztó Zrt. adatai szerint az októbertől márciusig vizsgált fűtési időszakban 2011/2012 telén 1,086 millió köbméter gáz fogyott, egy évvel később már csak 946 ezer, idén február végéig pedig 843 ezer. A fogyasztáscsökkenéshez az egyre melegebb telek is hozzájárultak. 2011 februárjában –3,7 Celsius fok volt a havi átlag középhőmérséklet, 2012-ben már plusz 2 Celsiust mértek, idén pedig erre is sikerült ráduplázni: 4,9 fokra emelkedett az átlag.

Jók a kilátások: valószínűleg a panelban élők is spórolnak a meleg télen. A szerző felvétele
Jók a kilátások: valószínűleg a panelban élők is spórolnak a meleg télen. Fotó: Segesvári Csaba

A GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. egy korábbi becslése szerint egy lakóépületnél 1 Celsius-fok külső hőmérséklet- emelkedés 5-6 százalék energiamegtakarítással jár. 2012-höz képest 1,2 fokkal melegebb a tél – 6-7 százalékos rezsicsökkenéssel is számolhatunk. Nem meglepő, enyhébb időben kevesebbet fűtünk. Az elmúlt évek téli hónapjaiban – eléggé szabályszerűen – egy Celsius- fokkal hidegebb idő esetén, totális hatásként 2-2,5 millió köbméterrel magasabb volt az átlagos napi gázfogyasztás – írja Sugár András, A hőmérséklet hatásáról a villamos energia és gázfogyasztás magyarországi példáján című tanulmányában. A Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusa több évtizedet vizsgáló írásában úgy fogalmaz, 1992-től 2003-ig a hőmérséklet hatását kiszűrve dinamikusan növekedett a gázfelhasználás, ez a trend 2003-ban megtört, majd a stagnálást enyhe, illetve a 2009-es válságévben jelentős csökkenés követte, amit a melegebb időjárás segített.

Azt, hogy a távfűtött lakásokban élők mennyit spórolnak, még nem lehet megmondani. Az viszont tény, hogy míg a 2011/2012-es télen 711 ezer GJ energia fogyott, addig a 2012/2013-asban már csak 638 ezer. 11 százalékos csökkenés itt is látható, feltehetőleg a panelban élők is jól járnak a meleg téllel.

Az enyhe tél miatt hamarabb kell metszeni a fákat. Fotó: Segesvári Csaba
Az enyhe tél miatt hamarabb kell metszeni a fákat. Fotó: Segesvári Csaba

– Véget ért a tél, de volt már rá példa, hogy májusban is havazott az Alföldön. Az elmúlt tél egyértelműen több fokkal enyhébb volt a korábbiaknál. Egyedül decemberben mértünk az évszaknak megfelelő hőmérsékletet – mondta lapunknak Tóth Tamás.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Szegedi Magaslégköri Obszervatórium meteorológusa hozzátette, a decemberi hószállingózás és a Szerbiát megbénító január végi havazást és hófúvást leszámítva békésen telt az évszak. – Január közepén 10 fokkal magasabb átlaghőmérsékletet mértünk – magyarázta a szakember. Tóth Tamás a meleg tél titkát is elárulta: atlanti ciklonok fűtötték a Kárpát-medencét.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyiptomi sírkamra is épül Szegeden

Nagyszabású fáraó-kiállítás nyílik három helyszínen, amely az ókori egyiptomiak túlvilágának… Tovább olvasom