Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Rezsicsökkentés elbocsátásokkal

Szeged - Három hullámban várható még lakossági rezsicsökkentés idén. Hatására az EDF DÉMÁSZ álláshelyeket szüntet meg, a GDF SUEZ-t megbírságolták.
– A gázon és a villanyszámlán látom, hogy csökkentették, gázt 10 ezer forintos havi általányban fizetem egész évben, a villany 5000-en felül volt, most alatta marad – számoltunk együtt egy vásárhelyi asszonnyal a szegedi nagyáruház passzázssorán. Úgy véli, a kéményseprés és a szemétszállítás árcsökkentése csak beetetés. Társasházuk könyvelését intézi, abból látja, hogy az előző évekhez képest emelte a szolgáltató a szemétszállítás tarifáját, tehát ha az nyáron csökkenni fog, akkor sem járnak jobban. A kéményseprést kifizette a lakóközösségük egész évre, abban nem tapasztalnak változást, esetleg jövőre, bár a törvény annak a szolgáltatásnak közben emelte a díját. Egy algyői asszony családi házuk rezsijéről azt mondta, nem érzi, hogy több maradna a pénztárcájában.

Következmények

Két hullámban 198 álláshelyet szüntet meg az EDF DÉMÁSZ – adtuk hírül a napokban. Az áramszolgáltató a 10 százalékos rezsicsökkenéssel, a közműadóval és a 31 százalékos Robin Hood adóval indokolja a lépést. Februárban azt is nyilatkozta a társaság, hogy visszafogja a beruházásokat, a szponzorációs tevékenységét, és ingatlanokat adhat el. A jövőbeni rezsicsökkentéssel kapcsolatban az EDF DÉMÁSZ álláspontja egyszerűen megfogalmazható: a bevételekhez kell igazítani a kiadásokat.

Utánagondolt: lehet, hogy többet fűtöttek és világítottak. Egy szegedi anyuka csak legyintett: a 10 százalékos rezsicsökkentés egyenlő a nullával, ha közben a tej, kenyér, sajt, felvágott és minden más ára hétről hétre nő. Egy békésszentandrási nagypapa szerint náluk a gázszámlán érződhetne a csökkentés, de már rég nem kazánnal fűtenek otthon, hanem kandallóval.

A tervezetek sűrűjében alig látni, milyen rezsicsökkentés volt eddig, és milyen várható. Nap mint nap jelentenek be az illetékesek újabb terveket. Januártól az áram, a gáz és a távhő díja mérséklődött. Nyáron várható a rezsicsökkentés újabb hulláma. A bejelentések alapján júniustól várhatóan a palackos és tartályos gáz árát szállítják lejjebb, júliustól pedig a kéményseprésért, a vízért, a csatornáért, a szippantásért és a hulladékszállításért kell kevesebbet fizetniük a lakosoknak.

Október 15-étől lehet újabb rezsicsökkentésre számítani. Németh Szilárd, a felelős fideszes munkacsoport vezetője azt nyilatkozta a Magyar Nemzetnek, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kifejezett kérése volt, hogy még a fűtési szezon előtt csökkenjen a gáz, a távhő és a villany ára. Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter azt mondta, azt is vizsgálják, miként lehet továbblépni. A tárcavezető szerint akár 30 százalékos árcsökkentésre elegendő tartalékok is vannak a rendszerben. A kormányfő Brüsszelben újságíróknak már úgy fogalmazott: állami eszközökkel csökkenteni fogják a vállalkozások által használt energia árát is. A szaktárca másnap közölte, a kormány részletes tájékoztatást a vonatkozó döntések meghozatalát követően fog adni.

* * *

Büntetés

Két lakossági energiaszolgáltatót büntetett meg a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, mert a kiküldött számláik nem mindenben feleltek meg a megváltozott formai követelményeknek – írta a Magyar Nemzet. Kérdésünkre a GDF SUEZ közölte: 10 milliós bírságot kapott az NFH-tól, mert nem felelt meg a számlaképről szóló rendelet előírásainak.

Olvasóink írták

 • 9. hagymi 2013. május 29. 20:40
  „Szegedi anyukának üzenem, hogy az élelmiszer árak minden évben mennek felfelé rendesen. Ezen azért csak enyhített valamicskét a rezsicsökkentés? Vagy jobb lenne e nélkül? Édes Istenem! Kedves Dombai Tünde, ugye nem akarja a szegedi nőket ilyen <moderálva> lefesteni?”
 • 8. kormoska 2013. május 29. 09:11
  „A kormányunk rezsit csökkent, a szolgáltató"cserébe"áthárít és leépít!
  Hiába no,az a "rohadt"piacgazdaság és szabadpiac már csak így működik.....,érted Viktor??”
 • 7. hagymi 2013. május 28. 20:37
  „A "Drága" szolgáltató jól kihasználják a rezsicsökkentést, erre fogják az elbocsátásokat, holott csak az extra profitról nem tudnak lemondani önző módon a tulajdonosok. Jó lenne, ha hazamennének saját országukba és ott viselkednének így. Had ne sajnáljam már ezt a francia céget. 1996-ban Horn Gyula (MSZP) alatt privatizálták a DÉMÁSZ-t, a részvények 60,91% -t birtokolta a francia EDFI majd 2006-ban (megint MSZP ideje alatt) megvette a többi részvényt is, 100%-ban lett tulajdonos. A Privatizációs Törvény értelmében a Magyar Állam egy szavazatelsőbbségi részvénnyel ("aranyrészvény") rendelkezik. Ha annyira kevés haszonnal dolgoznak, akkor vajon miért is vették meg az egészet, minek is vannak még itt, több, mint 15 éve?”
 • 6. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2013. május 28. 15:01
  „Áthárít!”
 • 5. szegedivagyok 2013. május 28. 13:26
  „Hiába, Mo. jobban teljesít.”
 • 4. queenmargareth1 2013. május 28. 11:01
  „evidens, ennyi, de gyűjtsétek még az aláírásokat, és dobáljátok még a szemetet a postaládába, hogy mit meg nem tettetek értünk”
 • 3. grafika88 2013. május 28. 10:07
  „Köszönet az okos fütyiszeseknek !Megint a gazdagabb járt jól ! Mert akinek havi több tízezres számlái voltak..most azoknak jól jön a 10 % .
  De én pl. NEM látom a számlán, hogy kevesebb. Úgy kevesebb--hogy spórolok, nem fűtök--világítok annyit mint 1 éve .Írom minden hónapban a fogyasztásom. Diktálom havonta. Amit elfogyasztok--ki is számlázza !NINcs - 10 % ....

  Nem hárítják át ....EZ is KAMU !!! elküldenek több száz embert ...munka nincs..közmunka ...rabszolgamunka !!
  EZ a CÉL ! Remélem ők is tudnifogják hova X jenek jövőre !!”
 • 2. csonakos 2013. május 28. 09:53
  „Nem csak egy helyen lesz leépítés! Ez már nyílt titok! A vízműnél és a gázosoknál is lesz "átszervezés", leépítés.”
 • 1. spiler 2013. május 28. 09:27
  „na KIRÁLYUNK akkor kinek éri meg,,,hisz akit elküldenek nem adózik,sőt a kormánynak csinál plusz gondot munkanélküli,milliós állásokból nekik is kell adni...ja nincs új millió állás”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi zongorista a Danubia Expresszen

73 évesen nosztalgiavonaton játszik Onczay Zsolt szegedi zongorista. Tovább olvasom