Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Rigoletto és a hatalom

Szeged - A plzeni Josef Kajetán Tyl Színház Alföldi Róbert rendezésében játssza az operafesztiválon Verdi Rigolettóját ma 19 órától a nagyszínházban. Két versenyző énekel a produkcióban: Gildát Szakács Ildikó, a herceg szerepét Paul Gaugler alakítja.
Verdi Rigolettója a legnépszerűbb operák egyike, ennek is köszönhető, hogy az Armel-fesztivál mai előadására hetekkel ezelőtt elfogyott minden jegy. Az érdeklődés a rendezőnek is szólhat: Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház igazgatója az egyetlen, aki az összes eddigi fesztiválon színpadra állított egy operát, és több közönségdíjat is nyert már. Két New York-i és egy bergeni produkció után a Rigolettót a plzeni Josef Kajetán Tyl Színház társulatával mutatta be a nyáron.

– Nagyon bírta a plzeni közönség, pedig nem hagyományos, romantikus előadást csináltunk. Ez egy sötét történet egy apáról, aki a hatalomhoz dörgölődzik, és megpróbál mindenkivel kibabrálni, mindenkit elárul. A sors azonban úgy alakul, hogy csúnyán megfizet mindenért. Megpróbáltam minden „verdizmust" leszedni a darabról, lecsupaszítani és üres térben megmutatni a történetet, mert a zenében úgyis benne marad minden hihetetlen romantika és érzelem. Ez a fajta produkció jó arra is, hogy a két döntős énekes – mégiscsak róluk szól a verseny – teljesen pőrén megmutathassa, mit tud. A kevés idő miatt roppant intenzív próbákra volt szükség. A plzeni bemutató sikerének azért örültem különösen, mert az igazgató azzal fogadott: nagyon konzervatív a közönségük. Mégis szerették az előadást, ráadásul jó kritikákat is kaptunk – mondja Alföldi Róbert, akivel ma 16.30-tól a Korzó Zeneházban Jakupcsek Gabriella beszélget arról, milyen szerepet tölt be életében az opera.

Szakács Ildikó Gilda, Paul Gaugler a herceg szerepét alakítja. Fotó: DM/DV
Szakács Ildikó Gilda,szerepét alakítja.
Fotó: DM/DV

A Rigolettót ma 19 órától Ivan Parik vezényletével, a szegedi szimfonikusokkal játssza a cseh társulat a nagyszínházban. A címszerepet Ivan Kusnjer énekli; két versenyszerep van a produkcióban: Gildát Szakács Ildikó, Mantova hercegét Paul Gaugler alakítja. A francia tenorista 2005-ben diplomázott a párizsi konzervatóriumban. Az Ambronay Európai Barokk Akadémián Octaviót énekelte André Campra L’Europe Galante című operájában. Fellépett már Don José és Bacchus szerepében is. Jövőre a Kátya Kabanovában Boriszt alakítja a párizsi Théatre des Bouffes du Nord színpadán.

Paul Gaugler a herceg szerepét alakítja. Fotó: DM/DV
Paul Gaugler a herceg szerepét alakítja.
Fotó: DM/DV

A másik magyar versenyző: Szakács Ildikó

A Francesca da Riminiként bemutatkozott Miksch Adrienn mellett egy másik magyar szoprán, a Gilda szerepét éneklő Szakács Ildikó is bekerült az operaverseny döntőjébe. 2007-ben Pászthy Júlia és Mazalin Wanda növendékeként kitüntetéssel végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem énekművésztanár szakán. Vendégszerepelt már Angliában, Franciaországban, Lengyelországban, Németországban, Kanadában és az Egyesült Államokban is. Tagja a Bel Canto Operatársulatnak, ahol több opera-keresztmetszet bemutatóján énekelt főszerepet. 2010 óta rendszeresen fellép a Nemzeti Színházban Heiner Müller Kvartett című darabjában. Az előző szezon után a 2011–2012-es évadra is elnyerte a Fischer Annie előadó-művészi ösztöndíjat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

23 határsértőt és 1 embercsempészt fogtak

Huszonhárom határsértőt és egy szerb embercsempészt fogtak el a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség és a Készenléti Rendőrség munkatársai. Tovább olvasom