Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Riportkönyvben Somogyi Károlyné élete

Szeged - „Nem vagyok én ilyenhez szokva" – mentegetőzött, amikor egyik beszélgetésünkkor észrevette, a magnót is bekapcsoltam. Somogyi Károlyné, a Délmagyarországnál 45 éven át dolgozó fotóriporter szerénysége tiltja, hogy vele és róla „riport" készüljön. Beszélnek helyette a képei és most megjelent riportkötete.
Riportkönyv, nem életrajz a Holtszezon a krematóriumban. Nem csak azért, mert Somogyi Károlyné 136 oldalas kötetében mindössze húszegynéhány oldalt tesz ki a visszaemlékezés az újvidéki kislány időszakra vagy a szegedi családalapításra, a többi a délmagyaros 45 év riportútjainak esszenciája. Nem saját magáról, hanem másokról, az EMBEREKRŐL írt, az EMBERT fotózta.

– Nem a fényképeimre, hanem a riportjaimra vagyok a legbüszkébb – mondja Magdika. Példaként említi a fóti gyerekvárosról, a szentesi tévétoronyról írtakat. Újságírónak, nem pusztán fotóriporternek tartja magát a Szeged-szerte szeretettel „délmagyaros Magdikának" becézett Somogyiné. Újvidéki tanítói diplomája után évekkel – már mint a Délmagyarország munkatársa – megszerezte az újságírói oklevelet. A fényképezést viszont iskolában sosem tanulta. – Fotózásban amatőr vagyok – jelenti ki szerényen, magyarázatképpen meg hozzáfűzi. – Magamtól tanultam meg, hogyan kell nagyítani, ismeretlen előttem a fényképészet titka. Csak annyit tudok: jó szem kell a fotózáshoz.

Kollégáink: Horváth Dezső és a riportkönyv szerzője, Somogyi Károlyné. Fotó: Karnok Csaba
Kollégáink: Horváth Dezső és a riportkönyv szerzője, Somogyi Károlyné.
Fotó: Karnok Csaba

Az ezzel kapcsolatos történetek közül például a Fényképezni tilos megjelent az újságban is. De alkalmi verseket, családi és szerkesztőségi ünnepekre szólókat is költött. Egyéb redakcióbeli anekdotákat pedig most írt le egy spirálfüzetbe, az újságíró Horváth Dezső ösztökélésére. Műfaji sokoldalúságára példa, hogy 38 útjáról diaképes élménybeszámolót tartott különböző klubokban. Ám izgalmasak fotókiállításai is, amelyek közül az elsőt – Így látom őket – valamikor a hatvanas években nyitotta meg az akkori főszerkesztő, Sz. Simon István.

Könyvbemutató

Családja – négy gyermeke, hat unokája és négy dédunokája – ünnepelte novemberben a 83 éves Magdikát. Tisztelői pedig hétfőn a Somogyi-könyvtárban könyvbemutatón köszöntötték az első kötetes szerzőt, Somogyi Károlynét, akit kötetének egyik ajánlója, Pálfy Katalin így jellemez: írásait és felvételeit átitatja „a szeretet és a torzításmentes tisztaság".

Olvasóink írták

  • 2. csengele 2009. december 14. 23:24
    „Somogyiné már régóta nyugdíjas, de még mindig visszaemlékezem a Délmagyarban megjelent fotóira. A ´70-es években rólam is készített egy riportfotót.”
  • 1. eva45 2009. december 14. 19:46
    „Gratulálok neki a könyvéhez és jó egészséget kívánok!

    "jó szem kell a fotózáshoz" Tényleg, és erre a képességre születni kell.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszült egy H1N1-es kismama

Megszülte gyermekét az a kismama, akit a H1N1-vírus szövődményei miatt kezelnek napok óta az SZTE Klinikai Központjának fertőzőosztályán. Tovább olvasom