Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Ritka itthon a szájsebész, mint a fehér holló

Szeged - Megdöbbentően kevés szájsebész dolgozik Magyarországon, az egész dél-alföldi régiót ellátó Szegeden jelenleg mindössze hat szakember praktizál. A szakklinika vezetője szerint a képzés átalakulásával és hosszúságával magyarázható a hiány.
Még húsvétkor szenvedett biciklibalesetet az a kilencéves kislány, akit szülei Budapesten öt napig hordozgattak kórházról kórházra, mert a súlyos szájüregi sérülését nem látta el senki. Az intézmények – amelyek arra hivatkoztak, hogy nem volt náluk ügyeletes szájsebész – eljárását jelenleg az ÁNTSZ vizsgálja. A botrányos eset rávilágított: Magyarországon nincs elég szájsebész szakorvos.

– Tízmillió ember szájsebészeti ellátását nagyjából húsz-harminc arc- és állcsontsebész szakorvos próbálja megoldani – erősítette meg információinkat Nagy Katalin, az SZTE Fogorvostudományi Karának szájsebészeti tanszékvezetője. A professzor – aki a kar dékánja is – ugyanakkor hozzátette: gyermekszájsebész-képzés és -szakvizsga nem is létezik, a felnőtteket kezelő szájsebészeknek el kell tudniuk látni a gyerekeket is. Hogy ekkora a hiány a szájsebészekből itthon, annak oka leginkább a képzés sajátosságaiban rejlik – magyarázta a dékán.

Gyerekszájsebész-képzés nem létezik. Fotó: Segesvári Csaba
Gyerekszájsebész-képzés nem létezik. Fotó: Segesvári Csaba

2004 óta ugyanis a szájsebészeti szakképzés kettévált: arc- és állcsontsebészeti, illetve dentoalveoláris ágakra. Az előbbi általános orvosi diplomára épül, és többek közt a fej-nyak területének daganataival, állcsont-ortopédiai helyreállítással foglalkozik, míg az utóbbi fogorvosi diplomához kötött, és a szájon belüli, foggal és fogmederrel kapcsolatos műtéteket végez a művelője. Egy arc- és állcsontsebésznek az orvosi diploma megszerzése után további hat évet kell tanulnia, a dentoalveoláris sebésznek pedig hármat. Az előbbi szakmát a rendkívül hosszú képzési folyamat miatt csak kevesen választják. A másodikból már többen vannak: Szegeden jelenleg öt rezidens vesz részt dentoalveoláris szakképzésen, így néhány éven belül lesz elegendő utánpótlás – ígéri a dékán.

Hogy addig mi lesz? A négy dél-alföldi megyét ellátó szegedi szakklinikán jelenleg két arc- és állcsontsebész, és négy dentoalveoláris sebész dolgozik – a dékánnal együtt. A professzor úgy véli, legalább kétszer ennyi szakembert igényelnének a szükségletek. Szegedhez legközelebb egyébként Kecskeméten, illetve Pécsen találni szájsebész szakorvost. A dékán elárulta: az óriási terhelésnek csak úgy tudnak megfelelni a szegedi szakorvosok, hogy nem mennek szabadságra. Így a szegedi fogászati kar klinikáján a fogászati és szájsebészeti ellátás a nap 24 órájában működik.

Jön az arcsebészet

Pár hónap múlva külön általános orvosi profilként jelenik meg az arc- és állcsontsebészet Szegeden is, ezzel fellendülhet a speciális, hiányszakmának számító sebészeti szakág Dél-Magyarországon. A szakmai részleg vezetőjeként a németországi Münsterből visszatér hazánkba Piffkó József professzor, a szakterület Európa-szerte elismert művelője – tudtuk meg Nagy Katalintól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Irodaház épülhet a szegedi sörkert helyén

Szeged - Megszűnik a sörkert a Somogyi utcában, és irodaház épül a helyén – ha elfogadja az előterjesztést ma a közgyűlés. Tovább olvasom