Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Ritkább örökbefogadás

Szeged - Egyre több kutyától szabadulnak meg, és egyre kevesebbet fogadnak örökbe az emberek a nehezebb életkörülmények miatt. A Béketelepi óvodába tegnap hat bűbájos kölyökkutyát dobott be egy ismeretlen – az ebek a Tappancs Alapítvány menhelyére kerültek.
Hat aranyos kis kölyökkutyát dobott be valaki tegnap reggel a Béketelepi óvoda udvarába. A héthetes keverékek a Tappancs Alapítványhoz kerültek.

Farkas Gabriella elnöktől megtudtuk, hogy a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben 2008 utolsó negyedévéhez képest negyedével csökkent az örökbefogadások száma. Az alapítványhoz ezenkívül az eddiginél több öreg és beteg kutya kerül.

– Egyszerűen kidobják az utcára ezeket az állatokat, mert az embereknek nincs pénzük állatorvosra, vagy az ebek elaltatására – mondta Farkas Gabriella, miközben a menhely udvarán egy öreg német juhászkutya bicegett el mellettünk.

A telepen jelenleg telt ház van, az alkalmazottaknak 260 kutyáról kell gondoskodniuk. A bekerült kutyák száma az utóbbi hónapokban rendre meghaladja az örökbefogadottakét, ráadásul a pénzadományok is jelentősen csökkentek. Amíg 2008 első három hónapjában 2 millió 600 ezer, idén három hónap alatt csak 1 millió 800 ezer forint érkezett a menhely számlájára. A működési költségek havonta 1 millió 600 ezer forintot emésztenek fel.

Simon Attila állatgondozó és Bővíz Otília menhelyvezető a Béketelepi óvodában hagyott kutyákkal. Fotó: Karnok Csaba
Simon Attila állatgondozó és Bővíz Otília menhelyvezető a Béketelepi óvodában hagyott kutyákkal. Fotó: Karnok Csaba

– Csak azért nem adunk örökbe, hogy tudjunk befogadni – közölte az alapítvány vezetője, miközben egy szomorú szemű, vöröses színű idősebb staffordshire keverék kutyára mutatott, már harmadszorra került vissza hozzájuk. Merthogy érdeklődés csak a néhány hetes kölykök után van – a pár éves négylábúak többsége a telepen öregszik meg. Ottjártunkkor is érdeklődött egy házaspár örökbe fogadható kutya után, de nem találtak megfelelőt a 260 állat között.

Az alapítvány a nehezebb anyagi körülmények ellenére egy új karantént alakított ki az újonnan érkező ebek számára, ám a 12 vasketrec közül nyolcnak az ajtaját ismeretlenek néhány héttel ezelőtt ellopták. A dologból rendőrségi ügy lett, de egyelőre nem akadtak a tettes nyomára.

– Ha valaki szánt szándékkal az utcára dobja kutyáját, az bűncselekménynek számít. Ezért azt tervezzük, hogy az összes, hozzánk kerülő kutyába csipet ültetünk be. Mivel ezzel a szerkezettel könnyen beazonosítható, s felelőségre vonható lenne a hanyag gazda, talán kevesebb kóbor eb lenne az utcákon – magyarázta Farkas Gabriella.

Olvasóink írták

 • 4. hazgondnok 2009. május 23. 20:59
  „Nekem is van kutyám,és nagyon elítélem az olyan kutya tartókat akik nem gondoskodnak úgy a kutyájukról mint egy családtag.Remélem a tappancs az 1% meg kapta az adómból mert tavaly elcsúsztatta az APEH. Én minden alkalommal amikor akció van segítem a Tappancsot mert meg érdemlik!!”
 • 3. boya2 2009. május 23. 20:09
  „Igazat adok az előttem szoloknak!!Nekem is van kutyusom és nem tudnék megválni tőle!!”
 • 2. Bond 2009. május 23. 19:13
  „Így igaz, és aki egy kutya egyszerű igényeiről nem képes gondoskodni, annál érdemes lenne a gyámhatóságnak is megnézni, hogy vajon alkalmas-e gyereknevelésre.”
 • 1. Yucca 2009. május 23. 16:41
  „Szomorú helyzet! Aki kidobja a kutyáját, az nem is szerette igazán. "Normális" és szerető gazdi úgy összenő az állattal, mint a családtagok, és bármi áron, de eltartja, megtartja. Én legalábbis így gondolom.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kübekházi határnyitás

Kübekháza - Ma és holnap ismét nyitva tart a hármas határ a magyar, a szerb és a román állampolgárok… Tovább olvasom