Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Ritkán áll az alku a piacon

Szeged - Alig hallani már nagy alkudozásokat a Mars téri piacon: az árusok csak akkor lennének hajlandók a jelentősebb engedményre, ha nagy tételben vásárolna valaki, kisebb mennyiségnél pedig még a vevők szerint is felesleges belemenni a vitába. Zárás előtt azért felcsillanhat a remény.
– Szerintünk égő alkudni. Azt mutatja, hogy csórók vagyunk, ráadásul nem is éri meg, hiszen akkora kedvezményt úgysem kapnánk az árusoktól, ami miatt megérné belemenni egy szócsatába. Szerencsére hatalmas a kínálat a Mars téren, így csak idő kérdése, hogy megtaláljam azt a zöldséget, amely a mi pénztárcánknak is elfogadható – magyarázta az egyetemista Anna és László.

Alig hallani már nagy alkudozásokat a Mars téri piacon. Fotó: Schmidt Andrea
Alig hallani már nagy alkudozásokat a Mars téri piacon.
Fotó: Schmidt Andrea

A nagycsarnokban ezerrel pörögtek az árusok, mázsaszámra cseréltek gazdát a zöldségek és gyümölcsök. Néhány standnál időztünk pár percet: 10 vevőt vártunk ki alkalmanként – egyikük sem sokkalta a végösszeget. – 10-15 éve még heves alkudozások voltak a piacon. Emlékszem, volt egy férfi árus, akinél kötelező volt alkudni, máskülönben nem vehetett nála semmit az ember. Ma már minden a pénzről szól, óriási a verseny, és szerintem az eladók többsége már eleve olyan árat ír fel a zöldségek előtt lévő táblácskákra, amelyből már nem tud engedni. A legtöbb termék szinte minden kofánál ugyanabban az árkategóriában van. Évtizedekkel ezelőtt még igenis számított, hogy egy salátát 15 vagy 10 forintért tudott hazavinni az ember. A megspórolt 5 forinton még mást is lehetett venni. Ma nagyjából mindegy, hogy ugyanezért 150 vagy 140 forintot hagy itt az ember – magyarázta a nagy piaci tapasztalatokkal rendelkező Király Andrásné. Egy másik vevő – aki fültanúja volt beszélgetésünknek – ehhez csak annyit fűzött: régebben az emberek megengedhették maguknak, hogy egy jobb ár reményében az adott termékből többet vásároljanak, míg ma napról napra élnek.

– Valóban nagyon feszített árakkal dolgozunk – erősítette meg a Laliként bemutatkozó, számos zöldséget kínáló termelő. Pultján a krumplin, vöröshagymán, paprikán, répán és zöldségen kívül a zeller és a karalábé is ott volt. – Zellerből például 3 különböző méretben, 3 árban válogathat a vevő: a legnagyobb 100, a közepes 80, a legkisebb 60 forint. Felesleges rá alkudni, hiszen 5 forintról minek is beszéljünk, nagyobb különbségnél pedig ott az olcsóbb kategória – magyarázta a férfi. Annyit még hozzátett: neki 10 kiló feletti mennyiségnél lenne értelme egy kis kedvezményt adni, de ilyen tételeket csak a legritkább esetben vesznek tőle.

Egy másik kereskedőtől azért kaptunk egy jó tanácsot: ha valaki mindenáron alkudni szeretne, az leginkább a piac vége felé és főleg vasárnap próbálkozhat a legnagyobb sikerrel. Igaz, a kínálat akkor már nem túlzottan nagy, de mivel a kofák jelentős része hétfőn nem pakol ki, a reggeli árnál olcsóbban is hajlandó megszabadulni az árujától.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. Manitu007 2013. május 28. 20:57
  „tol nem volt csak 2 osztályom van :D”
 • 27. tol 2013. május 27. 23:58
  „jaj, Manituoo7, édes lelkem, ki volt a magyar tanárod ?”
 • 26. tol 2013. május 27. 23:56
  „az alku nem pofa, meg csóróság kérdése, hanem az adásvétel egy fázisa. Helyzet kérdése, hogy hol, milyen fórumon, kivel, milyen szinten alkudhat a vevö. Ha helyzet van, ostobaság kihagyni az alku lehetöségét. Vannak civilizációk, ahol az eladó meg is sértödik, ha nem alkusznak vele. A Mars téri piacon igenis lehet alkudni, az egy más kérdés, hogy sajnos egyre kevésbé. Én egy szórakoztató játéknak tartom, feltétlenül élek vele, ha kedvem szottyan rá.”
 • 25. Manitu007 2013. május 27. 19:29
  „Mert viszont eladók árulnak minden nemű nyugta nélkül.Pista bácsinál, Piroska néninél aki a kiskertben termelte meg az árút annál lehetett.
  Meg kell nézni milyen kocsikból paskolnak ki hajnalban ,,,...”
 • 24. queenmargareth1 2013. május 27. 18:04
  „régen én is alkudtam mindig, mert az csevegés is, eredmény is.Most már olyan helyre megyek, ahol olcsóbbnak tűnik.Nincs már pofám mindenhol alkudozni.
  De Pesten az Ázsia Centerben "kötelező" volt még pár éve.
  hát, régen minden másképp volt.Az emberek piaccal indítottak...”
 • 23. Óperenciás 2013. május 27. 17:11
  „Aki soha nem alkudik, az gátlásokkal küszködik.”
 • 22. Zotya100 2013. május 27. 14:32
  „19. -- Köszi, ez az én szememet is erősen szúrja, nemcsak itt, de komoly méretű üzletek tábláin is.
  Más. Én sem alkudozok, igaz, akkor se tettem, mikor még szinte kötelező volt, bármilyen jellegű piacon. Egyszerűen nem az én stílusom. Ha sokallom az árat, továbbindulok, -- volt mikor métereken át loholt utánam az árus, hogy adja olcsóbban is, de ha egyszer nemet mondtam, akkor az úgy is marad.
  Még egy: attól elvből nem veszek semmit, aki nem írja ki az árakat, ha csak egy kis papírdoboz darabkára is. Utálom kérdezgetni, mi mennyi.
  Számlát pedig a Mars téren nekem egyedül a kávés és a tojásos ad, más nem. (Már a zokni-harisnya árus sem.)”
 • 21. geza 2013. május 27. 13:18
  „# 18.
  Na ez így ebben a formában nem felel meg a valóságnak.
  Sok (majdnem minden), termék ára évek óta változatlan. A pénz vásárlóértéke meg csökkent, ergó a régen eladott termékeken lényegesen több volt a haszon. A számlaadási kötelezettségekről ne is beszéljünk.
  Egy ismerős mesélte hogy panaszkodott valaki neki hogy a krumplit már kb 10 éve ugyanazon az áron adja. 10 éve mennyit is ért a pénzünk??”
 • 20. zazie 2013. május 27. 12:14
  „A piacon alkudni kell. Persze vannak szabályai, amit nem árt megtanulni, de az az árus nem árus, akinél nem lehet alkudni.
  Ott nem is vásárolok. Egyébként hiába mondjátok, hogy pár forintot lehet csak alkudni, azért havi szinten elég sokra mehet az az alkalmankénti kevés.
  Az árat a kereslet-kínálat szabályozza. Hiába kér érte sokat, ha senki nem veszi meg, nem vasáru, hogy kivárja amíg felmegy az ára, vagy gazdagabbak lesznek az emberek. Ha nem adja el, akkor dobhatja ki. Ha el akarja adni, akkor pedig kénytelen lesz engedni. Ez ennyire egyszerű. Aki nem akar alkudni a piacon az menjen inkább a hiperbe, meg az árkádba vásárolni. Ez igaz azokra az eladókra is, akik nem akarnak engedni. Persze piacnapon egyik sem enged szívesen, de amikor kevesen vannak, vagy már menne haza, akkor úgyis enged, de magától nem fogja felajánlani.”
 • 19. Tapmancs 2013. május 27. 11:58
  „Tanuljátok már meg használni az "áru" és "árú" szavakat! Nem vagyok nyelvtannáczi de amikor tizenötödszörre olvastam azt hogy "árú" (áru helyett) akkor elszakadt nálam a cérna.

  Csak hogy ne kelljen utána nézni:

  áru - amit megveszel a piacon
  árus - akitől veszed
  árú - például "Magas árú termék." (nem főnév hanem jelző)”
 • 18. 78 2013. május 27. 11:22
  „alkudni?miből a 10-15éves árakból?a helypénz(havi 40rugó/asztal)az bezzeg emelkedik és az elállítási költségek is,ja és valahogy be is kell hozni is az árút,lóháton nem lehet.de aki drágáll valamit annak üzenem,meglehet próbálni neki is esetleg megtermelni az árút,hajnal 4re odajönni a piacra,kifizetni a helypénzt és eladni(a nepperek más tészta).
  14. papsajt!olyan helyen ne vegyél húsárút ami nincs felcímkézve,ennyi.”
 • 17. agi50 2013. május 27. 11:18
  „Szerintem azért nem érdemes alkudni a piacon, mert kis tételben-kis pénzt költenek és olyan kis összegről szólna az alkudozás 5-10 Ft-ról, hogy annyiért nem érdemes még szót fecsérelni se rá. Sok ismerősöm kijár árulni a piacra saját termését viszi, de néha belegondolok, hogy a fenébe éri meg neki árulni. Pl. tanyáról kivisz krumplit, benzinköltség, parkolójegy, piacon helypénz, azt árul a krumpliból 3000-4000 ft-ot, össz-vissz, szinte semmi haszon rajta..a munkadijat, meg a termesztés költségét már nem is emlitem.. ha nem ebbe az életformába születik bele valaki és józan ésszel kiszámolja a ráforditást a visszajött pénzzel, akkor sok őstermelő azért fizet !??, hogy ott árul, mert nyeresége semmi.. max. vesztesége.Ezt kis tételre értem..”
 • 16. Óperenciás 2013. május 27. 10:59
  „Diákkoromban az első öltönyömet piacozásból vettem.
  Hajnalban fölkeltem, leszedtem a gyümölcsöt a fákról, azután két teli kosárral kibumliztam a piacra.
  Először persze furcsa volt, hogy alkudoznak a vevők, de hamar partnerré váltam, ha nem akartam
  haza cipelni, vagy kidobni az eladatlan körtéket.
  Fárasztó, de jó buli volt. Igazán sajnáltam amikor elfogytak az eladható gyümölcsök a kertünkből.”
 • 15. mibevagyte 2013. május 27. 10:26
  „Szomorúan tapasztaltam, hogy a csarnokban kereskedők többsége olyan hangnemben és stílusban beszélnek és bánnak a potenciális vásárlóikkal, hogy inkább elmegyek valamelyik Hipermarket-be és megveszem drágábban ott a zöldséget, vagy gyümölcsöt, csak ne keveredjek konfliktusba az ottani "Őstermelőkkel!"
  Volt, hogy amikor azt mondtam az egyik mogorva Hölgynek, hogy a kereskedőnek kellene a vásárló kedvében járnia, akkor erre ezt a választ kaptam: "Mit képzelek én, Ő nem kereskedő, hanem enni hozott nekem!" Szóval itt tart a Mars téri piacos társaság!”
 • 14. papsajt 2013. május 27. 10:04
  „T. 2. buhamama 2013.05.27. 07:46 leírta a lényeget.

  "Az a baj nem ős termelők lepik el a piacot hanem viszont eladok és nem lehet náluk alkudni"

  A nagybanin felvásárolt árút nagy haszonnal adják, számla nélkül.
  99% viszonteladó ,aki annyi fajta terméket árul, amit biztosan nem termel meg.

  Nem tudom ki ellenőrzi az őstermelősséget, de furcsa, hogy az őrölt fűszerpaprikára rá kell írni,hogy ki készítette,de a pultokon árult hentesárúra nem. Látom,hogy adják a valamiből készült házi kolbászokat, de ha valaki megbetegedne, nem tudom ki lenne a felelős. Se számla, se gyártó.”
 • 13. Marika311 2013. május 27. 10:02
  „Azoknál az árúsoknál lehet alkudni aki a saját termékét árulja.A nagybanin vásárolt terméket árulóknál nem.Mig az előző árúsok szeretnének minél hamarabb hazamenni mert más munka vár rájuk,addig a utóbbi árúsoknak ez a dolga és nem akar bukni az ár miatt.”
 • 12. mediashreck 2013. május 27. 10:01
  „Minden orszagnak, de minden földresznek is mas a "vasarlasi kutura"ja!
  Mig Europaban nem honosodott meg a piaci alkuvas, addig
  a Közel-Keleten peldaul elkepzelhetetlen alku nelkül vasarolni...!
  (ott, ennek megfelelöen is vannak megallapitva a "kezdö ar"-ak)

  Szerintem nincs ebben semmi különös, hogy a szegedi piacon nem alkudnak.”
 • 11. polo 2013. május 27. 09:59
  „Nagybanira kimegyek olcsóbban veszek zöldséget gyümit és egy jó pár hétig elég és ott lehet alkudni is.”
 • 10. szabójóska 2013. május 27. 09:55
  „Eléggé jól ismerem a piacot régóta. Az a csoda,hogy az őstermelők még be teszik a lábukat! A hasznuk az már nulla,csak sokan nem bírják abbahagyni.De nemsokára az a generáció teljesen el is tűnik.”
 • 9. almostevil 2013. május 27. 09:25
  „Ez már csak a nevében piac, sima zőccségbót csak padról árulnak, igaz lesarkítva de ennyi. Én is próbáltam alkudni még régebben, de majdnem azzal a szöveggel hajtottak el, hogy ne alkudozz nem a piacon vagy.”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gazdit kaptak az utcáról megmentett kuytusok a Hídi Vásáron

Az Orpheus Állatvédő Egyesület védencei a Hídi Vásáron kerültek szerető gazdihoz. Tovább olvasom