Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Ritkán segítenek a szegedi kismamáknak

Szeged - A kismamák gyermekükkel és az öt-hat kilós babakocsival együtt, többnyire segítség nélkül kénytelenek fölszállni az autóbuszra, trolira. E mutatvány után az utazás is rémálom: jegylyukasztás, kapaszkodás, tömeg – miközben a tömegközlekedési járgány gyorsít, majd hirtelen fékez. A járgányról leszállni is kész kálvária.
Az újszegedi Korondi utcai rendelőintézettől kísérjük haza Rátfalvi Máriát és négy hónapos kisbabáját, Fannit. Anya és lánya a kötelező oltások miatt gyakori látogatója a rendelőnek, ahová Pinty utcai lakásuktól busszal jönnek.

– A belvárosba nem szívesen járok, tömegközlekedési járművön csak akkor utazom, ha nagyon szükséges – mondja Mária. E tartózkodó magatartását a fel- és leszállás viszontagságaival magyarázza. – A régi, „gázos buszokon" nagyon magas a lépcső. Ezeken kínszenvedés feltornázni a gyereket és a babakocsit – egyedül. Megfigyelem, hogy mikor jön alacsonypadlós, új jármű, és azzal utazom – halljuk a kismamától. Beszélgetés közben megpillantjuk a Belvárosi hídról közeledő buszt. Mária a második ajtóhoz tolja a kocsit, és a felszálláshoz készülődik. Habár a megállóban többen is állnak mellette, senki nem kérdezi meg, segíthet-e. A gyakorlott kismama így egyedül emeli a hatkilós babát és a négy-öt kilós kocsit. Szerencse, hogy a jegylyukasztó szerkezet közvetlenül a babakocsitartó mellett, az egyik oszlopon található.

– Előfordult, hogy én segítettem leadni a babakocsit egy kismamának. Láttam, hogy egyedül nem bírja, de senki sem segített neki az utasok közül– válaszol villámkérdésünkre Kereszti Tamás buszsofőr.
Mária az utazás közben csak úgy ontja a történeteket, amelyek kismamaként és az utóbbi négy hónapban estek meg vele. Mesél segítőkész tinikről és nemtörődöm középkorúakról. És egy idős néniről, aki át akarta neki adni a helyét, amikor még nagy pocakkal utazott, ugyanis a körülötte ülő fiatalok meg sem mozdultak a várandós asszony láttán.

– Sokan rezzenéstelen arccal nézik végig, ahogy „leszenvedem" a babakocsit a buszról, vagy egy másik ajtóhoz vonulnak át leszállni, hogy még csak véletlenül se kelljen segíteniük – panaszkodik Mária. A Pinty utcához érve felajánlottuk segítségünket Máriának, így a babakocsi biztonságban „földet ért" a kis Fannival, aki a kalandos utat végigaludta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyvkötészeti csoda

A könyvkötészet csodája a százhatvan éve Londonban működő Quaritch Antikvárium katalógusa. Az… Tovább olvasom