Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

River Cottage Domaszéken - galériával

Domaszék - Kizárólag hagyományos módon nevelt állatok élnek a domaszéki Pálfi Gyula tanyáján. A kistermelő gasztrofarmján dolgozza fel a levágott disznót és baromfit, amelyeket a legjobb minőségű takarmánnyal etet. Elmondása szerint egyre nagyobb igény mutatkozik az ilyen módon előállított élelmiszerre.
Az építőiparból nyergelt át a gasztrofarmoskodásba a Domaszéken élő Pálfi Gyula. Korábbi szakmájának utolsó műve Günzer Tamás villányi borosgazda pincészetének elkészítése volt.

– Szakács az eredeti végzettségem, és mindig is álmodtam egy saját gasztrofarmról. A 2000-es évek elején sokat néztem a tévében a River Cottage című sorozatot, amelynek alapján én is létrehoztam saját gasztrofarmomat, amelynek koncepciója a teljesen hagyományos tartású és nevelésű állatok feldolgozása. Jelenleg mangalicáim, gyöngyöseim és csirkéim vannak, valamint egy Durok disznó, amely a legsötétebb húsú fajta – mesélte a 37 éves kistermelő. Az angol sorozathoz hasonlóan Pálfi Gyulának is van egy mobil csirkeólja: jó időben a tanyája körüli földekre viszi ki a zöld színű ólat, ahonnan a tyúkok szabadon járkálhatnak ki-be; a táplálékot a természetből csipegethetik fel.

Gasztrofarm Domaszéken. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– A hagyományos tartással a tyúkok lassabban fejlődnek: amíg egy nagyüzemben a csirke 8 hét alatt éri el a 2 kilós súlyt, nálam ez 6 hónapot vesz igénybe. De mivel kizárólag búzával, kukoricával és zöldségekkel etetem őket, ahogy a disznókat is, nem lesz vizes és felfújódott a húsuk. 7 év után nagyjából most jutottam el arra a szintre, hogy a bevétel fedezi a kiadásokat: egyre többen keresik a háztáji élelmiszert. Vannak olyan vevőim is, akik az ország másik feléből jönnek a tanyámra vásárolni, ugyanis érzékenyek a tartósítószerre – magyarázta a férfi. Állatairól azt vallja: szereti, de nem esik nehezére levágni őket.

– A lényeg, hogy teljes és boldog életet élnek a tanyámon. Nem azért vannak, hogy hobbiállatok legyenek – mondta Pálfi Gyula. A férfi a tanyája melletti földeket és két közelebb lévő másik tanyát is megvásárolt: az épületek felújítása után egybe akarja majd nyitni őket, hogy még több állatot tudjon tartani a farmján. – Teheneket akarok venni, és sajtkészítéssel is akarok foglalkozni: a sajt és a füstölt áru jól kiegészíti egymás – mondta, miközben megmutatta azt a helyiséget, ahol levágás után feldolgozzák az állatokat.

Gasztrofarm Domaszéken. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– Olyan steril a környezet, mint egy rendes vágóhídon – magyarázta a férfi, akinek padlása és készáruhelyisége csak úgy roskadozott az illatosabbnál illatosabb füstölt termékektől. Igazi extrákat is láttunk: füstölt szarvashátszínt és olyan sonkát, amelyet már egy éve füstölt meg. – Volt olyan vegetáriánus vendégem, aki elmondása szerint azért választotta ezt az életformát, mert a boltokban csak rossz minőségű húsáruval találkozott. Az én termékeimet mégis megkóstolta: nem lett ugyan húsfaló, de azóta már nem zárkózik el a jó minőségű hús elfogyasztásától – mesélte a kistermelő.

Pálfi Gyula a közeljövőben tanyája mellé egy tanyaboltot szeretne felhúzni. Áll már az alapja farmján annak az épületnek is, ahová éttermet álmodott meg.

Olvasóink írták

 • 5. mag 2012. március 15. 04:44
  „GYUSZIKÁM ! INKÁBB A VÁMOSOKAT KEND MEG ÉS RAKD LE A 30 EZER LITERES HORDÓT ! MEG MINDIG AGY LACIKÁNAK IS BULI UTÁN !”
 • 4. mag 2012. március 14. 14:17
  „olajos hordok nincsennek szivatttyukkk stb”
 • 3. fili-busz 2012. március 13. 21:04
  „Dicséretes, példaértékű és követendő.
  Jó tudni, hogy ilyen értékes emberek élnek ebben az országban.

  A "tisztelt újságíró" pedig eldönthetné, hogy szennyezni vagy óvni kívánja a magyar nyelvet.”
 • 2. bánki 2012. március 13. 14:41
  „Normális ! Tiszta nagyanyám a tanyáról ! Gógány dűlő -gyermekkorom legszebb élményei !”
 • 1. sousse 2012. március 13. 14:15
  „Gratulálok!!!Kivánom,hogy sikerüljön.Talán több gazda is kedvet kap és rendes élelmiszert is lehet majd kapni,nem olyan disznóhúst,csirkehúst stb,amiben rengeted víz van és csak pufasztja a beleket mint az ízetlen multis termék.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepi közlekedés: minden nap munkaszüneti

Minden nap vasárnap, legalábis a busz és a villamosközlekedés szempontjából a négynapos ünnepen Szegeden és Csongrád megyében. Tovább olvasom