Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Robbant a szúnyogbomba

Szeged - A szúnyogok miatt elviselhetetlen a helyzet Szeged több pontján, kedd este már felszálltak az irtógépek. A biológiai védekezés folytatódik, a belvizes terülteken, a Tisza árterében újabb és újabb szúnyogpopulációk fejlődnek.
Különös táncot járnak esténként az újszegediek: séta közben vállukat, lábukat csapkodják, igaz, nem jókedvükből, hanem a napok óta tartó szúnyoginvázió miatt. A hirtelen jött meleg, a belvizes szántók és a megáradt Tisza együttesen okozza az elmúlt évek legdurvább szúnyoghelyzetét.

– Élvezhetetlen a séta – mondta a 19 hónapos kislányával sétáló Zsolt, amikor a liget egyik oldalsétányán megszólítottuk. Alig kezdtünk beszélgetni, pillanatok alatt elleptek bennünket a szúnyogok. Egy perc alatt 30 csípést számoltunk össze – igaz, csak képzeletben, mert az első tíz után feladtuk a harcot, és odébbálltunk.


Légitámadás. Kedden fölszálltak a permetezőgépek, nem csak a földi irtásra hagyatkoznak. Fotó: Frank Yvette
Légitámadás. Kedden fölszálltak a permetezőgépek, nem csak a földi irtásra hagyatkoznak.
Fotó: Frank Yvette

– Eperkét is szeretik a szúnyogok, igyekeznünk kell – búcsúzott a férfi. – Úgy volt, hogy focizunk, de lehetetlen kint maradni – panaszkodott a három kisgyermekével és feleségével együtt sétáló Gábor.

– Szeged környékén több tíz hektáron, füves, rothadó belvizes legelőkőn is fejlődik a következő szúnyogpopuláció. Ha kikelnek, a városba repülnek és csípnek – mondta Szepesszentgyörgyi Ádám entomológus – azaz a hatlábúakkal foglalkozó tudós. – Az ártéri szúnyogokra nem számítottunk, olyan lárvák is kikeltek, amelyeket évekkel ezelőtt raktak le a vérszívók – tudtuk meg Makrai Lászlótól. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgató elárulta, a Tiszában szinte lehetetlen a biológiai irtás, az ártéri kuvikokat pedig nem lehet megközelíteni. – 10 fokos víz is elég a szúnyog fejlődéséhez, ha melegszik a víz, gyorsul a fejlődés – mondta a biológus cégvezető. – Több mint 100 vízfelületet monitorozunk, lárvastádiumban próbáljuk a csípőszúnyogokat biológiai úton elpusztítani. Folyamatos a csípésszámlálás, tapasztalataink szerint Szőreg, Újszeged és Gyálarét a legfertőzöttebb, idén Tápé is csatlakozott. Sok a szúnyog a Tisza és a Holt-Maros mentén – erősítette meg Makrai László.

Eperkét is körülzümmögik a vérszívók. Fotó: Segesvári Csaba
Eperkét is körülzümmögik a vérszívók.
Fotó: Segesvári Csaba

A szúnyoginvázió miatt kedden bevetették a légi irtást is. – A ligetben platós géppel vagy háti permetezővel tudunk csak irtani. A múlt héten 20 perc alatt mindössze 3 csípést mértünk – fogalmazott az ügyvezető igazgató. Hozzátette: egy utca lefertőzéséhez elég egyetlen kerti tó is. Makrai László azt javasolja, a kertitó-tulajdonosok használják a környezetgazdálkodási kft. ügyfélszolgálatán térítésmentesen beszerezhető biológiai szúnyogirtó szert, amivel nemcsak saját, hanem szomszédjaik életét is szúnyogmentesebbé tehetik.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. szegedivagyok 2013. május 06. 08:31
  „Én élvezem a repülőgépes szúnyogírtást.Az AN-2-es 1000 lóereje, inkább ezt hallgatom, mint valami vinnyogást a TV-ben.”
 • 35. szekeres0505 2013. május 06. 01:41
  „30-as
  Miről is késett le a csapat?
  Hiszen ahogy olvasom, korábban nem volt megelőző védekezés, legalábbis nem volt hatékony. Az ideitől sokkal több szúnyog volt régebben, tényleg aki itt él az tudhatná. Két év óta remekül működik a szúnyogirtás, igaz nem is volt árvíz, csak a belterület szúnyogjai ellen védekezhettek. Szerintem ha hagyjuk őket, megoldják az árvizes időszakokat is remekül. Árvíz pedig csak ritkán van. Sajnos az utánuk jövő szúnyogok még sokáig élnek az erdőkben.”
 • 34. bakker1981 2013. május 04. 20:08
  „33-as
  Én nem minősítek senkit, csak a Te kritizálásaidat (téveszméidet) pontosítottam. Nyugodj le, mert látom, hogy sűrűn ragad a kezed. És ne keltsd a hozzánemértéseddel a pánikot. Te most már csak sértegetni akarsz, mert nincsenek érveid. Én ebben nem veszek részt. Gondolom nem érted, amit írok, mert szemellenzővel jársz. A régebbi szúnyogos helyzetet isteníted, mikor veszélyes szereket szórtak (SZÓRTATOK) ránk, a lakosságra, hiszen Te részt vettél korábban a munkákban. Bizonyára most savanyú a szőlő.
  De kérdezz meg bárki szegedit, milyen szúnyogos év volt korábban, pl. 2010-ben.”
 • 33. uborka 2013. május 04. 19:15
  „32-es
  Úgy őszintén??? Feltudtad fogni mit írtam??? Melyik alternatív iskolába jártál,hogy így ki kerekedett nálad a világ?????????”
 • 32. bakker1981 2013. május 04. 18:40
  „2006-június 27-én még azt hirdették Szegeden, hogy "Minden szúnyogirtó csak a vérszívóknak árt", közben 2006-ban Unitox-al védekeztek. Én nem vagyok gázmester, és valóban repülőgépet se láttam sose (csak józanul gondolkodom...). Te pedig szúnyogot nem láttál sose. De akkor minek is beszélsz a biológiai szúnyogirtásról, mikor még nem láttál szúnyogot, a repülőgépnek meg semmi köze a szúnyoglárvákhoz.”
 • 31. uborka 2013. május 04. 17:06
  „Ja és gondolom, Te vagy gázmester, ki a keverék csínját bínját ismeri!!!! Még egyszer: - még a fák be lombozódása előtt FOTÓ,- biológusok mérésének eleget tenni, a megfelelő előírt időben,-szórás lárva írtóval minden fotón látott pocsolyát le permetezni, gyérítés miatt,.- ez egy nap, napi 20 felszállás Szegeden,- a kikelt szúnyogok mérése, a biológusok által,- nem meg felelő értékelés után Szeged és környékén a repülőgépes,valamint a földi füstölés meg kezdése,- ahol a legtöbb a csípési szám ott kezdeni, Szeged és környéke felosztva hk.-ra a gépbe betöltve meg felelő mennyiséget kezdődhet a csata. Levegőből, földről egyszerre. Ha kevés a gép lehet több céggel is szerződést kötni, gép bérlés ügyében, így egyszerre lehet lerohanni az egész szúnyog hadat.De minél több gépet rendelnek a kiadás annál több!!!! Na ennyi a szent evangélium számodra, és hülyeségeket ne írj!!! Gépet sem láttál úgy néz ki a dolog!!!!!!!!!!!!”
 • 30. uborka 2013. május 04. 16:51
  „29.-es.
  Nagy dirrel durral, firkálod le a dolgokat, persze azt is,hogy valóban idegméreg, ami bőr rákot okoz, valamint vér rákot, csúnyán fogalmazva. Saját magad írod le a mérgező tényezőket!!!!!! Akkor nézd meg a googl-n, hogy mit ír a K-OTHRIN ULV-RŐL, ne fényezzük a dolgot Szeged símán be perelhetné az össz meg rendelőt, aki közben adta ezt az anyagot szórni.Itt nem az volt a baj,hogy ????? Hanem az hogy elaludtak az irtással. Válaszolva Te elvagy aludva,hogy Unitoxot használtak, mikor???? Gyerek korodban a krumplibogár ellen, de nem szúnyog irtásra, .Egyébként ajánlom neked a Nyíregyházi főiskola 2 éves tanszakát,hogy legyél képbe és hülyeséget ne írj. Valóban autóm nincs, gondolom neked sem, csak ülj a kantin előtt és mesélj a múltadról, ami nem volt, talán ingyen fizetnek!!!!!”
 • 29. bakker1981 2013. május 04. 15:27
  „Uborka
  Akkor nagyon rövid az eszed, ne csak a tavalyi évre gondolj vissza. 2008-ban, 2006-ban, 2000-ben sokkal szúnyogosabb évek voltak. A biol. irtásnál a keveréknél úgy írtad le, ahogy eredmény nélkül használtátok. 1000l vízhez 50 liter biol. szer kellene tiszta víznél. Kissé szennyezett vízhez sokkal nagyobb adag kellene a hatáshoz. De persze kispórolták, ezért se lenne hatásos a repülős módszer, ha odajutna, ahova kell. A szúnyoglárvás vízbe jutott permet 100%-os hatékonyságú. Hol vannak ettől a módszertől a repülőgéppel végzett kezelések. Szegeden legalább hatékonyan dolgoznak, nem csak úgy szórják a levegőbe a pénzt, mint mindenhol máshol.
  S miért akarod kiirtani Szeged lakosságát gázolajos permetezéssel? Nem elég az a tudat, hogy a repülőgépes kezeléseknél idegmérget szórnak a lakosok fejére? A kémiai kezelésnél használt szer (hatóanyag=deltametrin) nem más, mint kontakt hatású idegméreg. Különben mitől pusztulna el minden rovar, ha hozzáér? Azt mondják az emberekre nincs hatása, de "beszélni fekve is lehet".
  A régi, káros szúnyogirtás azt mondod jobb volt. Még ki se próbálták Magyarországon sehol az új biol. kezelést. Szegeden is csak a belterületeket védték eddig. Mondták, hogy nem fog egyik évről a másikra megvalósulni. De a Rajna-mentén majd 200 km-en csak így végzik a szúnyogirtást. (És háti permetezőkkel!!!) Persze ez is kb.20 év alatt lett majd 200 km.
  Sajnálom, hogy Te a múltat siratod. Gondolom trabanttal vagy zsigulival jársz. A korábbiak rákkeltő idegmérget (Unitox) szórtak a szegediekre mind a levegőből, mind a földről... ja mellesleg az általad preferált gázolaj bőrrákkeltő!”
 • 28. uborka 2013. május 04. 13:46
  „Végül, nem lenne szégyen a régieket meg kérdezni, hogyan is csinálták????Mi a technológia??? Vagy nincs leírva a terminológia??? N e most kísérletezzék rajtunk!!!! Tőbb évvel ezelőtt, még mint szúnyogot a Szegediek nem is ismerték!!!!”
 • 27. uborka 2013. május 04. 13:30
  „Amit írtam meg írtam, komolyan gondolom, hiszen,most annyi a szúnyog ,hogy semmit ki nyitni nem lehet, sétálni úgy szintén.. Régebben volt egy aparát ki kimondottan a szúnyogokkal foglalkozott. Soha nem volt ilyen szúnyog dömping mint most, tényleg nem lehet tudni mit használnak, de azt sem,hogy ki számolta ki a meg felelő adagot, Azt gondolom,hogy ez is politika függő lesz!!!! Gyengén muzsikál a mostani szúnyog gyérítő csoport...
  Mindenbe vissza sírjuk a multat és technikáját , az is lehet,hogy valakik újítottak, de nem jött be. Ki tudja,de mi <moderálva>!!!!!!!!!”
 • 26. kumisz 2013. május 04. 08:31
  „16. mallorn2009 2013.05.02. 17:2

  Like!!!”
 • 25. uborka 2013. május 03. 16:04
  „Az írtás 2 részből áll. 1000 l, víz, 40 liter biológiai anyag, ez a keverék elsőre. Még lombok nincsenek a területet fel kell térképezni fentről, vagy fotózni, sajnos most késésben voltak,mert rögtön itt volt a nyár.Hosszú évek után az ember tudja hova kell az anyagot le szórni, mivel ez ULV, így mindenhova jut, alulra felülre,oldalra stb. Szúnyog számlálás után 1 m2-en a 170 csípés ha meg van jöhet a szórás,nyilván a leg kisebb fúvókával!, van belőle 3 db. Ha nem látod a szórást az a jó, ha látod, meg is fürödhetsz benne nem jó!! A nyomot próba képen autó üvegén lehet látni, ez a szórási kép. Szóráskor egyszerre,jön a füstölő a földön, melyben fáradt olaj,vagy gázolaj van vivő olajként. Hát ez lenne a szúnyog írtás....A földi füstölés jobban meg van fizetve, mint a légi....pedig.........................jó kereset az biztos!!!!!!!!! Ha jobban tudod csináld, gondolom tanultad????????? MŰKÖDÉSE MÉG::Polgármester, Kht főnökeinek lakáskörnyékén szórás, így valóban Ők másképpen látják a szúnyog inváziót, haverok, üdülők szórása, K-OTHRIN ULV rÁK KELTŐ ANYAGGAL...”
 • 24. Khts 2013. május 03. 10:57
  „uborka: tudnod kéne: egy nonprofit cében nincs osztalékfizetés, a maradvány szúnyogpénz kátyúzásra van fordítva! Egyébként ez 2 éve van így addig valahogy nem maradt a keretből... Miért csak 2 éve marad????
  Az ártér nem kezelhető biológiai készítménnyel, kijuttatni képteleség, a lomb alá a bokrok bedőlt fák labirintusának többszáz hektárjába.
  Commander V.i: Senki nem állította h csak biológiai szerrel megoldható az írtás, eddig is volt pontszerű vegyszeres permetezés. De csak lokális. 2 éve több a biológiai aránya 90%:10%. 2011 előtt pont fordított volt arány vegyszeres javára. De a pénz akkor is el lett költve!! Hm???
  Miért írsz minden commentedbe a cikk tartalmától függetlenül kizárólagosan és módszeresen bizonyos politikai témákat?? Csak nem fizetnek érte? Mennyit? Lemondassz róla pl a Tappancs javára??? :-)”
 • 23. Popelhomma 2013. május 03. 09:03
  „az elmúlt 20 év tapasztalata alapján egyértelmű: csak és kizárólag a repülőgépről végzett, hagyományos szúnyogirtásnak van érezhető eredménye. Lehet persze bűvészkedni a patakparton kis háti permetezővel, de egy 160 ezres várost ilyen módon megóvni a szúnyoginváziótól egyszerűen képtelenség. A repülős irtás minimális kényelmetlenséggel jár, cserébe a mediterrán hangulatú belváros valóban az, aminek szánták: egy teraszos, sétálós, szépen rendbe rakott ékszerdoboz. Az idegenforgalmi szezon kezdetén - osztálykirándulások, szabadtéri, stb. - az sem elhanyagolható szempont, hogy milyen "vakarható" emlékekkel mennek haza innen a vendégek. Arról nem is beszélve, hogy a kertekben söröző mezei polgárok is szúnyogmentesen akarják élvezni a hétvégéjüket. Eperkét pedig előre sajnálom, amikor a középiskolában elkezdik cikizni a szerencsétlen, feltűnési viszketegségben szenvedő szülei miatt. Nekik kellene mondjuk banánka vagy kolbászka néven egy hétig hivatali ügyeket intézni”
 • 22. szegedivagyok 2013. május 03. 08:43
  „miért bántják szegény kis jószágokat?!”
 • 21. tirpák 2013. május 02. 22:51
  „Mivel szórják őket ? A fertőzöttek olyan csípést hagynak hogy egy hét múlva is lüktet”
 • 20. bakker1981 2013. május 02. 21:50
  „UBORKA
  Az ártéri kubikgödröket jelenleg kb. 3 méter víz fedi, plusz egy ártéri lombos erdő. Tehát hazudsz, ha azt állítod, hogy látod őket, ha felettük repülsz. De ha 5 évig te is az adófizetők pénzét loptad, akkor most irigykedsz?

  Tényleg aranyos a kislány a cikkben.”
 • 19. Rubicon 2013. május 02. 21:46
  „Eperke egy tündéri csaj. Az ügyvezető igazgatót meg csípje meg a kánya!”
 • 18. balihoho 2013. május 02. 21:30
  „Nálunk vásárhelyen is kezd a hirtelen jött, és tartós meleg hatására szaporodni a szúnyog, de itt is olyan a látvány, hogy mintha üresen repkedne a repülő. De utána este már, mintha mi sem történt volna, jöttek százával a szúnyogok, és jókedvűen dünnyögtek.”
 • 17. uborka 2013. május 02. 17:50
  „A probléma ott van,hogy addig húzták ameddig a lárvák ki nem fejlődtek, pedig a meteorológia el mondta,hogy nem lesz tavasz. Olyan nincs,hogy a kubik gödröket nem lehet biológiai anyaggal meg szórni. Hazudik aki ezt állítja, vagy nem repült a munkahely felett. Bizony el nézték a biológusok, valamint az erre szakosodott tudományos munka társak....Végül így több pénz marad az osztalékra, a szezon befejezése után. Benne voltam 5 évig csínját-bínját ismerem az egész műveletet, mit miér és hogyan kell végezni a munkát,hogy lássák is meg maradjon is pénz!!!!!”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mintamenzák lesznek a szegediek

Jogszabály készült a közétkeztetésről: jövőre rendelet szabályozza, mit lehet adni a menzákon és mit nem. Tovább olvasom