Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Robbant az APEH listája

Szeged - Hivatalosan egy tízemeletes panelház harmadik emeletén lakó szegedi házaspárnál több mint 125 millió forint adóhiányt állapított meg az adóhivatal. Lakásukat nem ők, hanem albérlők használják. Az APEH feketelistáin két olyan, több százmillió forint adótartozást felhalmozó cég neve is olvasható, amelyek székhelyként a szegedi, Arany János utcai irodaházat tüntették fel, de ott egyikről sem tudnak.

Az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) az ES-TEAM Nagykereskedelmi Kft.-nél 9 milliárd 861 millió 315 ezer forint adóhiányt állapított meg. A „jelentős összegű adóhiánnyal érintett, valamint az állami adóhatósághoz teljesítendő bejelentkezési kötelezettségüket elmulasztó adózók listáját" vezető fővárosi székhelyű cég adótartozása ennél jóval kevesebb, „csak" 5 milliárd 984 millió 980 ezer forint. A különbség, a 3 milliárd 876 millió 335 ezer forint bírság. Legalább egymilliárd forintos adóhiányt nyolc cég ért el, őket követi a magánszemélyek közül a legnagyobb adós: a kínai Guo Zhang Wei 849 millió 634 ezer 173 forinttal.

A listán az első Csongrád megyei cég 698 millió 930 ezer forinttal a 15. helyen áll. A Hause Wood Normande Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. telephelye az APEH adatai szerint a szegedi, Arany János utca 7. alatti irodaház.

Nyáriék lakása a Gyöngyvirág utcában. A bérlők elutaztak, a szomszédok nem tudták, mivel foglalkozik a házaspár. Fotó: Miskolczi Róbert

– Itt dolgozom 13 éve, ilyen nevű cégről soha nem hallottam, a bérlők nevét tartalmazó listán sem szerepelnek – mondta az irodaház gondnoka, B. László biztonsági őr.

Adóhiány, adótartozás

Az adóhiány is adótartozás, mégis különbözik a klasszikus értelemben vett adótartozástól, ugyanis míg az utóbbinál az érintett magánszemély vagy vállalkozás bevallja az adót, csak nem fizeti be, addig az előbbit az APEH állapítja meg.

A szentesi Alba-Betonit Építőipari és Szolgáltató Kft. a 68., a társaság 264 millió 290 ezer forinttal tartozik az adóhivatalnak. A 107. és a 108. helyre egy szegedi házaspár futott be. Nyári Zoltán 32 millió 517 ezer 557 plusz 30 millió 784 ezer 364, a felesége, Nyáriné Lohner Erzsébet 31 millió 906 ezer 22 plusz 30 millió 297 ezer 573 forint, vagyis összesen 125 millió 505 ezer 516 forint adóhiányt és bírságot halmozott fel egy tízemeletes panelház 3. emeletén.

Az APEH adatai szerint Nyáriék Szegeden, a makkosházi Gyöngyvirág utcában laknak, de kiderült, a lakást hosszú évek óta albérlők használják, a jelenlegi bérlők néhány napja elutaztak. A szomszédok még azt sem tudták megmondani, hogy a házaspár mivel foglalkozik.

A 134 cég és magánszemély nevét, címét és a bírsággal együtt a tartozását felsoroló listára még egy magánszemély, egy szegedi férfi is felkerült. Gózon Gyulától 11 millió 411 ezer plusz 9 millió 721 ezer forintot követel az APEH.

A nyilvánosságtörvény

Az adózás rendjéről szóló törvény alapján az adóhatóság negyedévenként, a negyedévet követő harminc napon belül a honlapján közzéteszi azoknak az adózóknak a listáját, akiknek (amelyeknek) a negyedév utolsó napját megelőzően 180 napon át a nyilvántartott adótartozása folyamatosan meghaladta a 100 millió forintot, magánszemélyek esetében a 10 millió forintot. Illetve azoknak a társaságoknak, egyéni vállalkozóknak és magánszemélyeknek a nevét is nyilvánosságra hozza az APEH, akiknél (amelyeknél) jelentős adóhiányt állapít meg.

– Évekig Salgó-polcokat forgalmaztam, még az adóhivatalnak is adtam el, majd kiderült, hogy fiktív cégtől vettem az árut – mondta a Bartucz utcában lakó férfi. Gózon Gyula azt is elárulta, hogy egyedül kell elvinnie a „balhét", mivel az eladót nem találta meg. Úgy tervezi, hogy a jövő héten kifizeti a 11 és fél milliós tőkét, a többit szeretné részletekben törleszteni.

Egy másik, 724 nevet tartalmazó és ABC-sorrendben összeállított lista a nyilvántartott, 180 napon túli, 100 millió forintot meghaladó adótartozást felhalmozó nem magánszemélyeket sorolja fel. Ezen az első Csongrád megyei a 224. helyen bukkan fel, az EFES 2000 Húsipari Kft. szegedi, Subasa dűlő 2. alatt székel. A második ugyancsak szegedi, az Arany János utca 7.-be bejegyzett GREXÁK Autó 2000 Járműkereskedelmi és Szolgáltató Kft. Erről a cégről ugyanazt mondta az irodaház gondnoka, mint a másikról: soha nem hallott róluk, és nevük nem szerepel a nyilvántartásban sem. A 335. szintén a megyeszékhelyen, a Gyertyámos utcában található Comside Számítástechnikai és Kereskedelmi Kft., a 357. helyen a Csongrád és Környéke Beszerző és Értékesítő Szövetkezet, a 366. a szegedi Depo-Plusz Kft., a 428. a szegedi GÁ-TO Szolgáltató-Kereskedelmi-Szerviz Kft., a 447. a felszámolás alatt álló Heavytex Újszegedi Szövő Rt., az 524. a makói Megacorpus Gyártó Szolgáltató Kft., az 573. az apátfalvi Platina Ferr Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a 601. a Sagittarius 200 Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a 698. a felszámolás alatt álló csongrádi Warten Tisza Bútoripari Rt.

Ebbe a szegedi, Gyöngyvirág utcai panálházba van bejelentve az a házaspár, amely több mint 125 millió forinttal tartozik az adóhivatalnak. Fotó: Miskolczi Róbert

A harmadik listára azok a magánszemélyek kerültek fel, akik legalább hat hónapja és legkevesebb 10 millió forinttal tartoznak az APEH-nak. A szintén ábécérendben készült és 1897 nevet tartalmazó feketelistára 81 Csongrád megyei adós neve került fel. Többségük ugyanazt mondta: már tudták, hogy az adóhivatal nyilvánosságra hozza nevüket és címűket. Abban valamennyien egyetértettek, hogy ez a fajta nyilvánosság valószínűleg még nehezebb helyzetbe sodorja őket.

– Én is felelős vagyok, elismerem, hibáztam, de a pontos címem nyilvánosságra kerülésével még nehezebb helyzetbe kerültem! – mondta a szegedi A. T.

Sokan közülük nem értették, hogyan engedheti meg a törvény az adóhivatalnak, hogy a pontos lakcímet is közölje.

Nem is kevesen voltak, akik azon háborogtak, hogy a tényleges bűnözök nevét és címét miért nem hozzák nyilvánosságra egy külön honlapon.

Olvasóink írták

 • 5. Jikanv 2007. november 05. 08:19
  „Nagypapa te egy kicsit hulye vagy a gazdasghoz. Az allamnak bevetelre van szuksege de az csak ugy lehet ha az embereknek van mit koltenie es az csak ugy lehet ha a ceg akinek dolgoznak van mibol fizetni az embereket es egyaltalan van olyan ceg ami nem zar be a jovedelem deficit felesleg miatt ami a tul adozas miatt tortenik.”
 • 4. nagypappa 2007. november 05. 03:55
  „Nyílván, adót kell fizetni, az államnak ez a bevétel, ebből tud gazdálkodni. Sajnos a baj csak az, hogy sokan és egyre többen ki akarnak bújni a fizetés alól. Nagy felháborodást keltett az a törvényjavaslat, hogy 125 ezer Ft-feletti vásárlásnál nevesíteni kell a vevőt. Akinek legális a jövedelme annak ez a rendelet nem fáj.
  Véleményem szerint, az állami bevételek tervezettnél nagyobb növekedése után csökkenteni kellene a munkabér utáni járadékok mértékét. Csökkenhetne a minimál bérrel bejelentett dolgozók száma. Ne felejtsük el a vállalkozók, legnagyobb gondja a minmál bérrel kapcsolatban, hogy a többlet bért feketén kell beszedni. Mert, ha a valós bért számolja el, nem kockáztatnia, hogy megbüntetik, ha elmegy a munka vállaló, beprli a munkaügyi bíróságon, több százezer Ft utólagos kifizetését kockáztatja. Egy esetleges táppénz, baleset, esetén kialakult vitáról, pereskedésről nem is beszélve.
  Vámos-Nagy Szabolcsnak egy nyilatkozata, arról szól, hogy felesleges volt az ÁFA kulcsot 25-ről 20 % -ra mésrsékelni. Az árak nem csökkentek. Csak az állam bevételei. Szerintem, a legigazságosabb adófajta az ÁFA, legegyszerűbben beszedhető, ellenőrizhető.
  Nem azt akarom javasolni, hogy emeljek fel az ÁFAt”
 • 3. jikanv 2007. november 03. 08:56
  „Ja csak igy tovabb az apeh naci tegyen tonkre mindenkit. ennek az ado oszegnek eppen forditva kellene lennie. amibol eddig eltek az ugy nevezett adosok azt kellet volna befizetniuk adoba es amivel "allitolag" tartoznak kellene a jovedelmuknek lennie.
  Akkro megszunne az orszag szegenysege es lejjeb es lejjeb csuszasa.
  Amen ratok.

  Bennem bizhattok en Doktor vagyok!”
 • 2. nagypappa 2007. november 03. 03:41
  „Egy ingatlanomra bejelentkezett egy BT, az APEH-nél felvettek egy jegyzőkönyvet, amit a Cégbíróságnak továbbítottak, hivatalból. A rendőrségen feljelentést tettem ismeretlen tettes ellen, a bíróság (ügyészség?) a tettest figyelmeztetésben részesítette, még 2005 körül.
  A napokban is kaptam APEH küldemény érkezéséről értesítést a BT-nevére, a címemre.
  Sajnos senki nem vizsgálja, hogy egy adott cég milyen jogon jelenti be a tevékenységi címet. Esetemben is ez történt. Mivel, nem kell bejelentőt aláírni, még az okirathamisítás sem áll meg.”
 • 1. Zoli 2007. november 02. 22:39
  „Nagyszerű, csak igy tovább!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félelmetes vaddarazsak a röszkei fészerben

Röszke - Veszélyes vaddarazsak építettek fészket Röszkén egy háromgyermekes család házának… Tovább olvasom