Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Robbantani mindenki tud...

Sándorfalva - A 5. Bocskai István Lövészdandár művelettámogató műszaki zászlóalja által rendezett robbantás-foglalkozásvezetők továbbképzésének és vizsgáztatásának keretében tartottak tegnap a sándorfalvi gyakorlótéren nyilvános foglalkozást.
A március 19-étől 30-áig tartó felkészítésen 56 tiszt és altiszt vett részt. A kamrázásnál (lyukat robbantanak a földbe a több robbanószer elhelyezése miatt), a fatuskó a fa- és acélszerkezetek megsemmisítésénél 22,5 kilogramm TNT-t használtak fel.

Zsóri Ferenc őrnagy, zászlóaljparancsnok-helyettes elmagyarázta az előkészületeket a média képviselőinek, megmutatta többek között a jelvezetéket, amelyen fénysugár fut végig az indítás helyszínétől a céltárgyig. Tulajdonképpen robbanóanyagot tartalmaz, de olyan kis mennyiségben (17 milligramm folyóméterenként), hogy a vezetéknek és annak sem lesz semmi baja, aki megfogja. Zsóri azt is elmagyarázta: összetételében, ezért szavatossági idejében is nagy a különbség a polgári és katonai célú robbanóanyagok között, utóbbiak tartósabbak: – Akadnak olyan öregek, amelyeknek mindenki csókolomot köszön a honvédségnél, de a hatásfokuk nem csökken – közölte az őrnagy. Minél precíziósabb egy robbantás, annál kevesebb töltet kell hozzá.

Robbantás-foglalkozásvezetők továbbképzése a sándorfalvi gyakorlótéren. Fotó: DM/DV

A megfelelő előkészületek után levegőbe repült a fatuskó, lyukat robbantottak a földbe, megsemmisült a vascső és a hidat utánzó faszerkezet – itt úgynevezett közbehelyezett töltetet használtak –, valamint az általában utakra akadályként telepített cölöpköteg. – Mindenki tud robbantani, van aki többször is... – összegezte a tapasztalatokat Zsóri Ferenc őrnagy.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csajos cuccok a retikülben...loptak a gimisek

Pizzás csigát, sonkát, és jó néhány smink cuccot raktak zsebre gimis lányok. Lebuktak. Tovább olvasom