Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Rock a REÖK-ben

Beatlesen innen – Lennonon túl címmel tart rocktörténeti előadást a szegedi egyetem közkedvelt oktatója, Pleskonics András a REÖK-ben hétfőn: a legendás beatle képzőművészete és zenei karrierje kerül egymás mellé a kiállítótermekben.
A REÖK The art of John Lennon kiállítása rendhagyó módon a legendás zenész képzőművészeti irányultságát hangsúlyozza, amelyről talán kevesebben tudnak, mint amennyien zseniális dallamait és ikonikus dalszövegeit ismerik. Ezen a tényen sokat segíthet a szegedi tárlat, amelyen számos izgalmas, egyértelmű képzőművészeti értékkel bíró alkotást láthatnak az érdeklődők.

John Lennon 1974-ben New Yorkban.
John Lennon 1974-ben New Yorkban.

Persze elmaradhatatlan „kiegészítők" Lennon világsikerű gyémántlemezei, ismert és kevésbé ismert portréi, személyes tárgyai, amelyek izgalmas rocktörténeti keretbe foglalják a hóbortos, furcsa arcokat, mesebeli lényeket ábrázoló litográfiákat, grafikákat. Az itt látható rajzok mégis leginkább John Lennonra, a képzőművészre, férjre és apára irányítják a figyelmet.

Jekyll és Hyde-szavazás a Facebookon

Harmadik fordulójához érkezett a szabadtéri Facebook-játéka, melyen arról lehet szavazni, kik lépjenek színre a fesztivál előadásaiban. Tegnaptól a Jekyll és Hyde musical női főszereplőjére adhatják le voksukat a lájkolók. Vajon Molnár Ágnes, Janza Kata vagy Csorba Kata játssza-e Lucyt?

Február 20-án, hétfőn 19 órától Pleskonics András, a szegedi egyetem közkedvelt (r)ocktatója rövid időre gondoskodik arról, hogy a vizuális élmény mellé társuljon egy kis akusztikai beatvarázslat: Beatlesen innen, Lennonon túl címmel tart rocktörténeti órát az érdeklődőknek. A zenés emlék-elmélkedés – ahogyan ő fogalmaz – a „vezér-bogár" rövid, ám annál tartalmasabb művészi életét igyekszik majd felidézni.

A zenei bejátszások között élő produkciók is elhangzanak majd, illetve a feldolgozások mellett a zenész írásaiból is idéznek az est résztvevői: Pleskonics vendégei mindmáig (lélekben is) fiatal Beatles-hívő zenészek és előadók, Berényi Csaba, Kocsor András, Török Dénes, Vitay Dóra és Zelei Zoltán.

Így kerül egymás mellé a kiállítótermekben egy est erejéig Lennon „ceruzaművészete" és zenei tevékenysége. A lángészbomba garantáltan robbanni fog, mindenféle művészeti megközelítésben, úgyhogy kár volna kihagyni. A rocktörténeti előadáson a kiállításra szóló jegyárakon – 1000, illetve kedvezményesen 800 forintért – lehet részt venni, érdemes előre megváltani a belépőt.

(x)

Olvasóink írták

 • 7. Felhőfejes 2012. február 20. 15:00
  „Még annyit, hogy számomra eléggé borzadalmas az ilyenféle nosztalgiázás - ebben a környezetben, ezzel a megélhetési háttérrel. Közben, persze, lehet szakmányban szorítani a kertévék idióta ,,tehetségkutatóin" az amerikai énekesek vinnyogását utánzóknak. Szegény Lennon foroghat a sírjában...
  Valami hasonlóról szól Sárándi József verse is - értse, aki akarja:
  Utószezon
  Lejárt lemez az ifjúság
  Nem hív twistelni Checker
  sem az isteni rock-királyok
  Az eszményekből kedvencek lettek
  az eszmékből örökzöld dallamok
  kimaradtunk a világ báltermeiből
  s most utazunk - emlékbérletes
  utasok
  Jó ez a dühöngő ritmus
  jó ez a zene
  míg tart
  nem gondolunk semmire
  Jó a múltunk helyén tátongó szakadék
  - zenével be lehet temetni
  Jó az importált bálványimádat
  - máshol sem jobb magyarnak lenni
  nekünk a máshol nem menedék
  csak ami itt van:
  az alig-ország s a majdnem-élet
  hol a bátrak is rettegve élnek
  Sorsunkat érezzük a ritmusokban (1977)”
 • 6. bagoly 2012. február 19. 17:36
  „Miért nem lehett ezt előbb meghirdetni? Az első napon elmentem megnézni de ha ezt tudom akkor most mentem volna el. Köszönöm az előre tájékoztatást.”
 • 5. pardon 2012. február 19. 15:37
  „Beatles ? Fásy mulató ?
  nem ugyanaz!messze vannak egymástól!”
 • 4. Felhőfejes 2012. február 19. 13:52
  „Egyébként meg akkor ezt nem rock-nak, hanem beat-nek hívták. /Én a mai napon így hívom, mivel ez így stílusos - bár nem vagyok semmiféle prof. BEAT./
  Persze, akkor nem működne a ROCK-REÖK és a (r)ocktató poén, anélkül pedig...”
 • 3. Felhőfejes 2012. február 19. 12:49
  „Miért csak a Lennonról van fotó?”
 • 2. bánki 2012. február 19. 11:45
  „Rolling Stones, Jim Morrison !

  Beatles ? Fásy mulató ?

  Ízlések és pofonok !”
 • 1. fakandrea 2012. február 19. 11:34
  „Erre elmegyek. A fiam már amúgy is sokat mesélt erről a Plesiről, az elmondások szerint ha valaki akkor ő méltó előadást tud csinálni Lennonról. Nem gondoltam volna, hogy a gyerkőccel egyszer együtt megyünk valamilyen rock-os programra :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két Onczay – két csellóval

Onczay Csaba Kossuth- és Liszt-díjas csellóművész 65. születésnapja alkalmából fiával, Onczay Zoltán csellóművésszel lép fel. Tovább olvasom