Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Rogers-tagozata lesz a Wesley-iskolának

Szeged - Iványi Gábor, a szegedi Wesley-iskolát fenntartó Magyarországi Evangéliumit Testvérközösség lelkészi elnöke tájékoztatta szombaton a tanárokat és szülőket a Rogers-gimnázium három osztályának átvételéről.

Iványi Gábor, a szegedi Wesley-iskolát fenntartó Magyarországi Evangéliumit Testvérközösség lelkészi elnöke tájékoztatta szombaton a tanárokat és szülőket a Rogers-gimnázium három osztályának átvételéről.

tfőn új élet kezdődik a megszűnő Rogers-gimnázium diákjai számára. Két kilencedikest és egy tizedikes osztályt – 55 gyereket - osztályfőnökével és óraadó tanáraival együtt veszi át a Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Középiskola. Az Osztróvszky utcai intézményben szombaton a fenntartó Magyarországi Evangéliumit Testvérközösség lelkészi elnöke a tanárokkal, szülőkkel és egy wesleys gyerekkel találkozott. Iványi Gábor elmondta, a Wesley befogadó iskola és rugalmas, és a Rogers-alapító Carl Rogers metodista lelkész John Wesleytől tanulta azt a gyerekközpontú, minden kényszertől mentes szemléletet, amely alapján a saját rendszerét kidolgozta.
 

Rogers-tagozata lesz a Wesley-iskolának. Fotó: Frank Yvette (galéria)


– Az köt bennünket össze, hogy a gyerekeknek megfelelő jövőjük lehessen, személyiségük kibontakozhassék és boldog fel-nőttekké váljanak, és jobb világot teremtsenek, mint amit mi létrehozzon. Nem hátrány, hanem előny, hogy a Rogersszel új szín jön az iskolába – mondta a hasonlóságról a lelkész. A fogadó iskola ezután egyöntetűen megszavazta, hogy fogadja a menedéket kérő rogerseket, a meglévő értékeket átmentve. Az összeköltözésről megjegyezte, nem wesleys vagy rogerses fiatalok lesznek, hanem wesleys-rogersesek vagy rogerses-wesleysek. A Rogers lehet akár tagozata a Wesleyenek. Trócsányi Anna, a Wesley igazgatója hozzátette, félállásban mindhárom osztály osztályfőnökét is átveszik, valamint járnak hozzájuk a korábbi óraadó tanáraik is, hogy gyerekek érdeke semmiképp se csorbuljon. Apró Melinda, az egyik rogerses osztályfőnök hozzáfűzte, folyamatosak az egyeztetések a tantárgyak zökkenőmentes felosztásáról. Az az alapelvük, miszerint a gyerek nagyon szeret tanulni és iskolába járni, nem sérülhet. Ugyancsak nincs kifogása a fenntartónak a feltétel nélküli elfogadás, gyerekszeretet és a „kihozni belőlük a legjobbat" rogerses szelleme ellen. A tanárnő könnyeivel küszködve elmesélte, felkészítették a gyerekeket a váltásra.

A Rogers szakjait a Wesleyben egyelőre a diákok nem folytathatják, ahhoz előbb új pedagógia programot kell írni, fenntartói, nevelőtestületi és szülői munkaközösségi jóváhagyása szükséges. Ha anyagi vonzata is van a változásnak, akkor a fenntartó anyagi helyzetéről is tájékozódni kell. Addig nyújtózkodhatnak, ameddig a törvényi feltétel engedi. Egy biztos, láthatóan nem hátrálnak meg semmilyen nehézség előtt. Az Osztróvszky utcai épületben gyors átalakítással a természettudományi és az egyik matematikai szaktantermet kapják meg az érkezők. Vannak rejtett tartalékok is, három tanteremmel bővítik nyáron az iskolát és további lehetőségek is vannak.  A Wesleynek az összevonás előtt óvodától középiskoláig 172 diákja volt, illetve 32 pedagógusa, 6 gyógypedagógiai asszisztense és egy dajkája.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki üzemelteti majd a Virágot?

Gyuris László, az A Cappella tulajdonosa még csak gondolkodik a lehetőségen, a soltvadkerti Szervánszky László szinte biztos, hogy nem jön vissza Szegedre. Tovább olvasom