Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Röghöz kötés: abszurd ötlet a népszavazás?

Szeged - Az egyetemi egészségnapon tartott sajtótájékoztatót a szegedi hallgatói önkormányzat a rezidensek „röghöz kötése" elleni népszavazási kezdeményezésről. Az ötletet abszurdnak tartja a Magyar Rezidensszövetség, illetve a budapesti, a debreceni és a pécsi orvoskar diákképviselete.
Koncepciót kínálnak, nem csak megmozdulást szerveznek – fogalmaztak a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) diákvezetői szerdai, az úgynevezett rezidenstörvény elleni kezdeményezéseiket ismertető sajtótájékoztatójukon, amelyet stílszerűen a hallgatók egészségnapján tartottak. A jövő hét végén nyújtja be az Országos Választási Bizottsághoz a rezidenstörvény visszavonásáért indított népszavazási kezdeményezést a szegedi univerzitás orvoskari és egyetemi hallgatói önkormányzata – jelentette be Török Márk. Az SZTE EHÖK-elnök szerint célszerűbb lenne, ha még az aláírásgyűjtés elindulása előtt rendeznék a döntéshozók a rezidensek helyzetét.

– A fiatal orvosokat külföldre űző, jogaikat sértő kormányrendelet, vagyis a rezidenstörvény visszavonása mellett szükség van a pályakezdő doktorok jogkörének és státuszának rendezésére is – pontosított Mokán Péter, az SZTE orvoskari HÖK elnöke. A mintegy kétezer rezidens gyógyító jogköre korlátozott, ami gátolja szakmai fejlődésüket, és veszélyezteti a gyógyítás folyamatosságát.

Fehér köpenyes, fonendoszkópos hallgatók medikusok és az egyetem több vezető oktatója is részt vett a HÖK-ös sajtótájékoztatón. Fotó: Segesvári Csaba
Fehér köpenyes, fonendoszkópos hallgatók medikusok és az egyetem több vezető oktatója is részt vett a HÖK-ös sajtótájékoztatón. Fotó: Segesvári Csaba

– Életpályát kell kínálni a leendő értelmiségnek, hogy itthon dolgozhasson és alapíthasson családot. Ezért egyetlen képzésnél sem tudjuk elfogadni a „röghöz kötést" – hangsúlyozta a felsőoktatásban tanuló 380 ezer diák nevében Miskolczi Norbert. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke kérdésünkre elmondta: a 4 orvoskari HÖK-kel még egyeztetnek.

Kontrázott viszont a Magyar Rezidensszövetség (MRSZ) szegedi vezetője, Kónya Sándor: úgy véli, a medikusok problémafelvetése jogos, de a vázolt cél elérésére ezek az eszközök nem megfelelőek, szervezetük nem támogatja a népszavazási kezdeményezést. Abszurdnak nevezte a budapesti, a debreceni és a pécsi általános orvoskari HÖK-elnök a szerda délután az MTI-nek eljuttatott közleményében szegedi diáktársaik ötletelését. Felszólították az SZTE EHÖK képviselőjét: tartózkodjon minden olyan megnyilvánulástól, amely egészségügyi kérdéseket érint. Szerintük félő, hogy a „kampány hevében elindított kezdeményezés" a szakorvosképzés problémáit politikai célokra használja fel, amelytől a szervezetek határozottan elhatárolódnak.

Fehér köpenyben – 2 orvos véleménye

Néhány fehér köpenyes, fonendoszkópos medikus és az egyetem több vezető oktatója is részt vett a HÖK-ös sajtótájékoztatón. – Saját életpályája ívét nem láthatja előre a végzős hallgató, ami nem csupán a medikusok problémája – fogalmazott kérdésünkre Benedek György, az SZTE ÁOK dékánja. – A polgári kormány kezdeményezésére vezették be a rezidensképzést, amely a szakmai továbbképzés hasznos formája, ellenben az utóbbi években egyre kevesebb pénz fordítható erre, így egyre kevesebb medikus jelentkezik rezidensnek – jelentette ki Wittmann Tibor, a belgyógyászati klinika igazgatója, a megyei önkormányzat melletti egészségügyi tanácsadó testület tagja.

Olvasóink írták

 • 18. odysseus 2010. április 16. 22:28
  „én csak egy - parasztosan egyszerű - példázatot mondok: hosszas munkával betanítod a kutyádat, hogy a vak nénit át tudja vezetni a másik oldalra, majd mikor ezt megtanulta, onnantól nem adsz neki enni, mert kapott már eddig eleget, most már csak szolgáljon a büdös dög. Szerinted mit csinál majd a blöki, nem keres magának élelmet a szomszédban?”
 • 17. adamantium 2010. április 16. 22:23
  „hát igen pedig érdekelt volna a két tábor véleménye”
 • 16. odysseus 2010. április 16. 22:22
  „jó gyorsan levették ezt a vitaindukáló cikket a szem elől! Mit ne mondjak...”
 • 15. NH 2010. április 15. 17:31
  „Maradj vagy fizess (tandíjat 100%-ot)!
  Az én adómból is tanul, aztán a hasznát máshol húzná? Teremtsen itt értéket a tudásával! Az az Övé egy életen át, de a tanulás egy befektetés.”
 • 14. adamantium 2010. április 15. 10:13
  „joy, bizony baj van a matekkal meg az információszerzéssel is, legalább jobban utánaolvasthatnál ha kommentelsz, a te adataid 2008 asok, az enyémek 2009 esek
  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_%28PPP%29_per_capita
  a matekkel meg óriási a gond, már ha nem érted mi az arányosítás
  elmagyarázom a gyengébbek kedvéért
  magyarországnak ugye 18548 dollár/fő a GDP-je németországnak 34219
  nem várható el, hogy magyarország ugyanannyi bért adjon mint németország (vagy anglia, vagy norvégia), tehát arányosan kevesebbet, konkrétan:34219/18548=1,844
  tehát ha arányosan akar magyarország bért adni akkor bizony 1,844 szer kevesebbet kell adjon mint németország. mivel németországban a nettó kezdő orvosi bér legrosszabb adókategóriában 2200 euró, igy mi 2200/1,844= 1192,44 eurót tehát 321970 forint NETTÓt kellene adjunk. mi kéne ennyit adjunk kézbe, mert a németek 594000 forintot adnak a rezidens kezébe legrosszabb esetben (ugyanezt ki lehet a többi államra is számolni)
  hát igen nehéz a matematika annak aki nem ért hozzá, meg a nettót nem kellene a bruttóval keverni mert ugye 129 ezer a bruttó, 321 ezer meg a nettó (kellene legyen)”
 • 13. joy 2010. április 15. 07:55
  „[10G!
  Matekkal bajban vagy.
  2008-ban GDP D_44660 $, Hu_15542 $
  Forrás:
  http://hu.wikipedia.org/wiki/Az_orsz%C3%A1gok_egy_f%C5%91re_jut%C3%B3_GDP_szerinti_sorrendje

  Azaz a németeké 3*-osa.
  Ergó a 120 000 HuF-os minimálbér nagyon is arányban van a 320 000 HuF-nyival!”
 • 12. Tapasztalt 2010. április 14. 23:15
  „achi, örülök, h most egyetértünk!
  purgator: ezeknek épp az a baja, hogy a mostani kormány rendet akart tenni. Csak rajta fidesz, ezután ellenetek fognak agitálni a kórházakban, klinikákon...”
 • 11. la-za 2010. április 14. 22:49
  „klj_54!

  A te taníttatásodat ki fizette? Gondolom te magad...

  A paraszolvenciát pedig nem a rezidens teszi zsebre...sőt meggyőződésem, hogy az előbbi dologért ugyanannyira felelőssek a betegek is, mint az orvosok, mert addig amíg van aki adja a borítékot, addig olyan is lesz aki elvárja...”
 • 10. adamantium 2010. április 14. 22:25
  „klj_54, azt hasonlítsuk össze mennyi az egy főre eső nemzeti össztermék és mennyi a kezdő nettó orvosi fizetés:
  magyarország: 18,548 dollár a GDP/fő orvosi kezdőfizetés nettó 93000 HUF
  németország: 34,219 dollár a GDP/fő orvosi kezdőfizetés nettó 2200 euró (ha nincs senki akit eltartsál = gyerek, feleség)
  anglia: 35,165 dollár - kb 6000 euró de ha ügyes vagy lehet több is
  norvégia: 53,269 dollár - kb 8-9 ezer euró
  na akkor arányosítsuk: 270HUF/euró árfolyamon
  ha a német béreket nézzük akkor : 321970 HUF nettó
  anglia: 854479 HUF
  norvégia: 752101 HUF
  szóval ha a mi nemzeti össztermékünket nézzük akkor 321-854 ezer forint közt kellene keressenek a kezdő orvosok nettóban ahhoz, hogy arányosan keressenek a külföldi kollégáikkal - nyilvánvalóan látszik, hogy a magyar orvos messze alul van fizetve még ha arányosítjuk is a helyzetet GDP függyvényében”
 • 9. klj_54 2010. április 14. 22:01
  „8. hozzászólás adamantium 2010.04.14. 21:26
  Végre véget kellene vetni egy közgazdasági demagógiának, miszerint a mi fizetésünk miatt alakul rosszul az államkassza!
  Ez nem igaz.
  Miért keresek (találok:) én ugyanazért a melóért 3200 Ejrót, amiért itthon 70.000 nettó Forintot?
  Végre kellene egy olyan kormány, amelyik a beszedem a pénzed és majd eldöntöm mire adok vissza módszert kidobja. De félek, hogy most sem fog menni:(
  Pedig a modellváltás nélkül az orvosok és más értelmiségiek sem tudnak érdemben változtatni!
  És persze mindenkivel fizettetnék párt és mindentől semlegesen.”
 • 8. adamantium 2010. április 14. 21:26
  „klj_54, abszolút semmi gond de akkor a mérnök a tanár, a bölcsé meg úgy eleve mindenki a 12 év kötelező után fizesse a tanulmányait mert az amit te mondasz az diszkrimináció, szerintem több informatikus hagyja el az országot mint orvos akkor meg tőlük miért nem kéred vissza az egyetemi költségeket?
  macs: a te pénzeden tanul na ne légy már gusztustalan, hát a rezidens szülei, nagyszülei miért fizettek adót egész életükben? hogy a gyerekük, unokájuk ingyen tanuhasson, ahogy ingyen tanul minden más szakma. a rezidens meg azért dolgozik kétzser annyit mint a szakorvos és 10 szer annyit mint a professzor mert ő a kulimunkás, a legkisebb fizetést kapja és ő végzi az adminisztrációt, ne félj nem fog a kése alá feküdni senki mert nem kap műtétet, mert fel kell vegye a betegeket, és az egész ambuláns forgalom és adminisztráció az ő kezében van, és ha ezzel véletlenül végzett akkor mehet asszisztálni a nagyoknak, ja és ő is fizet adót a fizetéséből, tehát garantáltan nem te taníttatsz ki egy orvost se”
 • 7. adamantium 2010. április 14. 21:20
  „az ötlet nagyon veszélyes, persze az a kérdés mit akarunk kihozni belőle? mert ha a magyar egészségügy összeomlását akkor kiváló ötlet. mert szerintem a győzelem esélye 5%, a nép annyira el van butítva és olyannyira orvosellenessé van téve, hogy garantáltan minden ellen szavazna ami az orvosoknak előnyt jelentene. márpedig ha a népszavazás elbukik akkor ezrével fognak elmenni az orvosok ami ugya a rendszer összeomlását okozza. szerintem sztrájkokkal vagy simán munkalassítással jobban lehetne hatni az új kormányra, hogy törölje el a törvényt. a győzelem viszont (bár esélytelen) az igencsak feladná a leckét a kormányhozóknak, mert az azt jelentené, hogy a nép is akarja, hogy pénz kerüljön az egészségügybe és jobb ellátást kapjon az évek alatt befizetett pénzéért”
 • 6. macs 2010. április 14. 21:16
  „Ezt a rezidens dolgot nem értem.Eddig is az volt a gyakorlat, hogy az egyetem padjaiból kikerült friss diplomás orvosok csak felügyelettel dolgozhattak. Őket most rezidensnek hívják. Gondolja végig mindenk, hogy egy, a padból épp csak kilépett sebész kése alá nyugodt szívvel befeküdne, vagy gondolkodás nélkül rábizná a gyereke életét? Szerintem nem. Az orvosoknak is gyakorlatot kell szerezni és ez más szakmákban is így van. Kezdő jogász se vállalhat egyedül pert.
  Az elméleti tudást gyakorlattal kell kiegészíteni és ez pénzbe kerül. Akár tetszik, akár nem.
  Azt végképp etikátlannak tartom, hogy valaki a mi pénzünkön tanul, aztán ha megszerezte a tudást lelép, mert külföldön nagyobb a fizetés, mi meg futhatunk a pénzünk után.”
 • 5. klj_54 2010. április 14. 21:14
  „A megoldás egyszerű:
  A mélyen tisztelt orvosjelölt benevez , felvételizik és az utolsó fillérig mindent saját zsebből fizetve megszerzi a diplomáját. Utána oda megy ahová akar, senki nem fogja marasztalni!
  De az aki az én adómból tanul, az adjon már vissza valamit, mielőtt elkezdené tömetni a zsebét a paraszolvenciával.”
 • 4. mininova 2010. április 14. 21:07
  „Egyébként nem olyan nagy hülyeség, mert ha a rezidensek ösztöndíjként kapnák a fizetésüket akkor az ugye adómentes lenne, mivel ösztöndíjként szerepelne. Simán lehetne abból fizetni, mert ugye kapnak utánuk költségtérítést. A rezidensek már régóta sírnak, amit a jelenlegi kormány nem tudott, vagy nem is akart megoldani, a következő alatt meg kiderült, hogy meg akarják-e oldani. Mindenesetre Török és az ÁOK-s gyerek ötlete nem elrugaszkodott, hiszen a MRK az elmúlt két évben (és akkor még finom voltam) nem tett le semmit az asztalra. Maga a népszavazás hajtogatása valóban felesleges pénzkidobás lenne, annyiból azonban szükséges, hogy ráírányítja a figyelmet egy valós problémára. Egyébként van egy olyan sanszom, hogy azért cidálták elő a kérdést, mert a kórházintegrációja miatt kiborult a bili és jelentkeztek az első jelentős tételek az egyetem terhére.”
 • 3. achilleus 2010. április 14. 19:47
  „Erre a javaslatra a rezidens szövetség azért egy kicsit keményebb kritikát mondott:
  "Mind a népszavazás, mind a hallgatói státusz kezdeményezése annyira abszurd, mint amennyire az, hogy szakmai kérdésekben Török Márk, a szegedi HÖK bölcsész vezetője kívánja képviselni a fiatal orvosok érdekeit"

  Tényleg az, de az ötlet is az.”
 • 2. purgator 2010. április 14. 19:16
  „Milliárdos népszavazgatás helyett szólni kellene a következő kormány szakminiszterének, hogy tegyen végre rendet!”
 • 1. odysseus 2010. április 14. 18:03
  „teljesen fölösleges pénzkidobás a népszavazás ebben a kérdésben. Ha valakinek nem tetszik a röghözkötöttség - miért is tetszene? - akkor fogja magát és elmegy oda, ahol nincs ez a feudális figura az egészségügyi ellátásban. A magyar társadalom - inkluzíve az egészségügy vezetőit - nem képes belátni azt, hogy minden téren be kell vezetni a civilizált társadalmi szabályokat. Az egyén - ha van vér a ...... - fogja magát és a lábával szavaz. Ez van.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

12 határsértő elfogása Algyőn, Röszkén, és Mórahalmon

12 határsértő a keddi, illetve a szerda hajnali elfogások eredménye. Tovább olvasom