Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Rohadt csalamádét találtak a meggybefőttes üvegben Öttömösön

Öttömös - A szegedi Takó Gusztáv öttömösi illegális savanyítóüzeme harmadszor bukott le. A két éve rohadó zöldséget főzte fel friss áruval, és csomagolta eladásra. Tegnap krimibe illő rajtaütéssel csaptak le a lányára a hatóságok. A nő agresszivitása még őket is zavarba ejtette.
Rajtaütöttek tegnap az élelmiszer-ellenőrök a szegedi Arany Delikát Plusz Kft. öttömösi telepén, amely többször lebukott már élelmiszer-hamisítással – erről mindannyiszor beszámoltunk. Tíz élelmiszer-ellenőr, rendőr, munkaügyi és munkavédelmi felügyelő a polgármesteri hivatal előtt várta be egymást és a hatósági tanút, az önkormányzat munkatársát. Ez volt a baj, mert közben villámgyorsan leadták a drótot a falusiak a szokatlan gyülekezetről. Így fél percen múlt, hogy nem érték tetten a sportpálya melletti majorban dolgozókat.

A telepet lelakatolták, két idősebb ember ült a kapujában egy rozzant Skodában. A hátsó ülésről előtűnt a majortulajdonos Takó Gusztáv lánya.

Ellenőrök az illegális savanyítóüzemben. Futótűzként terjedt a hírük, így senkit nem értek tetten. Fotó: Karnok Csaba

A rendőrök igazoltatni akarták, de azt mondta, nincsenek papírjai. Állította, hogy kulcsa sincs, nem tud bemenni. Erre megmotozták. Telefonált az apjának, aki állítólag nem tudott jönni, és nem ért rá az ügyvédje sem. Azt tanácsolhatták telefonon a családtagnak, hogy meneküljön, mert azt felelte: nem tud, előtte rendőr áll, mögötte ellenőrök. Takó lánya hangoztatta: élni kíván a „mentelmi jogával". (A nő tagadta, hogy bent járt a telepen, azt azonban hallottuk, amint ismerősének megjegyzi: bent felejtette az iratait. Még az önkormányzat munkatársát is megkérte, hogy hozza ki neki a táskát.) A hatóságokat elbizonytalanította agresszív ellenkezése.

Az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelet végül – a hétfőtől érvényes új törvény értelmében – a zártörés mellett döntött. Az önkormányzat karbantartója elvágta a lakatot, és az élelmiszer-ellenőrök a két rendőrrel és a két önkormányzati emberrel bementek a telepre. A Skodások közben elhajtottak, a tulajdonos lánya pedig egy kiérkező terepjárós ismerősével a kapuban várt egy darabig, majd a telep körül körözött. Később a polgármesteri hivatalnál láttuk őket.

Melege volt a káposztával töltött paprikának a szabad ég alatt. Fotó: Karnok Csaba

Magánterületre nem léphettünk be. Kívülről viszont láttuk, hogy egy- és ötliteres üvegekben hegyekben áll a savanyú paprika. Mellette ezrével tornyosul a mosott és a vadonatúj befőttesüveg. A kerítés mentén gyanús kinézetű német címkés szederbefőtt és lekvárnak látszó kotyvalék sorakozott, körülbelül harminc raklapon. Mellé két moslékos gödröt ástak, nyilván a lejárt és újra felfőzött készítmények levének. Egy már megtelt a gyomorforgatóan bűzös lével.

Hatósági zárat tört, feketén gyártott, eladni akart

A két éve zárolt négy 5000 literes tartályt megbontották, a benne rothadó savanyúságot felfőzték és összekeverték friss áruval – mondta Szigeti Sándor, az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság megyei igazgatója. Összesen több mint 6,5 tonna savanyú uborkát, csalamádét és alapanyagot találtak az ellenőrök, plusz adalékanyagokat. Ezt csomagolták mosatlan meggybefőttes üvegekbe, és előkészítették a rávaló Arany Delikátos címkéket. A felügyelet vizsgálja, hogy került-e boltokba a kotyvalékból. Az élelmiszer-hamisító ezúttal többmilliós bírságra számíthat. Takó Gusztáv általunk ismert telefonszámát felhívtuk, de azt már megszüntette.

Hallgat a faluháza

2005-ben 93 tonna illegálisan gyártott savanyúsággal, 2006-ban 140 tonna savanyított élelmiszerszeméttel bukott le Takó Gusztáv Öttömösön, Sándorfalván pedig további 50 tonnával. Az első adagot megsemmisíttette a hatóság. A három ügyben eddig kirótt összesen 3 millió forint bírság miatt Takó perel, ezért állt még áru az udvaron. Kerestük az öttömösi polgármestert és a jegyzőt, hogy megkérdezzük, hogyan dolgozhat egy fekete savanyító három éve a falujukban, illetve van-e összefüggés a hivatal és a cég között. Mindketten szabadságukat töltik. Az alpolgármester „csak vészhelyzetben elérhető", neki üzenetet hagytunk. Lapzártánkig nem hívott vissza bennünket.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. Kis ember 2008. szeptember 23. 10:56
  „Sziasztok!
  Had mondjam el, hogy mi sokan ettünk az öttömösi "rohadt csalamádéból", és mindannyian élünk.
  Isteni jó volt, úgy hogy aki nem kóstolta az ne mondjon véleményt, és hülyeségeket ne pofázzon. Dombainak üzenem, hogy vegyen vissza magán, mert Takóék nem voltak a téglás paprika hamisításba. Ez becsületsértés rágalmazásTüncike.”
 • 23. taho gusztáv 2008. szeptember 10. 22:32
  „szeretem a savanyát!!!!! deha átvernek nemszeretem!!!!nyomozák ki!!! eza Tako meg mérgezi az embreket töb tona savanya nem járék ember halál leht . eccerü tejes vagyonelkopzás és börtön de sok év .tanuja meg a magyarok istent .eznem magyar ez taho. egye azta a mit megföszte!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 22. Dombai Tünde 2008. szeptember 05. 12:10
  „Kedves hahaha!
  Megosztaná velem az információit? A cikk szerzője: dombai@delmagyar.hu”
 • 21. Mil 2008. szeptember 04. 19:47
  „Mocskos büdös parasztok. Felzabáltatnám velük az összeset az utolsó dekáig.
  Azé beszarok komolyan hogy mik vannak. Már ott tartunk, hogy boltban egyáltalán nem szabad vásárolni, ha jót akar magának az ember. Főleg nem ilyen kis gagyi ismeretlen sufni cégek termékeit. Dögöljenek meg.
  Nem igaz ez az ország. Mi az hogy lebukik, és csinálja tovább mintha mi sem történt volna. Lassan én is kedvet kapok a bűnözéshez, egyszerűen látom, hogy anarchia van. A legújabb hír, hogy a fiatalkorúakat már nem is akarják börtönbe küldeni, csak ha nagyon súlyos bűnt követnek el. Zsúfoltak a börtönök, ezért inkább nem büntetnek, ahelyett, hogy építenének még..”
 • 20. paranoid55 2008. szeptember 04. 19:36
  „Kedves rendőr,ellenőr és felügyelő urak!
  Legközelebb a kocsmában kell gyülekezni .Hamarabb eljut a hír az illetékesek fülébe és senkit nem fognak találni a helyszínen.Kérdem ugyan kinek tejel a Takó,hogy még mindig szabadon röhög a markába? Kínában már nyílvánosan fejbe lőtték volna az ilyet .Átvehetnénk tőlük egy pár paragrafust.”
 • 19. asdfasdf 2008. szeptember 04. 17:51
  „miért pont az mszp osztaná? miért nem a fidesz? tán csak nem fideszes vagy? :D”
 • 18. Ezt a savanyút eszik a menzán és más helyeken a gyerekeitek. 2008. szeptember 04. 16:42
  „Ha meg tésztát gyártanának öttömösön, azt osztogatná az mszp és haverja az szdsz a választások előtt a putrisoron, szavazólapért cserébe.”
 • 17. mai 2008. szeptember 04. 14:37
  „Ez az "üzem" maradt meg magyar élelmiszer feldolgozó gyárnak. Éljen a privatizáció! Éljen a liberalizmus! Takót vádemelés nélkül le kellene csukni két évre savanyodni. Hatóságok! (Ha vannak ilyenek a megyében) Lakatot kell tenni véglegesen ilyen szeméttelepre.”
 • 16. fúj 2008. szeptember 04. 13:18
  „A kúrva annyát! Ennyi erővel bele is pisálhat, úgyis megveszik, megeszik! Sőt, később még a moslékot is belekeverheti! Egyétek! Én biztos nem!”
 • 15. N.P. 2008. szeptember 04. 13:10
  „tora

  Korlátozott képességeid miatt közölném: a, ezek valahonnan vették az alapanyagot.. b, valahova el is adták a kiváló minőségű magyar terméket...

  Bunkókám, mi köze ennek a léalmához vagy a fagyi árához?”
 • 14. jim 2008. szeptember 04. 12:39
  „no ide is felteszem a kérdést: Egy lényegesnek számító dolog, szerintem:
  Honnan szerezte a savanyítandó zöldséget, csak nem a közeli zöldségcsomagoló selejtes áruiból??? Valaki válaszoljon erre.mert az is ugyanolyan gázos, mint azok akik megveszik tőle, és aztán eladják az ártatlan felhasználóknak.”
 • 13. zoli51 2008. szeptember 04. 12:00
  „ez már pofátlanság...nem y gyurcsány a hibás.....a jogi megitélés................börtönt az ilyennek ne csak pénzbirságot és a kiválló árúját keljen ennie”
 • 12. egy szegedi 2008. szeptember 04. 11:01
  „Jo Bácsi neked már az agyadra ment ez az Apeh elleni hiszti!
  Abban az országban ahol élsz nincs adóhivatal??Lehet,hogy ott nem nagyon volna alkalmad írogatni sokáig ilyeneket mint amit itt szoktál,mert pillanatok alatt rács mögött találnád magadat.
  De tudod mit,gyere vissza miközénk és vívd itt a harcodat,ne a pálya mellől kiabálj,hanem gyere állj be a csapatunkba.Ja, és jó étvágyat az öttömösi savanyúsághoz!”
 • 11. walaki 2008. szeptember 04. 10:09
  „Jo Bacsi!
  Te hány éves vagy, hogy ég hiszel a mesékben?
  Ez az ügyeskedő tetűt véded? Ez nem vállakozó, hanem közönséges bűnöző, akinek már régen a BV- nál lenne a helye.
  Neked jól kimosták vesztbe az agyad. Esetleg ott elfogadott az ilyen kaja?”
 • 10. bontson ez a szemétláda szabad kézzel akkumulátort 3 évig egy börtönben. 2008. szeptember 04. 10:01
 • 9. Jo Bacsi 2008. szeptember 04. 09:27
  „Ezek a savanyusagok a kepen nem latszanak rothadtnak egyaltalan. Sot a szinuk is egeszseges. A cikk azt mondja ket eves rothadt savanyusagot az 5000 literes hordokbol ossze foztek a frissel. Nem hiszem el mert azt egy hulye se csinalna meg.
  Ez egy uzlet ember es nem hulye. Ilyet 100% ig biztos vagyok benne hogy nem csinalna. Sot ha valaki lemegy egy hivatalos (adot fizeto) savanyusag uzemben ott is fog rothadt savanyusagot talalni biztos vagyok benne. Csak a penzre megy ki a jatek. Mertha lehetne egy vallakozonak konnyen penzt csinalnia akkor nem kellene feketen gyartani.
  De mivel az adok es butetesek tomklelege elviszi minden uj kis vallakozas penzet penzet az elso evben igy aztan mindenki ugy ugyeskedik ahogy tud. Hajra ennek az embernek es remelem sikeresen fog mukodni a jovoben.
  Nem vele van a baj hanem avval a (moderálva - a szerk.) apeh meg a tobbi szervezettel akik allandoan zaklatjak ezeket a vallalkozokat akik nehezen megsporolt penzukbol probalnak elobbre jutni es vegul az a rohadt allam elveszi toluk buntetesek es nem letezo EU-s szabalyok formajaban. higgyetek el hogy semmi masra nem megy ki mint buntetesre es igy az UTONALLO GAZDALKODAS tovabb folytatodhat.”
 • 8. nanemaaa 2008. szeptember 04. 09:11
  „Ezzel az üggyel kapcsolatban lenne néhány kérdésem!
  1. Miért van még ez az ember és a kedves családja szabadlábon?
  2. A két éve lefoglalt savanyúságot miért nem semmisítette meg a hatóság?
  3. Ha lefoglalt áru volt a telephelyen, akkor miért nem őrizték, vagy miért nem ellenőrizték rendszeresen a plombák sértetlenségét?
  4. Az, ha valaki szándékosan romlott, egészségre káros élelmiszert állít elő, az nem mérgezés? Ha mérgezés, akkor nem lehet élet elleni bűncselekmény?
  5. Ha illegálisan gyárt és árusít élelmiszereket, akkor gondolom az adózása is rendben van. Vagy az APEH-et csak azok a kisvállakozók érdeklik, akik ugyan adnak be adóbevallást, de véletlenül rosszul töltik ki a rubrikákat?

  Kedves oknyomozó újságírók! Talán ezekről kellene egyszer cikket írni.”
 • 7. hahaha 2008. szeptember 04. 08:58
  „Legalább 30 embernek munkát ad. Ezért is védi a falu népe. Ráadásul 50000Ft-ot ígért annak,aki értersíti az ellenőrzésről. Bevált.
  Havi 11milliót hoz a telep, saját bevallása szerint. MEnnyire érdekli a 3 milliós bírság,amit évekig nem tudnak jogerőre emelni????????”
 • 6. tora 2008. szeptember 04. 08:55
  „N.P. nem ez az, ahol a léalmát vették volna 15ft/kg áron. Miközben egy kanál fagyi 80-100 ft. Úgyhogy elmehetsz a jó durva szülikédbe a sunyi gondolataiddal együtt.”
 • 5. nőrsz 2008. szeptember 04. 08:22
  „Ezeket a moslékokat etetném meg Takó úrral és díszes családjával REGGEL,DÉLBEN meg még ESTE is hogy ne felejtse az ízét el amikor a fertőző osztályra bekerül!!!!!!!”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az algyői Rákóczitelep lakói várják az M43-ast

Algyő - Az ottani félszáz család zöme – például a Frányó házaspár vagy a húszéves Kovács Anna… Tovább olvasom