Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Roham a bérlakásokért Szegeden

Szeged - Több mint ötszörös volt a túljelentkezés az önkormányzat 15, szociálisan rászorulóknak meghirdetett bérlakására. Csütörtökön függesztette ki az eredménylistát az ingatlankezelő.
Szokásos félévi szociális bérlakáspályázatát értékelte tegnap az Alsóvárosi Kultúrházban az IKV Zrt. Hat összkomfortos és kilenc komfortos önkormányzati bérleményt hirdettek meg. Háromnak – két Londoni körúti és egy Honvéd téri komfortosnak – nem akadt megfelelő „kérője", a másik tizenkettő nyertesére feszült csendben várakozott a „Kapca" teli színházterme. Németh István elnök-vezérigazgatótól megtudtuk: 85 család pályázott, összesen 154 kérvényt adtak be.

Érvényes 58 család 100 beadványa volt. Magas pontszámot lehetett kapni a többéves szegedi munkaviszonyért és a szegedi lakhelyért. Egy ponton szigorított a város: a legmagasabb pontszámú pályázó eredményének legalább a harmadát el kellett érniük a többieknek. (Tavaly karácsonykor ugyanis már 60 ponttal lakáshoz lehetett jutni.)

Döbbenten vették tudomásul az egybegyűltek, hogy legtöbb pontszámmal, 516-tal egy kétszobás panellakást lehetett megszerezni a Nyitra utca harmadik emeletén. Huszonhat induló közül nyertesnek Czakóné Bagoly Piroskát nyilvánította a bírálóbizottság. A valószínűtlenül vékony asszonyt a papírok aláírása után faggattuk. – Nem is tudom, hogyan jött össze ennyi pontunk – szabadkozott még mindig reszketve, miközben szeme Kata lányától kért segítséget. Látszott, nem hiszi még, hogy lesz lakásuk. Elárulta, hogy 56 éves, egyedül neveli 19 éves főiskolás lányát. Szegedi édesanyjánál húzták meg magukat, hogy a 270 ezres kaució első törlesztőrészleteit megspórolják. Rokkantnyugdíjasként dolgozik, söprűt köt Sándorfalván.

Zombori Lászlóné leghamarabb egy hét múlva reklamálhat az IKV-nál. Fotó: Miskolczi Róbert
Zombori Lászlóné leghamarabb egy hét múlva reklamálhat az IKV-nál. Fotó: Miskolczi Róbert

Nem volt ilyen szerencséje, ezért dühödten kérdezősködött a kifüggesztett eredménylista előtt Zombori Lászlóné. Hiába méltatlankodott, reklamálni csak egy hét múlva lehet az IKV-nál. – Hat éve egy Zákány utcai szükséglakás 10 négyzetméteres szobájában nyomorgunk ketten a 17 éves fiammal. Hát élet ez? Szerettem volna a fiamnak legalább külön szobát – záporoztak a szavai. – Százszázalékos rokkant vagyok, az árvasági ellátással és családi pótlékkal együtt kapok 94 ezret. Ebből kell kihozni az 5200-as lakbért, a rezsit és mindent. Most pályáztam harmadszor, de nem sikerült. Nem hagyom annyiban.
Voltak, akik sírtak, átkozódtak, és a kultúrház előtt ordítozva fenyegették meg a kilépő IKV-sokat. A nevüket és arcukat azonban nem adták, amikor szerettük volna megtudni, miért rágalmazzák a nyerteseket és az ingatlankezelő munkatársait.

Folytatás ősszel

A szociális bérlakáspályázat nyerteseivel a kaució befizetése után köt szerződést az IKV, utána költözhetnek be a lakásokba. Öt év után hosszabbítani is lehet, felülvizsgálat után. Legközelebb bérlakásra ősszel lehet pályázni, akkor fiataloknak hirdetnek „fecskelakásokat" és ifjúsági garzonokat. 4800 szociális bérlakása van a városnak, ebből 600 komfort nélküli, 1300 komfortos, összkomfortos pedig 2600.

Olvasóink írták

 • 8. Vazul 2008. június 27. 16:37
  „"Döbbenten vették tudomásul az egybegyűltek, hogy legtöbb pontszámmal, 516-tal egy kétszobás panellakást lehetett megszerezni a Nyitra utca harmadik emeletén."
  Hát igen, szegény Zimmermannékat is ebből a lakásból hurcolták el Auschwitzba 70 éve...
  Úristen, te hol élsz, mit kell ebbe is zsidókérdést belemagyarázni? Mindenki tudja, hogy Szent István kegyetlenül megtorolta azt ha valaki nem állt kereszténynek, tőlünk több száz szürke marhát, és harci mént vettek el, nem beszélve a X.századi kastélyunkról és a régészeti kincseinkről. A kuzinomat megkínozták.

  Inkább menj a melegfelvonulásra észt osztani a liberális barátaidnak, akik tönkreteszik az országot!”
 • 7. Vajon kik adták össze a sok szociális lakást ? 2008. június 27. 16:20
  „Szeretnék itt és most megemlékezni arról a több százezer emberről, akiknek a lakását önkényesen elrabolták 60 vagy 70 évvel ezelőtt, és örülhettek, ha az életüket meghagyták, és nem kaptak beutalót Auschwitzba vagy Szibériába. Se ők, se a gyerekeik, de még az unokáik se kaptak méltó kárpótlást, akik meg benne laktak, fillérekért megvehették. Felháborít, hogy vannak olyanok, akik ordítozni merészelnek, hogy nem kapnak lakást - másoktól elvették, és ha ordítani mertek, nem az ombuccman fenyegeti az őket kritizálókat, hanem golyót kaptak a tarkójukba, még egy pisszenésért is.”
 • 6. stunde 2008. június 27. 10:01
  „Mi is próbálkoztunk és bevallom elsírtam magam amiért nem jött össze.Pedig nekünk ez volt az utolsó mentsvárunk, mert nem mindenki tud a bankoktól hitelt kapni, albit meg NEM LEHET TALÁLNI MERT TÚL SOKAN VAGYUNK! Nekünk 172 pontunk volt és a harmadikak lettünk mind a két lakásnál.De hogy jött össze ennek a nőnek 516 pont mikor rokkantnyugdíjas, egyedül neveli 19 éves lányát?Én ezt nem értem. Mi a 4 gyerekkel + 4 felnőttel nyomorgunk a szülem ALBÉRLRTÉBEN, mert igen ők is úgy vannak.Bíztattak hogy ősszel is lesz pályáztatás.Addig meg lakjunk a híd alatt. Nem hibáztatok senkit csak az 516 pontnak at 1/3át így nehéz "összeszedni" nem?”
 • 5. albiba 2008. június 27. 09:56
  „Mi úgy kezdtük a hitelre vett lakásban, hogy három albérlővel laktunk együtt, ok, még egyetemisták voltunk, két srác a nagyszobában, egy a kicsiben, mi meg a közepes méretűben, öt évig így éltünk, még az esküvő után is, albérleti díjból meg kijött a teljes rezsi, meg a kölcsön egy része, mi meg dolgoztunk mellett mint a kis angyal, hogy gyűjtsünk, hogy ki tudjuk majd fizetni. Én három szak mellett is melóztam és nem ríttam ingyér lakásért.
  Két hónappal a kisfiunk születése előtt költöztek el, tehát valójában azóta van saját otthonunk, mert eddig ugye az egy szobában volt két íróasztal, és két matracunk, amit este leraktunk, napközbe nem, mert akkor meg nem lehetett volna sehova se lépni. Szóval valahogy nem sajnálom aki itt rinyál, meg jaj a külön szoba, nekünk se volt ebbe mindig részünk, de megdolgoztunk érte, hogy jobb legyen.”
 • 4. D.M 2008. június 27. 09:24
  „Egyetértek Alf!”
 • 3. Alf 2008. június 27. 09:16
  „Én is végigjártam ezt a "mizériát" 4 éve. Idegtépő, bizonytalan helyzet volt. Teljes kilátástalansággal.
  Albérletben éldegélés után döntöttem és jól tettem.....
  Pici beugróval ugyan, de szabad felhasználású kölcsönt vettem fel, ahol jelzálog lett a szüleim háza.
  Már második éve törlesztem a saját lakásom hitelét.
  Ez van. Gyönyörű és legalább az enyém. (lesz majd jópár év múlva, addig a Banké)
  Aki valamilyen módon, de megteheti, az ugorjon bele egy saját kis lakás megvásárlásába. Nyílván a különböző Bankok nyújtotta lehetőségeket nagyon-nagyon alaposan tanulmányozni kell előtte.
  De legalább nem az IKV-val kell "kardozni".”
 • 2. hiteles 2008. június 27. 08:58
  „"Hát élet ez? Szerettem volna a fiamnak legalább külön szobát - záporoztak a szavai. - Százszázalékos rokkant vagyok, az árvasági ellátással és családi pótlékkal együtt kapok 94 ezret. Ebből kell kihozni az 5200-as lakbért, a rezsit és mindent."

  Nekem meg 2 ovis gyerekem van és lakáshitel 30000 + rezsi +9000 közös költség...és mindent.
  Egyesek milyen elégedetlen, boldogtalanok és azt hiszik csak nekik nehéz. A cikkben szereplő hölgy gyereke 17 éves, én ilyen idősen szakmunkásként dolgoztam.”
 • 1. D.M 2008. június 27. 08:47
  „Tessék nekem megmondani, miért vannak felháborodva emberek, hogy "csak úgy" nem kapnak lakást?! Nem hiszem, hogy természetes,- nekem legalábbis nem-, hiszen a legtöbb ember megküzd, és megdolgozik érte. Arra buzdítok mindenkit törekedjen saját ingatlanra, ne várja a sült galambot!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bérlakás-eladási boom Szegeden

Szeged - A városi tulajdonban lévő 5080 bérlakásból mintegy 2800 került eladósorba, azt követően,… Tovább olvasom