Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Róka fogta csuka a ligetben: az újszegedi Vigadó

Szeged-Újszeged - Omlik-romlik az újszegedi Vigadó – örökzöld téma. A tulajdonos szabadulna tőle, de túl sokat kér érte. Az épületet csak helyreállítani lehetne vagy elbontani.
Újszeged és egyben a város szégyenfoltja az Erzsébet ligetben éktelenkedő vigadó romja. A patinás vendéglő maradványaiban még mindig mutatja, egykor szebb napokat látott – tegnap egy fotós igyekezett megörökíteni az épülettorzó gyorsan múló szépségeit. A szeméttel borított, fekáliától bűzlő, füstös falak közül részeg hajléktalan került elő, aki elmondta: a párjával rendben tartják azt a pár négyzetmétert, ahol meghúzzák magukat, a többi mocsokról nem tehetnek. Úgy tűnt, nyilvános vécé híján a ligetben játszó gyerekek és pihenő felnőttek is idehúzódnak könnyíteni magukon.

Róka fogta csuka a ligetben: az újszegedi Vigadó. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Halmay Andor tervei alapján 1883-ban épült a város legnagyobb parkjában a Vigadó és egy cukrászda. A cukrászdát bérbe vevő Virágh testvérek 1934-ben építtették át a Vigadót. Berniztky József vasbeton építményt tervezett kerthelyiséggel, és a Virágh felirat is felkerült rá, ennek ellenére Vigadóként emlegetik a szegediek. A szórakozóhely a hatvanas–hetvenes években a fiatalok kedvelt találkozóhelye volt. 1972-ben felújították a komplexumot. Húsz éve az ingatlan magántulajdonba került, a Tiszavirág zónázó és a Bárka vendéglő korábbi bérlője, Marosiné Mucsi Piroska vette meg. Azóta pusztul; annak ellenére, hogy többször körbekerítették, minden mozdítható részét széthordták. A beköltözött hajléktalanok 2000-ben adták meg a háznak a kegyelemdöfést, amikor felgyújtották. 2003-ban az az ötlet is felvetődött, hogy a Vigadó mögött húzhatnák fel a város 1500 négyzetméteres saját képtárát, ami 300-350 millió forintba kerülne. A városi főépítész azt sem tartotta kizártnak, hogy a Vigadót felveszik a kényszertatarozási listára, vagyis az önkormányzat rendbe hozatja, és a számlát benyújtja a tulajdonosnak, de abból sem lett semmi.

Róka fogta csuka a ligetben: az újszegedi Vigadó. Képeslap: Deák endre gyűjteményéből (galéria)

Információink szerint többször tárgyalt egymással az elmúlt évtizedben az épület magántulajdonosa és az önkormányzat, ám dűlőre nem jutottak. 2006-ban a város 50 millió forintot ajánlott fel a területért, hiszen abból a szempontból értéktelen, hogy a szabályok szigorúan megkötik a gazda kezét. A tulajdonos vagy helyreállítja az eredeti épületet, vagy ha mást akar létrehozni, legfeljebb 2 százalékban építheti be a védett ligetben lévő telket, ami semmire sem elég. A vételárat a tulajdonos nem fogadta el; az összeg dupláját szerette volna megkapni. Nagyobb beépítési százalékot hiába kért az önkormányzattól, nem kaphatott a terület védettsége miatt. Az a szegedi építészhallgató is figyelmen kívül hagyta a beépítési szabályokat, aki az Épiteszfórum internetes oldalán bemutatott diplomadolgozatában szőtt terveket a Vigadó újjáélesztésére. Guld Beatrix a régi épületben galériás kávézót képzelt el, amit üvegfalú új résszel egészítene ki, hogy rendezvényhelyszínnek is alkalmas legyen. A közelmúltban újabb tulajdonosváltásról lehetett hallani. Megkérdeztük az általunk ismert korábbi tulajdonost a terület sorsáról, ő későbbre ígérte, hogy átgondolja, nyilatkozik-e.

Olvasóink írták

59 hozzászólás
 • 59. scatman 2012. augusztus 18. 18:17
  „Hát a tisztelt család igen jó anyagi körülmények között élhet ha nem fogadta el azt az ötven milcsit!Szerintem azért a romért még ha valaha vigadó is volt igen tisztességes összeg.De tény hogy a hágit meg lehetne menteni erre meg költeni is kár!”
 • 58. Mike3 2012. augusztus 15. 13:01
  „55: Engedelmeddel azt, akkor és oda írok, amit csak akarok. Maximum moderálják :)”
 • 57. macs 2012. augusztus 15. 12:09
  „Nem tudom, de ha valami csoda folytán lenne a városnak annyi pénze, hogy a Hágit, a Kass szállót, a Vigadót megvegye és megnyissa, lenne akkora forgalmuk, hogy eltartsák magukat, vagy állandóan tolni kéne beléjük a pénzt?
  A centrum gödröt is megvásárolva, valami olyat építene oda, amit a lakosság közfelkiáltással megszavaz, akkor béke lenne, vagy azoknak, akiket leszavaztak, elégedetlenségétől lenne hangos minden?
  Azon elgondolkozott valaki, hogy a fentiek tulajdonosai miért nem kezdenek valamit a tulajdonukkal? Elfogadom, hogy esetleg arra játszanak, majd egyszer, ha lesz fizetőképes kereslet, akkor csinálnak valamit velük, vagy telekáron eladják, hiszen a szálló, a Hági, sőt a gödör is frekventált helyen van. Nos, nem tudom.”
 • 56. geza 2012. augusztus 15. 09:45
  „Ki is mondta? Tetszettek volna forradalmat csinálni!!
  Nem volt itt rendszer, hanem csak módszerváltás. Aki résen volt és jó helyen gyorsan lopott, utána a saját ügyességén múlt hogy mire vitte. (vállalkozó lett és fejlődik vagy csak lenyúlás és várja hogy majd állami pénzből kifizessék, megvegyék amit lassan 30 éve ellopott)”
 • 55. Ebgondolat 2012. augusztus 15. 09:25
  „54. Mike3 2012.08.15. 08:35
  Teljesen felesleges volt ez a hosszú mondandó! Bőven elég lett volna csak az utolsó mondatot leírni, úgy is ide akartál kilyukadni. Ráadásul semmilyen levezetés nem volt a hosszú "elbeszélésedben", ami alátámasztaná mondandód. Egyszerűen csak kicsúszott az az utolsó mondat, mint valami csatakiáltás. :D”
 • 54. Mike3 2012. augusztus 15. 08:35
  „51: Na neee. Hát nem látod, hogy "épül-szépül Szeged"? Csatatér, kiszáradó fák, újra szétvert Boldogasszony, stb-stb :)

  50: Annyiban tévedsz, hogy nem a fidesz *szta szét az országot, hanem a szocik az mdf no meg az szdsz. Orbánt nem véletlenül vádolják kádári romantikával. Az analitikus szemmel nézelődő ember valóban felfedezhet ilyen jeleket az aktuális politikában. Más kérdés, hogy nagyon későn jött a felismerés és tegyük hozzá, hogy a mezőgazdaságot EU-s elvárásra pont Orbán nyírta ki... A kádári időszakban egy lelkes országépítés folyt. Ennek az eredményét pusztítottuk el 20 év alatt az ipar és a mezőgazdaság megsemmisítésével. Végső soron ezért a hétköznapi ember a hibás, ugyanis mi voltunk azok, akik nem csaptunk az asztalra. Hagytuk, hogy mindent elprivatizáljanak (ez a lopás szó szinonímája) és a piacokat átadjuk a külföldi előállítoknak... A szüleimet utoljára a kádári rendszerben láttam őszintén mosolyogni.

  46: A belvárosi üzletek kiadatlansága a magas bérleti díjak miatt van. Tárgyaltam pár éve az IKV-vel egy üzlethelyiségről. Iszonyatosan lepattant egy hely. Kb 10 millát kellett volna rákölteni és még csak nem is a legbelebb belvárosban van. Mondtak olyan árat, hogy elszédültem. Kérdeztem tőlük, hogy ugye tudják, ezt ennyiért, de még a feléért sem fogja kivenni senki. Kit érdekel? Azóta is ott rohad.

  A Vigadó ügyét lehetne rendezni. A város hozhat döntést kényszerintézkedésekről. Nagyon érdekelne, hogy eddig miért nem történt meg! Találgatni sem merek :) A Vigadó egy klassz hely volt, én is nagyon szerettem. Mindig tele volt... Bőven megérné üzemeltetni és ha olyan baromságokra, mint a napfény fürdő volt pénz (kié is most az a bizonyos tulajdoni hányad kedves L. Tamás?), akkor erre is legyen! Amíg a Botka féle színtársulatot nem söprik ki innen, semmi nem fog változni.”
 • 53. +36 2012. augusztus 15. 08:14
  „50. Commander-V2 2012.08.14. 23:36 ha így volt (annak a kornak is meg volt az árnyoldala)...akkor sem visszafelé KELL tekinteni.
  a MOST is késő...!
  tenni meg SENKI sem akar. punnyad...tévé....tesco...?
  pedig DEMOKRATIKUS jogokat lehet és KELL gyakorolni....
  van rá példa a környező országokban és MINDENHOL .
  Példaként a mindenkit egyformán dühítő Szegedet elkerülő autópálya FIZETŐSsé tétele. SEMMI azaz szinte SEMMI...kivéve a Jobbik tüntetését. Ott kellett volna az összes autósnak LENNI! Külön-külön vagy együtt!
  Ez is csak egy szelep, provokátorokkal.”
 • 52. tol 2012. augusztus 15. 08:03
  „piacgazdaság van. Vagy mégsem?... A szocreál langymeleg biztonsága után azt hitte a tömeg ( és még mindig azt hiszi a kis idétlen), hogy egy csapásra virágzó kapitalizmus köszön be, plusz a magyar milyen baromira tehetséges. Ehelyett az államapparátus elavult, a rendszere hótt korrupt, a civilizációra való felzárkózás összerendezett programot és sok tanulást igényelne - pillanatnyilag ennek nyoma sincs. Úgyhogy a tehetetlen az nosztalgiázik, az ügyeskedő meg igyekszik a jég hátán megélni. Nyáron. Hejj, az a sok jó Mini-koncert!Máskor meg még a Fehér Lajos is befért néha a kis mikrofonjával... Kőbányai 5 húsz...”
 • 51. Mogyoró 2012. augusztus 15. 05:27
  „Szégyen a városra nézve, hogy ez is erre a sorsra jutott. (Hági, Virág, Centrum gödör, tovább is van mondjam még.
  Csak gratulálni tudok a torony alatt ülő semmit tevőknek.”
 • 50. Commander-V2 2012. augusztus 14. 23:36
  „48: Kádár János rendszere emberséges volt, az ország gyarapodott, a magyar mezőgazdaság exportja a mai napig nem érte el azt a szintet, mint amire a 80-as években képes volt. Az adott történelmi korban, a Szovjetunió nyomása alatt egy politikus sem lett volna képes jobbat csinálni. Most itt állunk szabadon, és az államadósság úgy nő, hogy nem épül belőle új Ikarus, Diósgyőr, Tiszai Vegyiművek, Paksi Atomerőmű. Ugyanis a Kádár rendszer idején felvett kölcsönből ilyen termelő beruházások épületek, nem pedig fideszes haveroknak magáncég és milliárdos luxus. Zsebbe.”
 • 49. öregvegyész 2012. augusztus 14. 23:18
  „49 alföldi.
  Szerintem az egész Újszegednek nincs felujítási terve, csak nevenincs befektetói vannak tanya 147 és egyéb elérhetetlen helyeken,címeken. Valaki azt mondta kár visszasírni ezt is. Szóval üljünk a meleg sz@rbar.”
 • 48. +36 2012. augusztus 14. 22:47
  „47. Queenmargareth 2012.08.14. 21:51

  azt azért nem. az emlékek szépek, de azt visszasírni gyermeteg lenne. az is sz..r volt.
  gumibot, kardlap, igazoltatások, tetlegesség ok nélkül, külföld nuku, semmire sem jutottál 1.700 Forintból.
  már nem emlékszel?
  a román f..sz medvéket hozatott Alaszkából mert a barnát unta...
  Jani bátyád meg vadászgatott a szemétládákkal akik szétlopták az országunkat a többi kevésbé vörössel együtt
  1989, a mószerváltás után. most offshore cégekben dugdossák a vagyonunkat miközben ki van a s..günk!

  a módszereken javítottak, most is kikészítek egyenként és mindenkit.
  akkor jobban tudtuk, h kit kell utálni most arctalan az egész, törvényel körbebástyázva.”
 • 47. Queenmargareth 2012. augusztus 14. 21:51
  „Jé, hogy visszasírjátok azt a "borzasztó 40 évet, amikor minden működött......”
 • 46. +36 2012. augusztus 14. 21:50
  „41. Tope2006 2012.08.14. 20:29
  A Délmagyarban a Vigadóra kiírt CsMVV. pályázatot egy jó barátom pályázta meg egyedüli pályázóként!!!
  Kiderült, h a határidőig egyedül adta be, de mégsem Ő nyerte el mert a pályázatot semmisnek nyílvánították Marosiék kérésére.
  Magyarul a pályázat Marosiéknak volt kiírva, csak "elfelejtették" beadni! Nem megy ez másként most sem!

  Nektek így van egy szemétdombotok egy sportlétesítmény helyett! Marosinénak meg 50-100 Misije lesz ebből!
  Jó biznisz volt?
  A tehetetlen város meg sz...k rá 20-22 éve !
  Figyelem! Újabb használtruhás nyílt a Somogyi Tejivó helyén (Lottica optika is volt). Behányok!
  Az Árkádban kb 40 üzlet van sz..ban. A belvárosi üzletek kiadatlanok!
  Tényleg kellett ez a városnak???”
 • 45. Lackó50 2012. augusztus 14. 21:38
  „Érdekes, hogy abba az "átkos rendszerbe" még volt pénz ezeknek a fenntartására és tudtak rentábilisan üzemelni. Mikor fiatal voltam nagyon sokat jártam ki én is a Vigadóba. Hétvégeken 5-9-ig a Fortuna együttes játszott a kör alakú beton tető alatt és belépő díjat szedtek (6 Ft volt a belépő), utána 10-től a Kristály együttes játszott a nagy épületben és akkor már belépő helyett zenés felár volt a rendelésekre.
  32. czindi 2012.08.14. 16:41 Én rendező voltam annak idején a Fortuna bulikon. Akit említettél (Liliom Karcsi) már sajnos már régen meghalt.
  Egyébként már lassan semmin nem csodálkozom. Ami régen gond nélkül üzemelt (Hági, Hungária, Szőke Tisza, Virág cukrászda, Móra, Juhász Gyula, Kapca, ..... sorolhatnám az emlékeket, mind már csak emlék a rendszerváltásnak köszönhetően. Ami még megvan, de már az se úgy működik mint régen, a Szeged étterem, Tisza szálló, Royal, .... Én nem tudom, hogy miből, mert akkor se volt sok pénzünk, de ezek mind megfizethetők voltak! A Szegedbe 1 adag velőspalacsinta rántva szalmakrumplival és tartár mártással 10-11 Ft volt. Most a fél város el van látva díszburkolattal és azon sopánkodik mindenki, hogy az utcán isznak az emberek - mert ezt be kellene tiltani! Miért? Van más megfizethető alternatíva? Zárjuk be azokat is, amik még üzemelnek.
  Valami nagyon nincs rendben ezzel a rablógazdálkodással, ami az utóbbi 20 évben beindult. Erre mondják, hogy "anyám én nem ilyen lovat akartam"”
 • 44. cintula 2012. augusztus 14. 21:32
  „kivétel nélkül szégyen a város volt és jelenlegi vezetőire nézve!”
 • 43. hős 2012. augusztus 14. 21:21
  „Te atya isten!A tulajdonosnak még,hogy fizetni?Azonnal kisajátítani bagóért!!!Nem értem,hogy történhetett mind ez?A Kass szállóról már inkább ne is beszéljünk.”
 • 42. kumisz 2012. augusztus 14. 20:36
  „A Dóm " féle " 2 milliárdból lehetne erre is csurgatni, a tulajdonost ( kufárt ) pedig meg kéne alaposan büntetni!!!!!”
 • 41. Tope2006 2012. augusztus 14. 20:29
  „Én csak mellékesen kérdezném, hogy ezek a magánosítások hol voltak hirdetve, mert ebben a r...dt városban ami érték azt mind valami politikus retye-rutya kaparintja meg a jövőbeni pénzdőzsölés reményében. Persze a Város szégyellheti magát a régi szegedi lakosok forognak a sírjukban, mert a város hagyta lerongyolódni ezeket a helyeket. Pl. Sopronban az ilyen helyek évtizedek óta műemlékek nálunk semmi tisztelet ezek után a régi épületek iránt és ebbe kedves lakosok nekünk soha nem volt és most sincs beleszólásunk. Így járt a Szőke Tisza, a Vidámpark a Kendergyár, Hungária szálló és folytathatnánk a felsorolást. Eszméletlenül kellett ez a sok bevásárló hely, meg lakópark, mert erre pénzünk nincs, se turista. Viszont ha a régi retrós dolgok fel lettek volna újítva idejében vagy folyamatosan karba lettek volna tartva most turisták ezreit vonzaná. De Botkának és társainak gyorsan kellett (kell) megtömni a családi kasszát. Szomorú és szégyen is ez. Nagy, déd szüleink a Vigadóba jártak táncolni és ismerkedni de ma már a részeg tini az utcán hemperegve a sztenderd, hajrá ifjúság és züllött utókor.”
 • 40. Maros13O 2012. augusztus 14. 20:09
  „Ez ott ellett bszva amikor magankezbe kerult a 80-as évek végén.. Megszunt a Csmvv is. Vicc hogy 20 éve semmi sem történt, ja igen szepen aprankent szetvertek a helyet, meg mindent elvittek ami mozdhithato volt, meg ami nem azt is.. Nem tudom ki emlékszik még a kék-sárga napernyőre a kerthelyiségben vagy a sportpálya melletti fa épületekre...”
59 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száradnak a szegedi vadgesztenyefák

A Szentháromság utcai fák közül minden második ledobta levelét, eltűntek a lombkoronák - kevés csapadék és óriási a forróság. Tovább olvasom