Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Rokkantak: rehabilitáció vagy szegénység?

Csongrád megye - A sikeres rehabilitáció jobb, mint a passzív ellátás – ennek szellemében módosítaná a megváltozott munkaképességűekről szóló törvényt a kormány. Mintegy 200 ezer ember ellátását vizsgálják felül egy év alatt – Csongrád megyében 2000 embert terelhetnek vissza a munka világába.
Több száz ezer egészségkárosodott ember elszegényedését, anyagi ellehetetlenülését okozhatja a rokkantakat érintő kormányzati törvényjavaslat – fogalmazott Hegedüs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) elnöke az Országgyűlés Ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottságának hétfői ülésén. Ismert: a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma módosítaná a megváltozott munkaképességűek ellátásairól szóló törvényt – a javaslatot a bizottság általános vitára alkalmasnak találta.

A kormány célja, hogy „a megváltozott munkaképességű személyek számára biztosított ellátórendszert egységesítse", „előtérbe helyezve" a rehabilitációt. – A sikeres rehabilitáció jobb, mint a passzív ellátás – fogalmazott Pósfai Gábor, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgatója.

A tervek szerint átalakul a jövedelempótló pénzügyi ellátások és a rehabilitációs szolgáltatások rendszere. A KSH tavalyi adatai szerint hazánkban 724 ezer rokkant van. Mintegy 200 ezer ember jogosultságát felülvizsgálják – a tervek szerint 2015-ig. Ettől 190 milliárd forint megtakarítást várnak.

Nem érinti a felülvizsgálat azokat, akik betöltötték az öregségi nyugdíjkorhatárt, vagy öt évük van hátra addig. A három rokkantsági csoport közül az első kettőbe tartozókat sem ellenőrzik: ők súlyosan fogyatékosak, akár önmaguk ellátására sem képesek. A 3-as csoportba tartozók számíthatnak felülvizsgálatra. Az ellenőrzés után kétféle ellátást kaphatnak: rehabilitációs ellátást (maximum három évig), amivel foglalkoztathatóvá válhatnak; vagy rokkantsági ellátást, ha nem tehetők munkavégzésre alkalmassá. Előbbi legfeljebb a minimálbér (jövőre várhatóan 92 ezer forint) 50 százaléka lenne. Együttműködési kötelezettség is terhelné az ellátottat a munkakeresésben. A munkaképtelenek ellátása maximum a minimálbér 150 százaléka lehetne.
Hegedüs Lajos szerint a javaslat nem segíti a rehabilitációt, hanem bünteti azokat, akik dolgozni akarnak. Az elnök hangsúlyozta: a rehabilitációs ellátás összege 27 ezer 600 és 46 ezer forint között lehet, szemben a mostani átlag 70 ezerrel. Az ellátást kereső tevékenység esetén megszüntetné a kormány, így azoknak, akik az állapotuk miatt csak a többnyire alacsony keresetet biztosító részmunkaidős munkavégzésre képesek, vagy csak ilyen állást kapnak, veszélybe kerülne a mindennapi megélhetésük. Szerinte a rendszer büntetné a megváltozott munkaképességűek többségét, akik nem tudnak teljes munkaidős állást vállalni.

A MEOSZ azt javasolja a kormánynak: csak 90 napot meghaladó keresőtevékenység (általában ennyi a próbaidő) esetén vonja meg az ellátást, csak akkor, ha a rehabilitációs ellátás és a keresőtevékenységből származó jövedelem összege meghaladja a mindenkori minimálbért. Ez esetben se szüntessék meg az ellátást, csupán szüneteltessék, így az érintett a munkaviszony esetleges későbbi megszűnése esetén sem maradna ellátás nélkül. A jelenlegi tervezet ugyanis bármely keresőtevékenység esetén véglegesen megszüntetné az ellátást. A MEOSZ javasolja: a rehabilitációs ellátás felső határa 57 ezer forint legyen. A szervezet szerint a tervezett rokkantsági ellátás összege szintén rendkívül alacsony lenne, 27 ezer 600 és 138 ezer forint között mozogna – átlagos összege a jelenlegi 70 ezerről 41  ezerre csökkenne.

Hol fognak dolgozni a megváltozott munkaképességűek? – kérdezte Hegedüs Lajos, megemlítve: a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatai szerint jelenleg több mint 500 ezer regisztrált álláskereső van, köztük mintegy 31 ezer megváltozott munkaképességű. A 2008-ban beindított rehabilitációs rendszerben csupán 12 ezer főt foglalkoztatnak. Ráadásul gazdasági előrejelzések szerint jövőre a munkaadók nem terveznek létszámbővítést, a közfoglalkoztatásban pedig főként nehéz fizikai munka, árvízvédelmi építkezés, erdőtakarítás vár rájuk.

Csongrád megyében közel 22 ezer 846 korhatár alatti rokkantnyugdíjast és 1549 rokkantsági járadékost tartanak nyilván. Havi 150 ezer forint feletti juttatásra 696-an számíthatnak, 2852 jogosult azonban havi 40 ezer forintnál kevesebbet kap. A legtöbben (14 ezer 697-en) az 50–70 ezer forint közötti sávban vannak. Ha az országos tendenciához hasonlóan mintegy harmadukat ellenőrzik, és közülük minden második visszakerül a munkaerőpiacra, legalább 2000 új álláskereső lesz Csongrád megyében. Jelenleg 166 állást találni az NFSZ honlapján. Ezek közül csupán 16 a részmunkaidős, ráadásul gazdaasszonynak vagy szarvasmarha-, ló-, sertés-, juhtartónak és -tenyésztőnek vélhetően kevés rokkant lenne alkalmas. Csak két állás esetében jelölik, hogy legalább 40 százalékban megváltozott munkaképességűek jelentkezését várják: egy irodai takarítói, illetve egy „egyszerű szolgáltatási és szállítási" munkakörben.

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. Légiós 2013. augusztus 05. 18:21
  „visszaterlnek a munkába???? AKKOR A LESZÁZALÉOLTAK MIÉRT DOLGOZNAK 10 ORÁKAT A FÖLDEKEN, HOGY BIRJÁK? MILYEN ORVOS ÉS KI AZ AZ ORVOS AKI ERRE RÁBOLINTOTT?? MENNYI MOCSOKSÁG VAN EBBEN AZ ORSZÁGBAN . AKI TÉNYLEG BETEG MEG KIIRJÁK SZARHÁZIAK”
 • 41. mammer 2011. december 01. 12:00
  „38.info
  Rosszul értelmezted,én a kamu rokkantakat irtam,akiknek semmi bajuk”
 • 40. Linka11 2011. december 01. 10:21
  „Alapból itt rég nem szól semmi a rokkantakról, sem az emberről. A "magasztos" állami célok nem rólunk szólnak.
  A rokkant parkolás lenne a legnagyobb bajunk,gazdag ország lennénk.”
 • 39. bánki 2011. december 01. 10:00
  „Nem a rokkantakkal van probléma !

  Ajánlok egy szociális belvárosi sétát a rokkant parkolók megtekintésével!”
 • 38. Linka11 2011. december 01. 07:54
  „Sajnos arra emlékeztet engem az egész rokkant ügy, mint régen az iskolában,ha volt az osztályban 3 zsivány és
  nem tudtak velük mit kezdeni akkor az egész osztályt kollektíven büntették.Fű nyíró elven szelektál a bizottság
  és sok valódi rokkantat lehetetlen helyzetbe taszítanak.Furcsa mód pld. súlyos idegi 8 oldal szak orvosi ,kórházi
  kezelésekről szóló szakvéleményekre rá sem néznek a felül vizsgálatokon.Rá néznek a betegre, meghallgatják "lélegzik-e és ha igen akkor nem beteg". "A kezelő szak orvos pedig nyilván nem ért a szakmájához ,vagy csak is korrupt lehet". Nem tudni milyen alapon és kik a felülbírálati bizottság tagjai.-Gyanítom, egy számszerű utasítással
  felhatalmazva ,különösebb aggályok nélkül végzik magasztos feladatukat.Nyilván ezzel a módszerrel még az igazi
  csalók is fennakadnak a listán és így megússzuk az állam csődöt. Gratulálok !!”
 • 37. info 2011. november 30. 21:15
  „33. mammer 2011.11.30. 18:40 - azért nem tudom, hogy szeretnél-e a helyében lenni? mert kerekesszékben kényszerül életét élni!- De tudod,ma nekem holnap neked! Holnapután lehet, hogy rólad szól a cikk mert olyan beteg lettél vagy baleset ért.Szólj majd segítünk-------rajtad---------neked, csak mi nem röhögünk mellé mint te.”
 • 36. info 2011. november 30. 21:10
  „"2000 embert terelhetnek vissza a munka világába."-mint a birkákat”
 • 35. elekesani 2011. november 30. 20:58
  „Sajnos a szegénység már igy is elviselhetetlen, pláne egy rokkant, beteg ember esetében. Nem is tudom elképzelni hogy ezután mi a jó fene lesz pl velem ha és amennyiben a nagytiszteletű bizottsági orvos esetleg nem a betegségeim és lelkiismerete alapján dönt, hanem egyszerűen a politikai rendszert szolgálja ki. A havi gyógyszerköltségemet persze nem fogja átvállalni! Persze a nagytiszteletű miniszterelnök úr is kifizetheti, ha már e rendszert szorgalmazz, mert esetembe a gyógyszerre nem elég /közgyógy /mellett e kilátásba helyezett összeg. Sajnos már a javasolt gyógyszerek egy nagy részét már így sem tudom megfizetni. A számlákról, lakhatásról ne is beszéljünk. Diétás étkezés ami előírás volna ? Ja és közlekedés? Hogy is lehet eljutni a nem létező rehabilitációs munkahelyre,ha valaki nem tudja használni a tömegközlekedést, és nincs saját autója? Vannak még kérdéseim: hol van az a munkahely aki vagy amely beválalja hogy 13 szakrendelésre és az álltaluk kért vizsgálatokra ,kontrolokra elengedjen. Azért kérdem mert hosszú évek próbálkozása után sem találtam ilyet! Ahogy meglátják az önéletrajzban leírtakat már válasz t sem kapok. Egy helyre elmentem, sajnos meglátták az ablakból hogy szállok ki az autóból, na ezután a beszélgetés 1 percig tartott, eredmény -. Elmentem pszichológushoz hátha feldolgozhatóbb lesz számomra a dolog, hát sem okosabb sem nyugodtabb nem lettem. Szégyen! Nem Nekem! Az országnak, Orbánnak, és még van képe levelet küldeni!!!!!! Miközben a 0,6% kiegészítést sem kaptam meg!!!!! Nem munkakerülő, nem munkanélküli hanem beteg vagyok, aki a munkában, és az idős szülők,(akik épp 4 - en voltak) az én estemben gondozásába rokkantam bele. Persze és a MUNKÁBA mert akik most a szájukat tépik, fogalmuk sincs mi az igazi MUNKA, amit én már 13 éves korom óta folyamatosan gyakoroltam végig betegen.És a mostani szöveg a kora miatt!!! Undorodom! mindentől, de a kormánytól biztosan!!!!”
 • 34. Malaci50 2011. november 30. 20:27
  „Reagálás t680822g véleményéhez.
  Ha jól számolok, most 43 éves, születésekor, 1968-ban még jócskán a Kádár rendszer volt. Indokolatlan az indulata! Magának nincsen, nem voltak szülei? Ugyanott éltek, mint maga, amit az itt születettek HAZÁNAK neveznek. Magát is felnevelték, feltételezem mindent megtettek, hogy tisztességesen. Csak nem Kádár forintokból nevelkedett? Milyen alapon állítja am blokk, hogy az 50-60 évesek nem tisztességes emberek. A buszvezetők buszt vezettek, a gyári munkások dolgoztak a gyárakban, a bányászok a tárnákban végeztek embert próbáló munkát, stb. Az 50-60 évesek aktívan nagyon sokat dolgoztak a HAZÁÉRT, a családért, s sokan abba bele is rokkantak. Biztosan volt, aki visszaélt a lehetőséggel, de nem ők vannak többen. Felhívom a figyelmét, hogy a negyvenes éveiben lévő aktív munkavállalók közül nagyon sokan a minimálbérre bejelentve, a többit zsebbe kapva dolgoztak a rendszerváltást követően. Bizonyosan tisztában van ezzel, hiszen a rendszerváltás közelében lett maga is aktív munkavállaló korú. Látja, én mégsem mondom, hogy minden negyvenes adócsaló, pedig tudom, hogy aki ilyet tett, az adót csalt, többek között nem fizetett sem ő, sem a munkáltatója nyugdíjjárulékot. És még két dolog. Feleségem több, mint tíz éve rokkantnyugdíjas, két szívműtéttel a háta mögött, cukorbeteg, magas vérnyomással küzd, nagyon alacsony nyugdíjszerű ellátással indult, mivel akkor az volt a törvény. Őt nevezné csalónak? Még most sincs magában egy szemernyi szégyenérzet sem?
  Ha nincs, akkor elárulom: "A fiatalság nem érdem, hanem állapot, ami elmúlik!" Az öregséggel jár, hogy emberek betegebbek s a fiatalok kötelezettsége az államon keresztül, emberhez méltó életet biztosítani életük végéig az öregeknek. Ilyenkor kell visszaadni azt, amit a szülők tettek a felnevelésért. Mi öregek, fiatalon a maga nagyszüleinek nyugdíjához járultunk hozzá. Miért van az, hogy ezt mi tudtuk és maga nem?
  Remélem tisztábban lát ezután és végiggondolja, saját magát is megsértette!”
 • 33. .suhym. 2011. november 30. 18:59
  „30. macs 2011.11.30. 17:36

  Nem semmi szám.
  Vajon, hányan dolgoznak mellette feketén?”
 • 32. mammer 2011. november 30. 18:40
  „Na ja, tisztázzuk:
  I.rokkantsági csoport : nem képes ellátni magát ( a mindennapjaiban teendőiben pl.tisztálkodás.. komoly segítségre szorul) 80 %-os, vagy affölötti rokkant= kap nyugdíjat, és nyugdíjas kedvezményeket
  II.rokkantsági csoport: némi segítséggel el tudja látni magát, de NEM rehabilitálható, MUNKAVÉGZÉSRE NEM ALKALMAS , 50-79 %-os rokkant = KAP NYUGDÍJAT ( akár +özvegyit is hozzákérheti), és NYUGDÍJAS KEDVEZMÉNYEKET IS.
  III.rokkantsági csoport: 40-49 % egészségkárosodott . max: 28500 Ft segélyt kap... ha kap = NEM NYUGDÍJAS.
  Olyan emberekkel dolgozom( dolgoztam) együtt, akik csak a felülvizsgálatok várható időpontjára betegek és röhögve II. (második ) rokkantsági csoportba tartoznak, mert az eü.állapotuk, fizikai teljesítóképessegük olyan, hogy a jó erőben levő 30-as is megirígyelhetné. Arról még nem is írtam, hogy gericbeteg rokkant ping-pongozója is van Szeged városának...
  Akkor kit is vizsgálnak felül ? vagy csak én nem értem már meggen ?”
 • 31. vityillo65 2011. november 30. 17:40
  „17 PipiczGabor
  Régebben nem a munkanélküliség elől menekültek rokiba, hanem munka mellett megkapták a rokkantságért járó nyugdíjat is. Emlékezz rá, sokáig nem kellett összevonni a kétféle jövedelmet, és a roki után nem kellett semmit fizetni. Ha emlékezetem nem csal, jó ideig még adózás sem volt.

  8 Együgyű, 10 Paprika56
  Teljesen igazatok van. Még hozzáteszem, az ún. rehabilitációs intézetekben is szét lehetne nézni, ahol a beteg "rendelésére" állítják ki a zárójelentést. De igazi betegként ki meri ezt akkor, ott szóvá tenni? Beteg jobb, ha oda be se teszi a lábát, mert csak megalázásban lesz része. Sajnos saját tapasztalat.”
 • 30. macs 2011. november 30. 17:36
  „Korhatár alatti rokkantnyugdíjas 337 530 fő van. (forrás: Nyugdíjban, nyugdíjszerű ellátásban részesülők állománystatisztikai adatai - 2011.)”
 • 29. Kisg 2011. november 30. 16:31
  „Ja, annyit még hozzátennék, hogy a pénzem ennyi már vagy 5 éve. Szóval nem Fidesz-specifikus jelenség :-((”
 • 28. Kisg 2011. november 30. 16:28
  „Egy dolgot kellene csinálni... Újraszámolni. Nagyon sok nyugdíjas korú ember van, akit nem soroltak a korhatár betöltése után át, 70 évesen is rokkantnyugdíjat kap, pl. anyukám. Ledolgozott 45 évet (15 évesen kezdett dolgozni), és máig 54 ezer a járadéka. Mert nem az öregségit kapja, hanem a rendszerben még "rokkant"
  Ha kivennék a statisztikából ezeket a már nem rokkant, hanem öregségi nyugdíjasokat, felére csökkenne a rokkantak száma. És azért engedje meg mindenki, hogy kimondjam: lehet valaki súlyos rokkant, még ha szemmel nem is látszik rajta semmi. Ne bélyegezzük már meg egymást! A másik meg az, hogy még aki beteg, az is elmegy, ha máshova nem, külföldre dolgozni, ha a bele lóg is, mert a mai rokkantnyugdíjakból csak éhen halni lehet. 53 ezer Ft, és ebből fizetni rezsit, enni, megvenni a 16 féle gyógyszert, létezni... Ezt kellene átgondolni. Hogy aki valóban beteg, valóban nem tud dolgozni, ne annyit kapjon, mint az, aki esetleg tud. Én nem tehetek arról, hogy a közalkalmazotti egészségügyi fizetésem olyan rossz volt, hogy ennyi a pénzem, akkor sem lehet belőle megélni. Felőlem tehetnek rám nyomkövetőt, hogy igazoljam, nem dolgozom (kevesek egyike, aki ha akarna, sem tudna), de adjanak annyit, hogy ne kelljen a rezsi/étel/gyógyszer között sakkoznom.”
 • 27. atvertek52 2011. november 30. 15:47
  „Hölgyeim ! Uraim! ezen hiába agonizáltok, munkahely nincs , sőt van a városban olyan önkormányzati cég aki a meglevő állományát hatalmas eszű tanácsadóival tanulókra cserélné, hogy kedvezőbb tb fizessen. Inkább a vezetői állómányt kéne csökkenteni.De nemsoká szerintem közfelháborodást okozó döntéseket hoznak. A Tanácsadók kellenek melós sehova!!!!!!”
 • 26. papasmamas 2011. november 30. 15:04
  „Én már csak arra várok, hogy valaki ténylegesen adjon választ arra hogy hol is fog tudni dolgozni az a sok 10 ezer ember akit szándékuk szerint vissza tudnak majd terelni dolgozni. A jelenleg állás nélküli fiatalokat, családfenntartókat kellene segíteni és ha már olyan jól állunk munkakhely-kínálatban, akkor kellene elővenni ezt a marhaságot.
  Ezek szerint majd bővíteni kell a Munkaügyi Központot is a Bocskai u-ban, hiszen a pecsétért be kell majd járniuk.
  Valaki adjon választ: hol lehet dolgozni?????”
 • 25. joy 2011. november 30. 14:25
  „A fiskális prolitika gonoszsága.
  Csak a "megtakarítást" figyeli, semmit sem törődik az emberekkel, nem foglakozik munkahelyteremtéssel.
  Kényszeríteni akarja munkára a rokkantakat, miközben az egészségesek tömege sem talál munkahelyet magának.
  Ez a viktatúra ocsmány bája.”
 • 24. sámson64 2011. november 30. 14:03
  „Szerintem ,jobb volna ha lelőnének bennünket.
  Mert így se élni,se meghalni nem hagyják az embert.”
 • 23. balihoho 2011. november 30. 13:27
  „Dehogy is élnek Orbánék 27000 forintból! Hogy is ne! Az Országgyűlés hivatali szerveinek költségvetését, ami 1,7 milliárd forint, most emelik meg, mert megszavazták, 1,4 milliárd forinttal. Mivel ebből fedezik a plusz juttatásokat, a képviselők javadalmazását is.”
42 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mellár Tamás: 1400 milliárdos kiigazítás jön jövőre

Két út áll az Unió előtt: egy új típusú gazdasági együttműködés vagy a két-háromsebességes Európa kialakítása – vallja Mellár Tamás közgazdász. Tovább olvasom