Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Rokkantkártya miatt razziáznak Szegeden

Szeged - Évente legalább 100 milliós veszteséget okoznak a rokkantkártyával visszaélő autósok a városnak. Szegeden 6450 érvényes igazolvány van kint. Együtt razziáznak rendőrök és parkolóőrök, hogy visszaszorítsák a közokirat-hamisítást.
Egy hét alatt 67 autós használta jogtalanul a rokkantsági parkolókártyát – derült ki a napokban a budapesti rendőrök razziáján. Többen 10 millió forintnál is értékesebb autóra tették ki az ingyenes parkolásra jogosító kék igazolványt. Fülöp Valter, a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese elmondta: a mozgáskorlátozott parkolási igazolványt rokontól vagy másutt szerezték be a sofőrök, amivel közokirat-hamisítást követtek el. Büntetési tétele 3 évig terjed.

A Szegedi Közlekedési Társaság parkolási üzletága és a Szegedi Rendőrkapitányság idén naponta együtt ellenőrzi a parkoló autókat. Tegnap két parkolóőr két rendőrnővel együtt „járőrözött". Átfésülték az egész belvárost. Megdöbbentő volt a szám: a Széchenyi téren minden negyedik gépkocsin – olasz és német rendszámún is – láttunk rokkantkártyát.

A Kiss Menyhért utcában azonban minden egyes gépkocsin ott volt a kedvezményes igazolvány. Mi a Mars tér körüli utcákban 180 helyen 94 kék kártyás autót számoltunk. A parkolóőrök megnézik, érvényes-e a kártya. Ha lejárt, parkolózónától függően ugyanolyan piros mikuláscsomagot hagynak az autón, mint ha parkolójegy nélkül állna. Mást az ellenőr nem tehet. A rendőr igazoltathatja a sofőrt, ha leparkolt, vagy visszamegy az autójához, és kérheti az igazolást, amire a rokkantkártyát kiváltotta. Ha nem tudja igazolni, vagy más kártyájával parkolt, akkor feljelenti a hatóság.

Folyik az ellenőrzés – itt mindent rendben találtak. Fotó: Karnok Csaba
Folyik az ellenőrzés – itt mindent rendben találtak.
Fotó: Karnok Csaba

Az SZKT-nál megtudtuk: a hamisítás nem jellemző, bár találnak példát átfirkálásra. Az SZKT felmérése sokatmondó: az áprilisi adatok alapján a szegedi fizetőparkolókban az autók 20–25 százalékán van ilyen okirat, de májusban mértek ennél magasabb arányt is. A Mars tér körüli utcákban a rokkantkártyás autók aránya eléri, sőt néha meghaladja az 50 százalékot. Óvatos becslés szerint Szegeden évente 100 millió forint bevétel esik ki a parkolási üzletágban.

Könnyű hozzájutni kedvezményes parkolóigazolványhoz – nyilatkozta lapunknak korábban Tóth Margit. A Csongrád Megyei Mozgáskorlátozottak Egyesületének elnöke is hallott orvosokról, akik pénzért bárkinek kiállítják a megfelelő igazolást. Az is sokat elárul, hogy az egyesületnek nagyjából 900 tagja van a megyeszékhelyen, ehhez képest – az okmányiroda adatai alapján – 6450 igazolvány érvényes jelenleg. Az iroda nem ellenőrzi az orvosi dokumentumot, amelyet kiállíthat házi- vagy szakorvos, illetve bizottság is.

2 parkolókártyáért 600 ezres bírság

A Szegedi Városi Bíróság nem vezet külön statisztikát a parkolókártyával elkövetett közokirat-hamisítókról és a nekik kirótt büntetésekről. Tapasztalataik szerint évente 30–40, vagyis havonta 3–4 ilyen ügyben indul eljárás, de a rendőrségi razziákat követően megugrik a szám akár havi 5–10-re is. Az ügyészség büntetlen előéletű vádlottakra általában pénzbüntetés kiszabását indítványozza. Az eddigi legsúlyosabb büntetés 600 ezer forint pénzbüntetés volt, amikor a kiemelkedően jómódú vádlott 2 parkolóigazolvánnyal is rendelkezett.

Nem jellemző a megyében

A rokkantkártya használatát a megye nagyobb városaiban rendszeresen vizsgálják a rendőrök, de ez a fajta visszaélés nem jellemző, jelenleg csak Szentesen van folyamatban egy ilyen ügy – tudtuk meg Tuczakov Szilvánától, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjétől. Vásárhelyen két éve a Biztonságos Vásárhely program keretében ellenőrizték azt célzottan a rendőrök, valóban mozgássérültek használják-e a kártyát. Egyetlen visszaélő autóst találtak csak, ellene büntetőeljárás indult.

Olvasóink írták

118 hozzászólás
 • 118. csiperke73 2011. május 15. 23:27
  „Nincs ennek kultúrája és nem is lesz, amíg a gazdagok kedvenc játékszere marad !”
 • 117. queenmargareth 2011. május 15. 18:45
  „Azért az egy kis sületlenség, hogy annak jár mozgáskorlátozott kártya, akinek kerekes szék is.
  Azért vannak olyanok, akik még éppen, lassan, kerekes szék nélkül is tudnak-nehézkesen ugyan, de mozogni.”
 • 116. Agáta 2011. május 15. 11:41
  „Remélem, egy füst alatt azokat is megbüntetik, akik rokkantaknak kijelölt helyen rokkantkártya nélkül parkolnak. A másik, hogy sajnos a rokkant parkolók nem szélesebbek, mint a "mezei" parkolóhelyek, pedig a tolókocsisoknak nagyobb hely kell, sőt, vannak olyan rokkantak, akik csak szélesre tárt ajtó esetében tudnak ki-be szállni. Erre is ODA KELL FIGYELNI!!!”
 • 115. macs 2011. május 14. 16:21
  „105. FEFE,
  pedig van. A Feketesas utcában szoktam látni.”
 • 114. s3307 2011. május 14. 14:17
  „Amit a 90hsz. írt az mendei monda ezt az okmány irodán rögtön kiszúrják.példa: ha nem látszik az orvos neve és pecsétje olívahatóan,már ki se adják a kártyát,hanem bizottság elé küldik és akkor is,ha egy bizonyos határídő eltelt az igazolás kiadása óta,pontosan nem tudom hány év kell hozzá,de amikor az enyém kiadták bizony megnézték mikor állította ki az orvos,viszont ha ilyet tud ön épp olyan bűnös mint aki használja,mert ez csalás a javából,vagyis okirat hamisítás és eltitkolás,remélem érti??”
 • 113. s3307 2011. május 14. 14:02
  „105hsz."fefe"kívánom,hogy sose tudd meg milyen egy életet rokkantan leélni,sőt 40 évet le dolgozni és most eltűrni,hogy egy egy hangját hallató fecsegését olvasni és hallgatni,de ha már a kártyáról beszélünk,bizony félül kell vizsgálni,de nem szabad egy kalap alá venni mindenkit,összetett kérdés ez,egy ismerősömet gerinc sérvvel műtötték 67 % rokkant és az egyik felül vizsgálaton elvették a kártyához való jogát kérdezem miért? orvosai szerint 5 kilónál többet nem emelhet,műteni újra nem leget,mert meszesedésre hajlamos,szerinted a felülvizsgáló orvos szakszerűen,lelki ismeretesen döntött?? kötve hiszem vissza élt a döntési jogával,hisz speciális szakorvos igazolással ment felül vizsgálatra.Sajnos most csak akkor tud mozgássérült parkolóban megállni,ha vele vagyok mert a kártya az enyém,tehát kénytelen vagyok vele menni akkor is ha nekem nem volna muszáj,de piacon bevásárolni másképp nem tud. Ezért mondom összetett kérdés ez.”
 • 112. Nagygabi 2011. május 14. 13:34
  „Először kb.10 évre visszamenőleg ki kellene szűrni a pénzért- idegi alapon,stb... rokkantakat,utána lehetne a rokkantkártyákat is ellenőrizni-”
 • 111. man 2011. május 14. 13:27
  „108. És hova ment a 7000 forintod? Valakinek a prémiumába? És nem állt melletted véletlen a piréz kulturális attassé akinek nem kell jegyet vennie?”
 • 110. man 2011. május 14. 13:25
  „94. Olyan szép lenne ha úgy működne ahogy leírtad, de én csak egy unalmas romhalmazt látok ha bejövök a városba. Tehát mit is kapunk a pénzünkért?”
 • 109. levelyne 2011. május 14. 11:30
  „Aki elvenné, meg szigorítaná a megszerzését, még sosem közlekedett mozgáskorlátozott emberrel.
  Olyasmiről beszél a sok okos amiről max.hírből hallott.
  Bárkivel leülök személyesen, nem nick-nevek möge bújókkal, és kerekesszékesként megmutatom, milyen könnyű nekünk közlekedni, kártyával, agy anélkül.”
 • 108. bambinaXX 2011. május 14. 08:38
  „én mindíg veszek parkolójegyet és roppant felháborítónak tartom a visszaéléseket!
  büntettek már meg 7e Ft-ra pár perc késés miatt.. a jogtalanul használókat miért nem büntetik AKKORA pénzbírságra(milliós tétel), hogy fel se merüljön bennük, h használni merjék??

  azt is utálom, hogy a tesco előtti pár családi parkolóhelyre olyan áll, akinek nincs is gyereke.. elég nehéz bepakolni több gyereket, babahordozót, ha közel áll a másik kocsi.. én őket is büntetném, valamint a pofátlanul, több helyet foglalókat is!”
 • 107. booo 2011. május 14. 08:22
  „Lehet hogy nem ártana a rokikártya megszerzésének a feltételein egy kicsit szigorítani!”
 • 106. gubanc 2011. május 14. 08:14
  „Legszebb az, amikor 16 millás kocsin lifeg a rokkant kártya. Nehogy már a csórikám parkolási díjat fizessen.
  Megvette kilóra az orvost és kész.”
 • 105. FEFE 2011. május 14. 07:49
  „Szerintem azonnal be kellene szüntetni, mert csak azért van, hogy egyesek visszaélhessenek vele. Én még nem láttam Szegeden kerekesszékes autóst akinek erre igazán szüksége lenne. A többi az mind kamu. Undorító. Itt akarnak rendet tenni ebben az országban. Vicc.”
 • 104. tol 2011. május 14. 07:38
  „valaki (Délmagyar...) mutassa már be egyszer, hogy hova és mennyi pénz kerül a városi parkolóbüntetésekből! Mert egyáltalán nem mindegy, kinek fáj a be nem fizetett büntetés!!!!”
 • 103. macusnéni 2011. május 14. 06:15
  „Azért van annyi roki kártya,mert régebben nem kellett fizetni súlyadót.Plusz még az Önkormányzat ad évi 7200 Ft-t benzinre.Újabban 50 KW feletti teljesítményű autók után fizetni kell.Gyűjtsék be a visszaélőket,de azt az orvost is aki kiállítja a papírt.Aki pedig a súlyadót sem fizette,az az adót is csalt az Önkormányzattól.”
 • 102. info 2011. május 14. 00:05
  „100. ros-mary-53@hotmail.com 2011.05.13. 22:50 Tévedés azt hinni, hogy csak egyesületi tagok kapják a kártyát.”
 • 101. info 2011. május 14. 00:03
  „ugyan már!!!! a Szabadtéri Színház jegyeket tudják úgy előre elkészíteni, hogy ne lehessen vele visszaélni? de a parkoló kártyát nem? ha erre tudják a megoldást arra is, csak akkor az már nem cikk!”
 • 100. ros-mary-53@hotmail.com 2011. május 13. 22:50
  „Én megszüntetném ezt a kártyarendszert. Épp azért, mert csalásra épül. Csaló az orvos, a rokkant, és aki használja, az is! Akkor meg minek mekkora apparátussal nyomozni utánuk? érvényteleníteni mindet, és kész. Bejönne a parkolás díjából, mit eddig elcsaltak. De nem is értem, hogy lehet " a Mars tér körüli utcákban 180 helyen 94 kék kártyás autót számoltunk." Most akkor 94 rokkant kódorog a piacon kaskával a kezében, vagy 94 rokkant őstermelő árul odabent? Sejtem, egyik sem...ezek a csalók autói.
  "az egyesületnek nagyjából 900 tagja van a megyeszékhelyen, ehhez képest - az okmányiroda adatai alapján - 6450 igazolvány érvényes jelenleg." Akkor ez azt jelenti, hogy 1 tagnak 7 érvényes igazolványa van, legalábbis matematikailag ez az arány. Persze, ha mindenki csaló, ,akkor ez teljesen igaz lehet.”
 • 99. benzol 2011. május 13. 22:26
  „Én nem használok rokkantkártyát. Én becsületes bliccelő vagyok! Nem azért mert nem tudok fizetni, hanem azért mert nem akarok. Magas padkák, szűk parkolók( többször rámnyitották az ajtót) és általában 5 percet maradok. Különben nem kell rokkantnak lenni, hogy valaki kártyát kapjon. Ismerősöm úgy intézett magának, hogy rokkant ismerősét kérte meg(akinek nincs is kocsija), hogy igényeljen kártyát, majd átadta neki. Az a baj hogy ennyire egyszerű.”
118 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány Ferenc Szegeden járt: ˝Az MSZP-nek rossz a pedigréje˝

Csütörtök délután Szegedre látogatott Gyurcsány Ferenc MSZP-s politikus Magyarország korábbi miniszterelnöke. Tovább olvasom