Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Rokonkeresés Ulánbátorban

Szeged - Úttörő vállalkozásba fogtak: a magyar megyék közül elsőként testvéri kapcsolatot kezdenek kialakítani egy tatárföldi megyével, Bulgannal.
Magyar Anna, a jobboldali többségű megyei közgyűlés elnöke és Kozma József szocialista országgyűlési képviselő, a közgyűlés külügyi bizottságának vezetője kumiszt kóstol egy mongol pásztor jurtájában. Magyarázat: úttörő vállalkozásba fogtak; a magyar megyék közül elsőként testvéri kapcsolatot kezdenek kialakítani egy tatárföldi megyével, Bulgannal.

Másfél napig utaztak oda és vissza is, hogy két-két napot töltsenek a magyarországnyi területű, ám mindössze 70 ezer lakosú megye hasonló nevű székhelyén és a fővárosban, Ulánbátorban. Az apropót a megye 70. születésnapi ünnepségsorozata adta. Az ő tavaszi látogatásukat viszonozták, hogy nomád hun elődeink ködös múltba vesző ázsiai gyökereit felelevenítsék. Vagyis a tatárjárást nem emlegették. Építő jelleggel barátkoztak inkább: a távoli „rokonokat" érdeklik az uniós ügyek, a magyar mezőgazdaság, az élelmiszer-feldolgozás és az állami lakásépítés. Tiszteletük jeléül a mongol parlament elnöke is fogadta a szegedi delegációt. Útközben nem „napi politizáltak".

Magyar Anna és Kozma József kumiszt kóstol. Fotó: DM/DV
Magyar Anna és Kozma József kumiszt kóstol. Fotó: DM/DV

– Mintha 1100 évet utaztam volna vissza az időben, így meglepett az egyterű jurta oldalán a napelem és a tévéantenna – fogalmazott Magyar Anna. Kozma Józseftől megtudtuk: pazar étek a lóleves és a lósült, de a kumisznak, vagyis az erjesztett kancatejnek „semmihez nem hasonlító kumiszíze van".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyerjen jegyet a II. Nyárbúcsúztató Sörfesztre!

Augusztus 12-től 16-ig kerül megrendezésre a II. Nyárbúcsúztató Sörfeszt a Mars téren. A tavalyi… Tovább olvasom