Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 16°C | 25°C Még több cikk.

Roma tanoda indul októbertől Szegeden

Szeged - Mintegy tíz roma gyerekkel nyit október elsején a roma tanoda Szegeden, a Rákóczi utcában. A Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat a városvezetés és civilek segítségével közösségi házat alakított ki, ahol szakkörökkel és egyéb lehetőségekkel várják az érdeklődőket.
– Közel kétéves munkánk gyümölcse ez az épület, amellyel a városvezetés elismeri a tevékenységünket – mutatja a szegedi Rákóczi utca 11. alatti házat Nagy Mihály, a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. Itt fog működni október elsejétől a roma tanoda, a szakkörök pedig már a napokban indulnak. Az IKV által kiutalt, 150 négyzetméteres ingatlanban a nemzetiségi önkormányzat irodát, konyhát, mosdókat, tusolót, tantermet, számítógéptermet alakított ki. Az egyik helyiségben már áll az elektromos dobfelszerelés, amelyen a jazzdob alapjaival ismerkedhetnek meg a fiatalok.

– Van érdeklődés a dobszakkör iránt, de a foglalkozások időpontjai még nem tisztázódtak. Úgy gondolom, a dob ma már nem annyira népszerű, mert a szintetizátorban szinte minden benne van – mondja Rácz László, a Szegedi Pinceszínház művésze, a nemzetiségi önkormányzat alelnöke, aki a szabadidejében tart majd dob- és színjátszó szakköröket. Úgy véli, a legnagyobb érdeklődés a gitárra lesz a cigány gyerekek részéről, hiszen az tradicionális hangszer. Az említetteken kívül számítógépes és varró szakkör is kezdődik hamarosan – utóbbit Nagy Mihály vezeti, akinek szabó a civil szakmája.

A tanodai program nagyjából tíz gyerekkel indul, a tanárok főiskolai hallgatók, általános iskolai tanárok közül kerülnek ki. Egyelőre társadalmi munkában képzik majd a halmozottan hátrányos helyzetű roma és igény szerint a hátrányos helyzetű magyar gyerekeket is.

Nemcsak a kicsiket várják, hanem a felnőtteket is: jogi tanácsadással, klubfoglalkozásokkal, vagy például a munkaügyi központ és a szociális iroda segítőivel. – Szeptember 7-én adtuk át a felújított épületet. A bútorokat az NGSZ vezetőségétől, a számítógépeket a biológiai központtól kaptuk, de pillanatnyilag még nincs konyhaszekrényünk és gáztűzhelyünk. 730 ezer forint az éves költségvetésünk, ez nem lesz elég a gázfűtéses épület fenntartására, hiszen a rezsit nekünk kell fizetnünk. Azért tevékenykedünk a civilszervezetekkel közösen, hogy a szegedi cigányság megkapaszkodjon, a gyerekek ne kerüljenek börtönbe – fogalmaz Nagy Mihály. Azt mondja, további támogatókra lenne szükségük a hosszú távú működéshez. Aki segíteni szeretne, jelentkezhet a helyszínen, ahol 24 órás felügyeletet tartanak, vagy a 70/213-7455-ös telefonszámon az elnöknél.

Olvasóink írták

 • 5. amina 2012. szeptember 20. 09:52
  „1. grafika88
  én nem vagyok rasszista, de a tények azok tények. Én is ugyanerre gondoltam már a cikk cimét is elolvasva, hogy azt a bizonyos épületet is hogy szétbontották, vajon ezt meg fogják becsülni? És meddig?”
 • 4. azmegszeged 2012. szeptember 19. 06:32
  „3. grafika88 2012.09.18. 21:26
  "a fejekben kéne rendet rakni !!!"

  Elsősorban a tiedben, ugyanis nem kicsit vagy rasszista.”
 • 3. grafika88 2012. szeptember 18. 21:26
  „T.2.
  De igen !
  Láttad pl. vasárnap a "Napló " c. műsort ???
  Tanulságos volt !!
  Megkérdezték a cigány lányt / 12 éves volt / --MI az a TISZTELET ????---csak húzogatta a vállát: " ne tanultuk még ! ---
  megkérdezték az anyját is : de csak vigyorgott , és fogalma se volt mit jelent ez a szó !!
  A riporter mellett ott volt a pogomester is : " NA LÁTJA ! --ERRŐL BESZÉLEK ......"
  a fejekben kéne rendet rakni !!!”
 • 2. AN 2012. szeptember 18. 20:00
  „Én ismerem Nagy Mihályt, és remélem, hogy ezzel az intézménnyel minden rendben lesz. Minél több cigány gyerek tanulja meg normális életvezetést, annál jobb nekünk is, nem?”
 • 1. grafika88 2012. szeptember 18. 13:47
  „Szegeden már volt 1 x egy közösségi ház a cigányoknak , ha jól tudom a Cserepes-soron , többtízmillióért felujították, berendezték és fél éven belül : tönkretették, szét lopták, még az ajtót-ablakot is ,meg minden mozdíthatót elvittek.
  NA NEHOGY ez az épület is úgy járjon !!!
  REMÉLEM az illetékesek ....havonta ellenőrzik az épület állagát !!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csütörtökön: szegedi menetrend a napilapban

Olvasóink régóta hiányolták az aktuális tömegközlekedési menetrendet, és mert mi odafigyelünk az olvasók véleményére, megoldottuk a problémát. Tovább olvasom