Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Romakérdés: Martin Luther Kingre lenne szükség

Szeged – Kállai Ernő kisebbségi ombudsman vizsgálatot indít a szegedi Cserepes sor ügyében. A biztos a delmagyar.hu-nak elmondta: a mentor-programból ki kell szűrni az alkalmatlan pedagógusokat.
- Az elmúlt hetekben roma családok ellen elkövetett bűncselekményektől hangos a hazai sajtó. Bár négyen meghaltak, sokan mégis azon vitatkoznak, hogy etnikai indíttatásról van-e szó…
- Én csak remélem, hogy ezeknek a gyilkosságoknak nem rasszista indítékai voltak. Amíg az elkövetők nem kerülnek elő, semmit nem lehet biztosan állítani.

- Kollégája, Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsman hallatta hangját a két szegedi mentortanár ügyében, aki egy nyílt közösségi fórumon cigányozott. Aáry szerint az ilyen tanárok alkalmatlanok. Ön szerint?
- Az ilyen esetek vadhajtások. Számunkra intő jel, hogy már a mentorok kiválasztásánál alaposabban kell eljárnunk. Már az elején ki kell szűrnünk az előítéletekkel rendelkező pedagógusokat. Ezt a munkát nem lehet eléggé megfizetni, nem is a pénzről szól, hanem a hivatásról.

- Hány panasz érkezik Dél-Magyarországról?
- Csupán néhány bejelentésről tudok. Csongrád megye, illetve Dél-Magyarország nem tartozik a problémás régiók közé. Elárulom, hogy hamarosan egy nagyobb vizsgálatot indítok el a szegedi Cserepes sor ügyében. Az itt élők arra panaszkodnak, hogy ugyanannyi bérletet kell fizetniük az IKV-nak, mintha a belvárosban laknának. Egyelőre nem akarok állást foglalni ebben az ügyben. Szeretnék mindent tisztán látni.

Kállai Ernő: a mentori munkát nem lehet eléggé megfizetni
Kállai Ernő: a mentori munkát nem lehet eléggé megfizetni

- Korábban állami szinten próbálkoztak a roma gyerekek integrált oktatásával, nem sok sikerrel. Veszett ügynek tartja vagy esélyt lát a szegregáció visszaszorítására?
- Pozitív jelenségként említeném a hódmezővásárhelyi kísérletet. A város egy működő modellt dolgozott ki a hátrányos helyzetű, roma származású gyerekek integrációjára. Arra gondoltunk, hogy később a vásárhelyi tapasztalatokat az ország más részein is kamatoztatni lehetne.

- Vásárhelyen miért működik, holott máshol csupán csekély eredményeket értek el?
- A vásárhelyi modell sikere mogott elsősorban az áll, hogy komoly előkészítés után vágtak neki a megvalósításnak. A mentori rendszer itt működik, és a lakosság nagy része megértette a program lényegét. Például olyan akciókat szerveztek, hogy a roma és a fehér gyerekeket együtt üdültették.

- November 4-én, az Egyesült Államokban megválasztották az első színesbőrű elnököt. Barack Obama győzelmét történelmi eseménynek titulálják. Kisebbségi kutatóként hogyan vélekedik?
- Obama egy fontos jelkép. Őt nem a bőre miatt választották meg, hanem mert jó politikus. Az Egyesült Államokban a szegregáció nagyon erős volt. Erősebb, mint Magyarországon bármikor is. Az elmúlt évtizedekben felnőtt egy afroamerikai középosztály. Véleményem szerint a sikerük titka, hogy komolyan vették az emancipációs törvényeket. Nemrég még az egyik amerikai egyetem hallgatói sorfallal állták el egy fekete diáklány útját, aki felvételizni akart az intézménybe. Ma meg már afroamerikai elnökük van.

- Apropó, ha már érintettük a tengerentúli polgárjogi mozgalmat. Magyarországnak egy Barack Obamára vagy egy Martin Luther Kingre lenne szüksége?
- Obama még korai lenne Magyarországon, inkább egy King-típusú integratív kisebbségi politikusra lenne szükség. Egy olyan karizmatikus személyre, akit a többségi társadalom is elfogad, ugyanakkor egy mozgalmat indít el, és össze tudja fogni a roma kisebbséget. Az integráció ugyanis kétoldalú.

Olvasóink írták

53 hozzászólás
 • 53. LukSzusz 2008. november 29. 06:16
  „Szerintem a roma kérdésben a Vezérre lenne szükség.Kádár kordában tartotta ezt a csürhét,gumibottal.”
 • 52. molotovkoktél 2008. november 28. 21:07
  „Akkor most legyél boldog a demokráciáddal, most nem "kap egyet-kettöt aki nem szimpi"-persze, most már a szemkilövés a divat-Kossuth tér, és a nők sem kapnak "másképp"-Zsanett...”
 • 51. gyarmati_nő 2008. november 28. 19:06
  „Molotovkoktél, a te felmenőid meg valószínűleg azért mesélték másképp, mert csendőrök voltak...
  Az én nagyszüleim nem voltak kommunisták (és bár tudom, nehéz kilépni a bináris rendszerből, de Horthy hívek sem), és nagyon sokat meséltek csendőri túlkapásokról... Kb. az volt, mint a szocializmus idején, csak pepitában: ha csak a rendszerellenesség látszatát keltette az ember, vagy csak egyszerűen nem volt szimpi, kapott egyet-kettőt, a nők néha "másképp" is. A nagymamámat emberpiacon(!) árulták 10 éves korában "közvetítők" cselédnek, mert volt ilyen is... Szóval, amiről piszkavasnak meséltek, az én felmenőim is átélték.
  Persze, akinek jó volt akkor, aki egyetértett azzal, hogy egyes társadalmi "elemekkel" szabad ilyet csinálni, az most is jó szívvel emlékszik vissza erre a korszakra. Én nem szeretnék ilyet, az biztos. Meg kellene tanulni demokráciában élni. Mindenkinek.”
 • 50. Yossarian 2008. november 28. 18:54
  „na tessék, már megint. jaj a szegény romák, bántják őket. közben persze kiderül, hogy a szóbanforgó eseteknek mégsincs etnikai indíttatása, tartozások, egymás közti viták végkifejlete zajlott a szemünk előtt. de azonnal megszólalt az ombudsman, meg mindenféle "jogvédők", politikusok és nyomták a süket szöveget. és most sem a lényegről van szó. két pedagógus éveken át tartó szélmalomharc után megfáradva, sok sok csalódás után elmodta a véleményét. senki nem kérdezte meg tőlük, hogy hogyan is gondolták, hanem azonnal kikiáltották őket rasszistának, fajgyűlölőnek. szeretném hinni, hogy nem, de mi van ha mégis nekik van igazuk? ahelyett, hogy meghallgatták volna miről is beszélnek, egyszreűbb volt kirúgni őket. ez üzenet a többi pedagógusnak: kussolj. ültesd a romagyereket inkább a hátsópadba, ne is foglalkozz vele, hagyd békén. aztán majd lesz valami.”
 • 49. piszkavas 2008. november 28. 13:49
  „A "csendőrös baromságaimat" ugyanúgy felmenőktől hallottam, mint te. Nincs jogod megkérdejelezni azt amit én hallottam/tudok, csak mert nem a saját füleddel hallottad.
  "Amiket írtál, valószínűleg a kommunista tankönyvek propagandáiban olvastad."
  Igen valószínűleg. Nem megyek bele ebbe a személyeskedésbe, az érem egyik oldalát vizsgálod csak, az ilyen emberrel nem lehet vitatkozni, nem fogadsz el semmit, ami nem egyezik a véleményeddel. Horthy korszakkal példálóztál, mert a felmenőid szépeket meséltek. Ezek megdönthetetlen érvek...”
 • 48. molotovkoktél 2008. november 28. 13:44
  „dodó, észrevettük kezdődik a szokásos elterelés,meg szerecsenmosdatás. Most agyonhalgatják a témát, bízva hogy addig az átlagproli fejét majd átmossák retekklubbal, mónikasóva l,győzikével hogy úgy sem fog már emlékezni mire előveszik az ügyet. Sajnos egyébbként ez be szokott válni. A néhány radikálist meg, aki nem felejt, azt majd lenácizzák. És majd fél év-év múlva szép csenden,sunyiban elítélik(?) öt évre az elkövetőt, és addigra már a kutya sem fog emlékezni az egészre.
  Ha most sem cselekszünk, akkor baszhatjuk Egy normális, egészséges nemzettudattal rendelkező országban ilyenkor már égnének a putrik.”
 • 47. molotovkoktél 2008. november 28. 13:31
  „Piszkavas, nem tudom honnan veszed a csendőrős baromságaidat, igen nem éltem még akkor, de felmenőim igen, volt csendőrparancsnok is köztük. Amiket írtál, valószínűleg a kommunista tankönyvek propagandáiban olvastad.
  A diktatúrákról meg annyit,hogy nem feltétlen szar az, ha nincs négy évente választás. Nyilván nem Sztálin,meg Pol Pot féle diktatúrára gondolok. Szerintem kérdez meg mondjuk egy szingapúrit, hogy melyik rendszerben élne szivesen:itt ahol kirabolják/megölik+még a pofájába is röhögnek, DE! választhat 4évente!, vagy a saját országában, ahol ugyan nincs 4 évente választás, de végigsétálhat nyugodtan az utcán éjszaka, és mellesleg nem is él rosszul.Amúgy a ruszkiknál is ez volt a rendszerváltás után sokig ,mint nálunk, maffiacsaládok uralma,anarchia, bűnözés aztán jött Putyin és rendet csinált. Ja, hogy nem demokratikus eszközökkel, ki nem szarja le? A jogvédők vinnyognak, az átlagpolgár viszont elégedett.”
 • 46. dodó 2008. november 28. 11:11
  „Észrevettétek, hogy a "tisztelt" DM eltüntette a kklacházi gyilkosságról szóló cikket?
  Vajon miért? Talán mert védhetetlen a cigányfajvédők szerint is, hogy egy újabb, sajnos már szinte mindennapos brutális cigány bűnözéssel állunk szemben, annak ellenére, hogy mint midnyájan tudjuk(?!): CIGÁNYBŰNÖZÉS NINCS!
  Újra megkérdezem (választ nem várok):
  -van-e cenzúra?
  -van-e kettős mérce?
  -van-e agymosás?
  -tényleg hülyének néznek bennünket?”
 • 45. migusz 2008. november 28. 08:47
  „Piszkavas!
  Értetlenül állok az előtt, hogy a parlamenti üléseken is felelősséget kiabálnak a Horthy vagy a Rákosi rendszerben elkövetett gaztettekért olyanokra, akik évtizedekkel később születtek. Ilyenkor -szerintem- már minden más támadási ötlet elfogyott. Elég baklövést követnek el a jelenben, nem kellene a múltat háborgatni.
  Igazad van! Nem kellene szélsőségekben gondolkozni, hanem a jelen helyzetet megoldani, békés eszközökkel. Nehéz. Talán lehetetlen. És ezt itt nem is tudjuk megtenni, maximum a normális embereket elriasztani a hozzászólásoktól. Vagy ez a cél?”
 • 44. piszkavas 2008. november 28. 08:32
  „molotovkoktél

  Hagyjuk már a Horthy rendszert, mi a francért citálod vissza? Honnan a búsból tudod, hogy az etalon volt? Megélted? Kétlem, csak hallottál, "jobb" esetben olvastál róla. Akkor biztos arról is olvastál, hogy a Horthy-féle igazságosztó csendőrjeid bizony nem csak a cigányt sanyargatták, önkényurak voltak kicsiben, megerőszakolták a női lakosokat, embervásárok voltak, ahol cselédnek adtak-vettek embereket, akiket úgy tartottak mint a kutyákat... És ezt nem a cigányokkal csinálták. Magyar a magyarral. De biztosan ezt is olvastad a Horthy rendszeredről.
  És nehogy elkezdj komcsizni, mert nem csak fekete van meg fehér. A Kommunizmus/szocializmus ugyanolyan rohadt rendszer volt, mint a Horthy féle. Csak másképp volt szar.

  Szomorú, hogy megoldást látsz falhoz állításban, meg diktatúrákban. Nem tudom miért gondolod, hogy egy önkényuralmi rendszerben (mert ugye fuck demokrácia) te biztonságban lennél, és mondjuk a nagy szád miatt nem az elsők között állítanának falhoz? Egyébként mindegy, hogy komcsi vagy fasiszta, csak elnyomó legyen? Erre gerjedsz? Hogy megmondják neked mit higgy, mit gondolj, mit csinálj? Neked ez kell? Akkor droid vagy...”
 • 43. migusz 2008. november 28. 08:22
  „Amúgy gyerek voltam még az átkosban és ma sem szeretem az MSZP-t, ahogy a cigányokat is gyűlölöm. Csak volt gyerekszobám, jártam iskolába és a munkámban vezetem le a feszültségem. Mindenkinek joga van kifejteni a véleményét, de ezt lehet kultúráltabban is tenni és nem kapásból lealázni, aki máshogy vélekedik.
  Egyébként sok mindenben egyetértek, de nem így.”
 • 42. kekeczke 2008. november 28. 08:22
  „Ku Klux Klan-t akartak írni,nem ? ? ?”
 • 41. belabacsi 2008. november 28. 07:06
  „migusz itt mindenki tud hejesen irni ,csak tudod mindenki ugy ir ahogy neki teccik . tudod?”
 • 40. Naca 2008. november 28. 06:09
  „Semmi lényeges nem hangzott el. Mindig csak azt halljuk, hogy az egyelőre (de lehet, hogy már nem sokáig) még többségi társadalomnak mit kellene tennie, hogy szegény romák jobban érezhesség magukat. Nem üdülést kellene neki szervezni, hanem munkára nevekő képzést. Azt kellene elérni, hogy mire a purgyé iskolába kerül, a legelemibb dolgokkal legyen tisztában. Tehát ismerje a tisztálkodást, a wc használatot, a köszönést, stb. Nekem is van olyan roma ismerősöm, akinek jó képességű alsós gyereke van, szinte majdnem kitünő, semmi baj vele az iskolában, de ahogy hazaér, minden kultúra lemállik róla. Pl. az összkomfortos lakás ellenére az udvart használja illemhelynek. Úgyhogy szorítsuk már egy kicsit őket is meg, ne halljuk állandóan, hogy rasszizmus így, meg szegény romák úgy. Igen, a dolog kétoldalú, de a kisebbségnek fel kellene fogni, hogy nem minden a pénzen múlik. Akkor talán lesz elmozdulás, addig meg kár bármit is erőltetni.”
 • 39. Luckatosh 2008. november 28. 01:43
  „SZERESSETEK A CIGÁNYT!”
 • 38. molotovkoktél 2008. november 28. 00:23
  „Kösz sávos, igazság úgy felbasztam az agyam, hogy aztán lementem a kocsmába,és utána valóban volt vagy két elütésem.Felbőszít ez a magyar birka mentalitás, nagyon!
  Viszont- pigmentált barátaink ugyan már régen átlépték azt a bizonyos határt-de ha most nem lépünk semmit, akkor megérdemeljük amit kapunk. Ha saját belső parazitáinkal nem tudunk elbánni, mit akarunk mondjuk a tótoktól? Hiszen ezt látják, persze hogy röhögnek rajtunk, és packáznak tovább.Az agresszív, primitív csőcselék csak az erőt tiszteli, nem is hallottál a Horthy korszakban tyúklopásnál komolyabb cigánybűnözésről, ugyanis a szart is kiverték a csendőrök a cigóból ha disznóságot csinált.
  És ahol van most is erős kezű, nemzetileg elkötelezett vezetés, mint a ruszkiknál, de sajna még a szar szlovákoknál is, ott nincs is cigánybűnözés. Nem ombuccman, meg ilyen liberális szarság kell ide, hanem a jó öreg gumibot, meg bikacsök.
  FUCK DEMOKRÁCIA!”
 • 37. SP 2008. november 27. 22:29
  „Szia! 30. hozzászólás csavok 2008.11.27. 19:11
  1, "a fehér magyar gyereknek ellopják a kabátját, a tollait, stb."
  2,"Áruházi lopásban a magyarok a másodikok. Áruházi lopásban a csehek vezetik az európai toplistát - ez derül ki a British Centre for Retail Research felméréséből." DM belföld-ből”
 • 36. savos 2008. november 27. 21:23
  „Már az is szép, hogy a hozzászóláshoz - azaz a szólásszabadsághoz való jog érvényesítéséhez - újabban itt is regisztrálni kell. A MOSZAD innentől kezdve mindent tud rólad.
  molotovkoktél helyesírásával egyébként semmi bajom. Az általa leírtakkal pedig teljesen egyetértek. Az ilyen "embereket", mint migusz - saját szavait idézve - kellene eltakarítani. Nagy büdös komcsi lehet. Az ilyenek miatt is áll így az ország. Egyébként szívesen kifizetném a (zyklon-B) gázszámládat. Csak hozd magaddal néhány nagy denzitású tetvíredet is!”
 • 35. migusz 2008. november 27. 20:31
  „Már a helyesírásod is árulkodik a szellemi képességeidről, a tartalomról nem is beszélve! Vagy már 6 éves? Agyilag biztos nem! Az ilyen embereket kellene eltakarítani!!!”
 • 34. molotovkoktél 2008. november 27. 20:03
  „34. Akkor menj szeretett orkjaidhoz Gyurcsányista köcsög ott láthatsz”
53 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botka László beszámolóját majdnem 500-an hallgatták

Szeged - Egy órán át beszámolt, egy órán át kérdésekre válaszolt Botka László szegedi polgármester szerdán az IH Rendezvényközpontban. Tovább olvasom