Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Román állampolgárokat ítéltek el egy idős férfi kirablása miatt

Jogerősen nyolc év, illetve tíz év fegyházbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön három román állampolgárt, akik 2012-ben egy éjszaka az otthonában bántalmaztak és kiraboltak egy idős lajosmizsei férfit, a bűncselekményhez tippet adó magyar ismerősük hét évet kapott.

A táblabíróság társtettesként elkövetett rablás, társtettesként elkövetett magánlaksértés bűntettében, valamint életveszélyt okozó testi sértés kísérletében mondta ki bűnösnek a három romániai születésű, de évek óta Magyarországon dolgozó férfit. Magyar állampolgárságú ismerősüket, a harmadrendű vádlottat a rablásban és a magánlaksértésben felbujtóként marasztalta el az ítélőtábla. A román állampolgárok rokonok, illetve ismerősök, 2012-ben különböző Bács-Kiskun megyei településeken dolgoztak. 2012. augusztus 9-én egyiküket felhívta a későbbi harmadrendű vádlott azzal, "hogy lenne valami pénz, amit el lehetne lopni".

Rövidesen találkoztak, és a tippadó elmondta, hogy egy Lajosmizse melletti tanyán élő idős emberről lenne szó, aki legalább négyszázezer forintot tart otthon az éjjeliszekrényben. A vádlottak még aznap este autóval kimentek a 69 éves férfi tanyájához, úgy tudták, nincs otthon. Először ketten másztak be az udvarra, de amikor észrevették, hogy a sértett az épületben van, visszafordultak. Ezután az autóban a négy férfi megegyezett abban, hogy mindenképpen megszerzik a pénzt. Ekkor mindhárom romániai férfi bement a tanyába, de a sértett felriadt a zajra és megkérdezte a támadóktól, hogy mit akarnak, erre az egyik, maszkot viselő vádlott megütötte. Ezután ketten lenyomták az ágyra, letakarták és többször megütötték. Az idős férfi végül halottnak tettette magát, ekkor abbahagyták a bántalmazását.

A rablók a lakást átkutatva egy nejlonzacskóban egymillió forint készpénzt és fémpénzben néhány ezer forintot találtak, az apróból később cigarettát vettek, a papírpénzt pedig négyfelé osztották. Az idős férfi a támadók távozása után a szomszédos tanyán kért segítséget, majd kórházba került, hat hét alatt gyógyult meg. A szakértői vélemény szerint a bántalmazás miatt életveszélyesen megsérülhetett volna, ez nem a vádlottakon múlott. A sértett a tárgyalási szakban, 2015. április 8-án öngyilkos lett, felakasztotta magát a saját házában, mivel nem tudta feldolgozni a történteket.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Péntektől a Belvedere a megyeháza

Péntektől a Belvedere a megyeháza
Dobozol, költözik az MSZP a Belvedere-palotából, a megyei önkormányzat pedig már berendezkedett ott több irodában. Pénteken szerződést kötnek. Tovább olvasom