Délmagyar logó

2016. 12. 03. szombat - Ferenc, Olívia -2°C | 4°C

Román filmek a Grand Caféban

Szeged - Ötödik alkalommal rendezik meg a román filmnapokat október 24. és 27. között a szegedi Grand Caféban (Deák Ferenc utca 18.).
Az idei válogatás apropója: 100 éves a szomszéd ország első játékfilmje. A minifesztivál létrejöttét a hazai és romániai partnereknek köszönheti, akik ezzel a gesztussal együttérzésüket fejezik ki a költségvetés nélkül maradt Budapesti Román Kulturális Intézettel. A kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója, a Mozinet és az Anjou Lafayette filmterjesztő cégek ingyen biztosítják a szerzői jogokat a legújabb román filmekhez, amelyeket ingyen láttak el magyar felirattal – így 350 forintos jeggyel tekinthetők meg Szegeden.

Október 24-én, szerdán 18.30-tól a világhírű színházi rendező, Silviu Purcarete Valahol Palilulában című filmjével indul a sorozat. A film főszereplője Serafim, frissen végzett orvos, akit ideiglenesen egy isten háta mögötti román kísértetváros, Palilula kórházába helyeztek át. Új munkahelye egy valószínűtlen intézmény: egyszerre szanatórium, járványkórház és nőgyógyászati klinika, ahol egyetlen gyerek sem jön világra. A város lakosságát az örökös részegség, mulatozás és orgiák szakítják el a való világtól. Radu Gabrea filmjét, a Vörös kesztyűket 25-én, csütörtökön 19 órától vetítik. A film Eginald Schlattner azonos című önéletrajzi sikerkönyve alapján készült. Az 1956-os magyar forradalom elfojtását követően a kommunista államhatalom intenzív letartóztatási kampányt, vizsgálatot és bírósági eljárást indított, ártatlanul elítélt emberek révén félemlítve meg a lakosságot; ennek vált áldozatává a könyv és film főszereplője, Felix Goldschmidt egyetemi hallgató, egy kolozsvári irodalmi kör vezetője is. Az állandó lelki és fizikai erőszak, kínzás és megfélemlítés során Felix koronatanú és „áruló" lesz barátai, sőt testvére büntetőperében.

Anca Damian Crulic – út a túlvilágba című filmje 26-án, pénteken 19 órától látható. A fiatal dorohói férfit, Claudiu Crulicot Lengyelországban jogtalanul lopással vádolták és letartóztatták. Az ártatlanul fogva tartott fiatalember hosszú éhségsztrájk után 33 évesen meghalt a börtönben. A film az ő tragikus sorsát ábrázolja néhány fennmaradt fénykép felhasználásával, modern animációs technikákkal és találékonysággal. A film számos díjat nyert nemzetközi fesztiválokon. Anca Hirte alkotását, az Esendő Teodorát 27-én, szombaton 19 órától vetítik. Az ortodox román kolostorokban az apácák „anyácskának/nővérkének" hívják egymást – lemondanak a földi életről. A dokumentumfilm a legszebb apáca Istennel kötött házasságáról szól.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Média és Pszichológia

Tizenegyedik alkalommal rendezték meg a Forum Humanum- Szegedi Pszichológiai Napokat. Tovább olvasom