Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

Romániában árulták a termékek utánzatait

Egy minimális alaptőkével rendelkező aradi cég feltehetően Kínában gyártatta és Romániában adta el a szegedi Medikémia Prevent autóápolási cikkeire külsőre kísértetiesen hasonló termékeit. A Medikémia perel.
Mayer Róbert kezében balról az eredeti, jobbról a hamis autóápolók. A hasonlóság kísérteties. Fotó: Gyenes Kálmán
Hamisítják a Prevent motorindítót és a zárolajzó-jégoldó aerosolt Romániában. A Medikémia Rt. vezetőinek figyelmét egy évvel ezelőtt egyik importőrük hívta fel arra, hogy a román piacon jelentős mennyiségű és a szegedi termékeknél 30 százalékkal olcsóbb, hasonlóképpen Prevent elnevezésű autóápolók jelentek meg.

Apró hibákkal másolták le a cikkeket – mondta Mayer Róbert, a cég exportosztályának vezetője –, s feltehetően Kínában gyárthatták, mivel a hasonmás megtalálható egy honlapon, egy távol-keleti cég termékválasztékában. A cikken lévő vonalkód is kínai gyártóra utal. A romániai forgalmazó azonban egy kis aradi cég, amelynek neve a hamisítványon importőrként szerepel. (Keleti szomszédunknál már 50 eurós alaptőkével is lehet céget alapítani.)

Pálmai Antal, a Medikémia Rt. elnök-vezérigazgatója az előzményekkel kapcsolatban elmondta: a cég 1994 óta exportálja autóápolási termékeit Romániába, a Prevent motorindító ott fogalomnak számít, mivel a benzines és a dízeles autóknál egyaránt alkalmazható. A cikkeket a legtöbb, Romániában is megtalálható multinacionális áruházban, benzinkúthálózatban árulják.

A hamisítványok megjelenése mintegy 100 millió forintos árbevétel-kiesést okozott a Medikémiának, ráadásul rontotta a termékek jó hírnevét, mivel a motorindító például a benzines kocsiknál problémákat okozott, a zárolajzó-jégoldóból pedig kifelejtették a jégoldó funkciót. Ezt független laboratórium állapította meg.

Mayer Róbert elmondta, azonnal elindították a szükséges eljárásokat. Kiderült, az aradi cég még a Prevent grafikus védjegyet is bejegyeztette, kicsit eltérve a szegedi grafikai megoldásoktól. A forgalomba hozott hamis termékeken mégsem a megmásított logó, hanem az eredeti, a medikémiás szerepelt. A hamisítványon használt Prevent logó, a főbb grafikai elemek, színek – kivéve az autó motorját ábrázoló fotót – a megtévesztésig azonosak a miénkkel – tette hozzá az osztályvezető.

Az már csak hab a tortán, hogy a medikémiás Preventen látható fotón jól olvasható a BMW-motor neve. Ezért a szegediek felvették a kapcsolatot a németországi BMW céggel, amely természetesen nem adta hozzájárulását a fotó felhasználásához, és valószínűleg szintén perelni fog.

A Medikémia az általa jogtalannak tartott védjegyzést és termékhamisítást 2004 novemberében a Bukaresti Városi Bíróságon támadta meg keresetével. Az ügyet bejelentette a romániai fogyasztóvédelmi hatósághoz is, amely régiónként eltérő hozzáállással kezelte az ügyet, volt olyan terület is, ahol lefoglalta a hamis termékeket és megtiltotta forgalmazásukat. A Medikémia kéri a romániai védjegy törlését is.

Az ügy azóta járja a maga útját, sajnos, előreláthatón hosszú ideig elhúzódik majd és sok pénzbe kerül: magyar és román ügyvédi irodák dolgoznak a háttérben. Sok a halasztási kérelem, első fokú ítéletre esetleg az év végén lehet számítani. Azt nem tudni, idén felbukkannak-e újra a hamis termékek, mivel az autóápolási cikkeknek még nem kezdődött el a szezonja.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Katica állami gondoskodásban marad

Már Katica születése előtt eldőlt, hogy állami gondoskodásba kerül, nem haza. Édesanyja minden követ… Tovább olvasom