Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Rómeó Rudolfként tér vissza

Rudolf szerepében tér vissza nyáron a Dóm térre a Rómeóként tavaly nagy sikert aratott Dolhai Attila. A Budapesti Operettszínház fiatal sztárja – akinek nemrégiben jelent meg saját lemeze – kollégáival a múlt héten kezdte az új musical zenei próbáit.
Dolhai Attila a Rudolfban újra együtt énekel a Vetsera Máriát alakító Vágó Bernadettel. Fotó: DM/DV
Dolhai Attila életében a Dóm téri fellépések mindig összekapcsolódnak valamilyen fontos eseménnyel: akkor nősült, amikor a évekkel ezelőtt a West Side Story-t próbálta, tavaly pedig a szegedi Rómeó és Júlia-előadások előtti napokban született meg második kislánya, Emma. Most újabb nagy dobásra készül: a Broadway egyik legsikeresebb szerzője, a Jekyll és Hyde világhírű komponistája, Frank Wildhorn az ugyancsak amerikai szövegíróval, Jack Murphyvel közösen írta a Rudolf című musicalt, amelynek címszerepét ő énekli a május 26-i budapesti világpremieren és az azt követő Dóm téri előadás-sorozatban.

– Rettenetesen komolyan vettem a meghallgatásokat, mert úgy éreztem, nagy tétje van annak, hogy sikerül-e megkapnom Rudolf szerepét. Az előző két musicalszereppel, a Mozarttal és a Rómeóval már elértem egy színvonalat, nem szerettem volna most sem alábbadni – meséli a színész, aki kollégáival hétfőn kezdte a musical korrepetíciós próbáit az Operettszínházban. Szerinte Rudolf nem mindennapi ember volt, másfajta államférfinak készült, mint amilyennek a családja szerette volna, és ebből komoly konfliktusok adódtak. A korábbi sikermusicalből, az Elisabeth-ből is tudhatjuk, hogy a Habsburg trónörökös nem világszép édesanyja mellett nőtt fel, hanem szigorú katonai neveltetésben részesült, ami mély nyomot hagyott a személyiségében. Talán ebből is fakadt erős szabadságvágya, és az, hogy szeretett volna a monarchiából egy szabadabb világot teremteni. Dolhai Attila úgy véli, Kerényi Miklós Gábor rendezésében izgalmas színészi feladat lesz jelezni a szigorú neveltetés hatását, ami megmutatkozik Rudolf apjával vagy a szerelmével kapcsolatos viselkedésében is.

– Ha a populáris zenéjének köszönhetően a Rómeó és Júlia nagy siker volt, a Rudolf még hatalmasabb siker lehet. Erre predesztinálja Frank Wildhorn csodálatos muzsikája. Tengernyi szenvedélytől fűtöttek, ugyanakkor fülbemászóak, líraiak a dalok. A legtöbb kifejezetten slágergyanús. Bevallom, az én ízlésemhez közelebb állnak ezek a számok, mint a Rómeó slágerei. Azt hiszem, ha játszani kezdik a rádiók, pillanatok alatt népszerűvé válnak majd. Én azokat az előadásokat szeretem, amelyekben valamelyik figurában magamra ismerhetek. A Rudolf épp ezért lesz jó darab: mindenki magára ismerhet majd valamelyik jelenetben – állítja Dolhai Attila, aki több ezer néző szavazatával bekerült a 2005-ös esztendő 25 legkedveltebb magyar színésze közé, akik közül valaki elnyerheti a Súgó Csiga-díjat. Pop- és rockzenész barátainak közreműködésével nemrégiben jelent meg Ébredjen a nap című lemeze. Ezen a saját kiadású CD-n többnyire olyan dalok szerepelnek, amelyek szövegét és zenéjét is maga írta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kis pártok szerint a nagyok elvitték előlük a szelvényeket

Hódmezővásárhelyen száll harcba a legtöbb képviselőjelölt az országgyűlési választásokon – a… Tovább olvasom