Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Romlott szalámiért 800 ezres büntetés

Egy hónapon át ellenőrzött a boltokban a tisztiorvosi szolgálat és a fogyasztóvédelem. Az ÁNTSZ nem tapasztalt javulást, Deszken egy boltot 800 ezer forintra büntetett.
Egy hónapos ellenőrző körútja végére ért a megyei tisztiorvosi szolgálat. Szegeden nem találtak kirívó esetet. Deszk vezet, egy élelmiszerüzlet egyetlen pultjában tizenháromféle lejárt szavatosságú felvágottat találtak a szakemberek. Több mint száz megyei boltot, cukrászdát, valamint hidegkonyhai készítményeket gyártó és forgalmazó helyeket jártak végig.

– Üzemeltetéssel kapcsolatos problémákat találtunk elsősorban. Szakképzetlenek a dolgozók, vagy az üzemeltető nem tudja, hogy a régi szakképzettséget ötévente tanfolyammal meg kell újítani. A helyzet nem javul, általában azok a helyek problémásak, amelyek korábban is hibáztak – foglalta össze tapasztalataikat dr. Kiss Edit. A közegészségügyi osztály vezetője elmondta, hatszor szabtak ki maximális, 10 ezer forintos helyszíni bírságot kisebb hiányosságokért: nem takarítottak megfelelően, egymás mellett tároltak felvágottat és tejet.

Az első összesítés alapján a megyei ÁNTSZ szabálysértési eljárást három esetben kezdeményez, súlyosabb hibákért: egy helyen szeleteltek hús- és felvágottfélét, együtt tároltak húspogácsát és készterméket, nem tartották be a mosogatás szabályait. Várhatóan 100–150 ezer forint bírságot kell fizetnie az üzemeltetőknek, így a vétkes deszki boltosnak is, de neki ezenfelül minden felvágottféleség után 50–50 ezer forintos minőségvédelmi bírságot is. Ilyen bírságot egyébként a tisztiorvosi szolgálat tizenegy helyen, másfél millió forint értékben rótt ki.

– A fogyasztóvédők vizsgálatai is lezárultak, az országban Bács-Kiskun megyében a legrosszabb a helyzet, ott szinte nem találtak problémamentes üzletet – tájékoztatott Mesterházy Attila, a szociális tárca politikai államtitkára. A legjobbnak Csongrád megye bizonyult a rangsorban, a vizsgált boltoknak „csak" a felében találtak szabálytalanságot az ellenőrök. Országszerte a hústermékeket, a csokinyulakat és a tormát figyelték. A boltok egyötödében pakoltattak le kifogásolt árut a polcokról. A 378 megvizsgált helyen 50 millió forint bírságot szabtak ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városiasodó állatvilág

Nemcsak az ember városiasodik – hanem az állatok is. Egyre újabb állatfajok fedezik föl az… Tovább olvasom