Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 4°C | 21°C Még több cikk.

Röntgenezik a kórházak gazdálkodását

Szeged - Mennyi is az annyi? Tisztán akarja látni a kórházi adósság nagyságát a szaktárca. Ebben segít az érdekképviselet: új kérdőíveket küldenek az intézményeknek.
– 2002 óta, például a teljesítményvolumen-korlát bevezetése miatt duzzadt föl a kórházak adóssága. Ennek kezelését nem a létszám vagy a dologi kiadások csökkentésével, hanem kölcsön nyújtásával segítettük – fogalmaz Vidovicsné Szabó Tünde, a Csongrád megyei közgyűlés egészségügyi bizottsági elnöke. A fenntartó a megyei önkormányzat eddig – „visszafizetési kötelezettséggel terhelt támogatásként" – a makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórháznak 426 millió, a szentesi Dr. Bugyi István Kórháznak közel 323 millió, a deszki Mellkasi Betegségek Szakkórháznak 13 millió forintot adott.

A településre vagy az intézményre egyedileg jellemző az „adósságbaj". De hogy mekkora az egészségügyi ellátórendszeren elhatalmasodó betegség, azt a szaktárca sem látja tisztán. Szócska Miklós államtitkár korábbi nyilatkozata szerint a minisztériumi átadás-átvételkor az elődje azt mondta: a 165-ből 125 kórház összesen 22 milliárd forint lejárt szállítói tartozást jelentett, ugyanakkor az intézmények által bejelentett adósság 40–60 milliárd forint. Az adatok közti 18–38 milliárd forint különbség pontosítását, a kórházak „röntgenezését" is szolgálja az új kérdőív. A szaktárca, a kórházszövetség és az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete (EGVE) által összeállított kérdéseket a jövő hét közepéig küldik el az intézményeknek, az adatszolgáltatásra 2 hetet kapnak – tudtuk meg az EGVE elnökétől. Ari Lajos felháborítónak tartja, hogy eddig a kórházak vagy nem szolgáltattak, vagy használhatatlan adatokat adtak egy-egy felméréskor – zsonglőrködnek a számokkal. Persze a fenntartó a féléves mérleg adataiból nagyon is tisztán látja: mennyi az általa nyújtott visszafizetési kötelezettséggel terhelt támogatás, illetve a kórház lejárt szállítói tartozása.

Átvilágítják az intézményeket, mert nem lát tisztán a szaktárca. Illusztráció: Segesvári Csaba
Átvilágítják az intézményeket, mert nem lát tisztán a szaktárca.
Illusztráció: Segesvári Csaba

– Adósságspirálba kerültek a folyamatos forráskivonás miatt a kórházak. A múlt év végi többletpénz kompenzációt jelentett ugyan, de nem oldotta meg az ellátórendszer olyan strukturális gondjait, amelyek miatt újratermelődik a hiány. Számításaink szerint az egészségügyben a jelenleginél 235 millió forinttal többre lenne szükség – összegzi kérésünkre a Magyar Kórházszövetség álláspontját Rácz Jenő elnök, a Veszprém Megyei Kórház főigazgatója, volt egészségügyi miniszter. Az összeg nagyságrendje megfelel annak, amit Szócska Miklós államtitkár úgy fejezett ki: míg Magyarország jelenleg a GDP 4,3 százalékát költi az egészségügyre, addig a visegrádi négyek átlaga 6 százalék. Hangsúlyozta: a gazdasági keretek határozzák meg a forrásteremtés lehetőségét, de a kórházak helyzetének rendezése prioritás.

Takarékoskodik az SZTE klinikai központ.

Havonta 8–20 százalékkal kevesebb pénzt kapnak az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP) – nyilatkozta Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke, a miskolci súlyponti kórház főigazgatója. Kérésünkre számot vagy arányt nem említ Resch József gazdasági igazgató, de elismeri: kritikus pénzügyi körülmények között gazdálkodik a Szegedi Tudományegyetem klinikai központja. Információnkat, amely szerint egészségügyi dolgozókat küldenek el, nem erősítette meg és nem cáfolta, csak annyit mondott: kiadásaik csökkentésére intézkedéssorozatra kényszerülnek. – A kórházak lassan kimerítik takarékoskodási lehetőségeiket – véli Rácz Jenő.

Olvasóink írták

 • 1. Léni 2010. július 22. 10:50
  „Ugyanezt akarta véghezvinni, sőt el is kezdte a Gyurcsány kormány alatt Molnár eü.miniszter!
  Hagyni kellett volna Őket dolgozni, nem megtartani szabálytalanul /merthogy alkotmányellenes volt/
  a "szociális" népszavazást, ami mindent megakasztott! Így jó pár évvel évvel újra eltolódott
  az egészségügyi reform, ami már egyébként is vagy húsz éve esedékes volt.
  Ezt egyértelműen a Fidesz rovására lehet felírni, csak az volt a fontos, hogy lejárassák az akkori
  kormányt, hogy mi ennek az ára, egy csöppet sem érdekelte őket! Most nekik kell ugyanazokat a
  lépéseket megtenni amiket leszavaztattak, kíváncsi leszek mivel indokolnak.Ezért lesz például a
  vizitdíj helyett egészségügyi járulék a szerintük nem egészséges táplálékokon és az élvezeti
  cikkeken.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szombaton Operett-Opera Gála

Szeged - Legkedveltebb melódiák a Dóm téren. Július 24-én Operett- Opera Gála világjáró… Tovább olvasom