Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Rossini Kis ünnepi miséje a Szegedi Nemzeti Színház karácsonyi koncertjén

Szeged - Rossini remekműve, a Kis ünnepi mise Pál Tamás dirigálásával a Szegedi Nemzeti Színház karácsonyi koncertjén hangzik el először Magyarországon úgy, ahogy a szerző megkomponálta.
Pál Tamás irányításával különleges karácsonyi koncertre készülnek a Szegedi Nemzeti Színházban: december 22-én Rossini Kis ünnepi miséjét hallhatja a közönség. – A Petit Messe Solenelle a mindent tudó mester kései, kivételesen gyönyörűséges remekműve. Nagyon szeretem, mindent megtettem azért, hogy az ünnep előtt műsorra tűzzük. Az 1864-es ősbemutatón tizenhat énekes adta elő, közülük négyen kiléptek és szólóztak is. A darab hangszeres apparátusa is egészen szokatlan: két zongora és egy harmónium. A mise csodálatos mesterműve annak a stílusnak, amely Rossini egész életművét jellemezte – hangsúlyozza Pál Tamás, aki szerint a nagy operaegyüttesekre pazarul komponáló zeneszerző több évtizedes hallgatás után sem változtatott zenei nyelvet, hanem kései darabjában ugyanazt a nyelvezetet hallatlan tökéletességgel, rejtett fordulatokkal alkalmazta újra.

Pál Tamás különleges karácsonyi koncertet ígér. Fotó: Frank Yvette
Pál Tamás különleges karácsonyi koncertet ígér.
Fotó: Frank Yvette

Az eredmény a hallgatóságot és az előadókat is szíven üti, bámulatra készteti. A korszak specialistájának mondható dirigensnek feltűnt, hogy itthon mindig egy zongorával szokták játszani a darabot, és nem is látott olyan kottát, amelyben két különböző zongora szerepelt volna. Kutatásba kezdett, és kiderítette: Rossini eredetileg tényleg két zongorát írt, bár nem azonos súllyal. A karácsonyi koncerten – Magyarországon első alkalommal – ezt az eredeti verziót adják elő kivételes előadói gárdával. A szólókat Fodor Beatrix, Mester Viktória, Bretz Gábor és László Boldizsár énekli, az első zongorán Zalánki Rita, a másodikon Herczeg Ágnes, harmóniumon pedig Somogyvári Alice játszik. A színház főigazgatója, Gyüdi Sándor a kórus basszus szólamát erősíti, a kórustagok többsége pedig fiatal szegedi magánénekes.

Pál Tamással nemcsak a karácsonyi koncert, hanem a Francesca da Rimini holnapi előadásának dirigenseként is találkozhat a publikum. – A produkciót, a művészi-zenei megvalósítást a közönség és a sajtó is kedvezően fogadta, ugyanakkor erős kételyek merültek fel a Zandonai-opera értékeit tekintve. Ha a darab nem is tartozik a hibátlan remekművek közé – magam is látom, hogy egy különös, furcsa opera, amit így is érdemes megközelíteni –, mégis a legnemesebb művészeti értékeket felmutató zeneművek közé sorolom. Ha a drámai szerkezettel kapcsolatos szigorú elvárást feladjuk, szimfonikus és vokális értékei miatt mindenképp érdemes megismerni. Szerdán az operaversenyen különdíjas Miksch Andrienn címszereplésével és – a dominikai tenorista kivételével – a fesztiválon bemutatkozott énekesgárdával játsszuk újra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Al Di Meolával zenél Tóth Bagi Csaba

Aved Ivenda (Jön a tél) című legújabb lemezének bemutatóját december 18-án a Szegedi Nemzeti Színházban tartja Tóth Bagi Csaba. Tovább olvasom