Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

Rosszul adták be az injekciót, meghalt a rákbeteg kislány

Szeged - Rosszul beadott injekció okozta egy 14 éves rákbeteg kislány halálát még 2012-ben a gyermekklinikán. Az ügyre most derült fény, miután az ügyészség két orvos és egy ápoló ellen vádat emelt. Mindenkire felfüggesztett szabadságvesztést kértek, praxisuktól nem tiltanák el őket.
Vádat emelt a Szegedi Járási Ügyészség két szegedi klinikai orvossal és egy ápolóval szemben – tájékoztatta lapunkat Szanka Ferenc ügyészségi szóvivő. A vádirat szerint 2012-ben egy daganatos gyerek kezelésével összefüggésben mulasztásukkal gondatlanságból a sértett halálát okozták.

Egy 14 éves kislányt kezeltek 2012-ben a Szegedi Tudományegyetem Gyermekklinika és Gyermekegészségügyi Központban. Agydaganattal műtötték, ám nem tudták eltávolítani a teljes tumort, ezért kombinált kezelést kapott.

A tévedést kizáró módon dolgozták át a beadandó szerek protokollját a gyermekklinikán. Fotó: Schmidt Andrea
A tévedést kizáró módon dolgozták át a beadandó szerek protokollját a gyermekklinikán. Fotó: Schmidt Andrea

– A harmadik heti kezelést vette fel július 27-én – beszélt az ügyről Ábrahám László, a család ügyvédje. – A magyarországi protokoll alapján végzett kezelésben három gyógyszert kellett beadni a gerinccsatornába kanülön keresztül, valamint egyet intravénásan. A két orvos és az ápoló azonban nem különítette el az előkészítő tálcán a kétféle módon beadandó szereket, és mind a négyet benyomták a gerinccsatornába.

Részvét, peren kívüli egyezség, új protokoll

Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora részvétét fejezte ki a hozzátartozóknak. Hangsúlyozta: az intézmény saját felelősségét elismerte, és peren kívül megállapodott a családdal a kártérítésben. A rendkívüli halálesetet is jelentették, ez alapján indult el a vizsgálat. – Emellett az eset után átdolgozták a protokollt, hogy a jövőben kizárják az ilyen tévedéseket, és több mint egy éve ez alapján dolgoznak – tette hozzá a rektor.

Szabó Gábor megjegyezte: amíg az ügy nem zárul le, nem indítanak belső vizsgálatot, hiszen mindenkit megillet az ártatlanság vélelme. – Nem vitattuk, hogy tévedés történt – ez az orvosi szakma velejárója. Hogy szakmai szabályszegés volt-e, azt a bíróság mondja ki.

Bár a hibát gyorsan észlelték, és megtettek mindent, hogy helyrehozzák, a kislány pár órával később görcsrohamot kapott. Gépi lélegeztetésre kellett tenni, de kómába esett, majd beállt nála az agyhalál. Augusztus 3-án állapították meg a halálát, amelyet légzésbénulás és agybénulás okozott. Ezeket pedig a helytelenül beadott gyógyszer okozta.

Az ügyben hivatalból indult el a vizsgálat – Ábrahám László szerint már ez is előremutató. – Ritka, hogy felismerik: nem lehet a szőnyeg alá söpörni minden ügyet. Ráadásul végre sikerült áttörni a kettős mércét, és most már eljárás indul orvos ellen is, ha durván hibázik – fogalmazott. Hozzátette: ekkorát nem lehet mulasztani.

A Szegedi Járási Ügyészség a két klinikai orvost és az ápolót halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja, és felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabását indítványozta. Úgy tudjuk, mindkét orvos a 30-as éveiben jár, azzal tehát, hogy nem indítványozták a foglalkozástól való eltiltásukat, nem törték derékba most induló karrierjüket. A vádirat szerint egyébként olyan személyt is bevontak a kezelésbe, aki nem rendelkezett megfelelő szakképesítéssel, alkalmassági vizsgával. Ő egy gyakorlaton lévő orvostanhallgató volt, aki aktívan segédkezett. Ellene nem emeltek vádat.
Ábrahám László elmondta, a szülők a mai napig nem tudták feldolgozni, hogy elveszítették egyetlen lányukat. Az ország más részében élnek, nem is kívánnak nyilatkozni, ügyvédjük képviseli őket.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymillió forintot érhetnek a szavazatok

Egymillió forintot nyerhet egy országos rajzpályázaton a Szegedi Gedói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola. Tovább olvasom