Délmagyar logó

2016. 10. 22. szombat - Előd 6°C | 14°C

Rosszul járnak a nagygazdaságok

Csongrád megye - 1200 hektárnál húzott meg egy határt a kormány: az ennél nagyobb földterületen gazdálkodóknak nem jár majd az uniós földalapú támogatás. De ha egyben állattenyésztők is, kompenzációban reménykedhetnek – így alakítja át a kormány a következő 7 évben az agrártámogatási rendszert.
– Csongrád megyében 25 gazdaságot érint az, hogy a kormány hétfői döntése alapján a jövőben nem kaphatják meg az eddig automatikusan járó uniós földalapú támogatást – nyilatkozta Stadler Ferenc, a Mezőgazdasági Termelők Csongrád Megyei Érdekvédelmi Szövetségének titkára. – Nyilvántartásunk szerint ennyien gazdálkodnak 1200 hektárnál nagyobb területen. Mivel a fele nem foglalkozik állattartással, mintegy 12-13 gazdálkodónál nagyon súlyos gondok lesznek. Az agrártámogatási rendszer átalakítása azt is jelenti, hogy az 1200 hektárt átlépő gazdaságok az egyéb vidékfejlesztési támogatásoknál se rúghatnak labdába.

Határvonalak

Eddig minden megművelt föld után egyformán járt az EU-tól érkező pénz a terület nagysága alapján. Minél nagyobb birtokon gazdálkodott valaki, annál több pénzt kapott. Mostantól 1037 hektárig mindenki annyit kap ezentúl is, mint eddig. Az 1037 és 1200 hektár közötti birtokon gazdálkodók támogatása 5 százalékkal csökken. 1200 hektár felett nem jár semmi. Azért 1037 hektár a határ, mert innentől enged az EU vágni a támogatásokból.
A kormány azt mondja, azért az elvonás, hogy a támogatások ne az „oligarchákat, zöldbárókat" segítsék. Ugyanakkor támogatás nélkül a hazai állattartásnak vége lenne: ezért kárpótolnák az állattartókat, és egyben a legnagyobb foglalkoztatókat, az elkövetkező 7 évre nemzeti keretből 212 milliárd forintot különítenek el a támogatásukra.

Stadler szerint az elkülönített pénzek nem biztos források. A titkár abban bízik, még lehet módosítani a döntésen, mivel beindultak a lobbik. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) közleményben „támogatott pusztításnak" nevezi a koncepciót, az állattartók kompenzációját pedig „szépségtapasszal díszített gyászszalagnak".

Egyelőre nincs véleménye a területalapú támogatásokkal kapcsolatos változásokról – mondta Antal Gábor, a vásárhelyi Hód- Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója. Amíg nem teljes a kép, nem derül ki, hogyan is kompenzálja az állam az állattenyésztőket, nem tud érdemben nyilatkozni – tette hozzá. A vásárhelyi cég jelenleg 5350 hektár szántón gazdálkodik, tavaly 430 millió forint területalapú támogatást kapott. 1850 kocát és szaporulatát, évi 40-50 ezer hízót nevelnek, a szarvasmarhatelepen 1650 holstein-fríz tehénről és szaporulatáról gondoskodnak, húsmarhából 200-at tartanak.

Szentes térségében a legnagyobb területen, több mint 3737 hektáron termeszt növényt a Pankotai Agrár Zrt. egyik cége, a Pankota Mező Kft. A részvénytársaság – amely tavaly 260 millió forint támogatást kapott – vezetője, Földi János szerint korai még bármiről is nyilatkozni, másrészt a Pankota sem tisztán növénytermesztéssel foglalkozik: sertést is nevelnek.

A Hód-Mezőgazda Zrt. vajháti tehenészete. Az állattenyésztéssel is foglalkozó nagygazdaságok kompenzációban reménykedhetnek. Fotó: Schmidt Andrea
A Hód-Mezőgazda Zrt. vajháti tehenészete. Az állattenyésztéssel is foglalkozó nagygazdaságok kompenzációban reménykedhetnek. Fotó: Schmidt Andrea

A Csongrád megyével határos Mezőhegyes legnagyobb mezőgazdasági vállalkozása, a Ménesbirtok Zrt. A cég eddig az általa használt állami földek „kiparcellázása" miatt aggódott, most a földalapú támogatással kapcsolatos változások is érzékenyen érintik. Jelenleg 7769 hektáron gazdálkodnak, tavaly 541 millió forint földalapú támogatásban részesültek. – Tudomásul vesszük a kormány döntését, nem tehetünk mást. Arról még semmilyen információnk nincs, hogy az állattartók milyen kompenzációban részesülnek. Annyi bizonyos, a kormány ezzel a döntésével sem a munkahelyek megőrzését célozta meg – nyilatkozta Kun Mihály, a Ménesbirtok Zrt. vezérigazgatója.

A Nagymágocsi Farmer Zrt.- nek 2359 hektáros a földje. 2013-ban 164,3 millió forint támogatást kaptak. – Ahhoz, hogy teljesen képben legyünk, még jó néhány részletet ismernünk kellene. Ez a döntés a jelenlegi formájában katasztrofális. A kormány kimondta, hogy politikai döntés született. Ilyen jellegű indoklást utoljára akkor hallottam, amikor bő ötven évvel ezelőtt 5-6 éves gyerekként a nagyapám mellett álltam, és éppen azt közölték vele, hogy elveszik a földjét, mert politikai döntés született. Többet ezzel kapcsolatban nem szeretnék mondani, mert féltem a dolgozóim, az állataim, a vállalkozásom sorsát – mondta Horváth Gyula, a cég vezetője.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Főigazgatói elismerés a szegedi tűzoltónak

Horváth András nyaralni indult, amikor súlyos baleset szemtanúja lett. Azonnal megkezdte a mentést és a helyszín biztosítását. Tovább olvasom