Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Rost Andrea Szegeden tartott mesterkurzust

Rost Andrea Szegeden tartott mesterkurzust
Szeged - Lapunknak adott exkluzív interjújában Rost Andrea operaénekesnő elárulta, milyen nehézségekkel küzd egy fiatal művész, de mesélt első ékszerkollekciójáról, a Rost Collectionről, valamint soron következő japán turnéjáról is.
A konyhában is otthon van

Rost Andrea nemcsak a színpadon, de a konyhában is otthonosan mozog. – Édesanyám főztje tagadhatatlanul finom, de ő még a magyaros ízekhez ragaszkodott. Bennem pedig ott van a kíváncsiság, hogy minél több új dolgot próbáljak ki. Van például kedvenc ázsiai boltom Budapesten, ahol a fűszereket szerzem be, de nemrég jöttem rá arra is, hogy szeretem a hideg pacalt – nevetett az operaénekes. Megsúgta: nagy vágya, hogy egyszer olyan mesterkurzust tartson, ahol együtt főzhet a diákjaival. Szegeden is imádja a halászcsárdákat, valamint a cukrászdákat is. Mint mondta: főleg böjt idején, amikor nem fogyaszt zsíros húsokat, kizárólag halat.
 – Sokkal nehezebb most a fiatal pályakezdők helyzete. Telített a pálya, sikk lett énekesnek tanulni. Nagyon céltudatosan kell készülni, nemcsak az egyetemen, hanem utána is, például akkor, amikor valaki eljut egy operastúdióba – osztotta meg velünk Rost Andrea Kossuth- és Prima Primissima díjas opera-énekesnő, aki a hét elején tartott mesterkurzust Szegeden, a Zeneművészeti Karon. Hozzátette: a legnehezebb az, amikor egy énekesnek nemet kell mondania, például akkor, amikor olyan szereppel kínálják meg, amire még nem érett.

– Manapság már mindent meg kell csinálni, itthon és nemzetközileg is meg kell magukat mérettetni. Főleg most, a tehetségkutatók korában, amikor már a fiókból is tehetséges gyerekeket próbálnak előhúzni – mondta Rost Andrea. Szerinte a közösségi oldalakat is fel tudják használni a pályakezdők, hiszen ott is tudják saját magukat promotálni, látják, milyen versenyekre, előéneklésekre tudnak elmenni.

Májusban turnéra indul Japánba, ahol operettszerepet fog énekelni. – Tavaly több mint három hónapot voltam Japánban, most egy kicsit kevesebbet. A bécsi Volksoper vendégjátékaként játsszuk majd A csárdáskirálynőt. Az opera egy kicsit statikus, még akkor is, ha modern a rendezés. Nem mozdítja meg annyira az embert, mint egy operett. Ott táncolni kell, szöveget mondani, énekelni, próbára tesz. Fogytam is három kilót, annyi táncpróbánk volt – mesélte az operaénekes.

Azt is elárulta, hogy rajong a japán kultúráért, különösképp az ételekért. Mindent megkóstol, állítása szerint még olyan dolgokat is szeret, amit az ott élők többsége nem.

A közeljövőben énekel még az Erkel Színházban a Bajazzókban, majd Ázsiából hazatérvén kezdi próbálni az Operaházban az Otellót.
 
 Rost Andrea szerint sikk lett énekesnek tanulni. Céltudatosság kell a fiataloknak. Fotó: Schmidt Andrea
Rost Andrea szerint sikk lett énekesnek tanulni. Céltudatosság kell a fiataloknak. Fotó: Schmidt Andrea

– Ebben az évben nagyon szerencsés vagyok, mert a feszített tempó mellett januárban tudtam három hetet nyaralni. Ilyen még soha nem volt. Egy film forgatókönyvének ötlete is a fejemben van, de erről még nem beszélnék, hiszen nagyon embrionális állapotban van a dolog – osztotta meg velünk Rost Andrea, akinek ha marad néhány szabad délutánja, akkor következő ékszerkollekcióját tervezi, amelyről még nem sokat árult el, de azt igen, hogy legalább olyan kifinomult és nőies lesz, mint az első.

– A Zsófia-legendát szerettem volna belevinni az első, 2015 őszén megjelent kollekciómba. Zsófia három lányát, a Hitet, a Reményt és a Szeretetet szimbolizáltam a hármas számmal, a hetessel pedig azt, hogy a hetedik halálban halt meg. A legelső gyűrűben például hét alapmotívum van. Nagyon élveztem ezt a játékot a számokkal, és örültem, hogy rátaláltam erre a történetre, és belefűzhettem az ékszerkollekcióba – fogalmazott Rost Andrea, aki nem a megszokott 14 karátos aranyat használta, hanem a kifinomultabb 18 karátosat.

A csiszolatlan gyémántokat az énekhanggal hozza párhuzamba. Véleménye szerint a gyémánt is annál szebb, kimunkáltabb, minél többet csiszolják, foglalkoznak vele, hasonlóan az énekhanghoz. A terveket saját kezűleg rajzolja, közben pedig az ötvösszakmát is tanulmányozza.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szűk volt a posta Sándorfalván - kitolták a szekrényt az ügyféltérből

Szűk volt a posta Sándorfalván - kitolták a szekrényt az ügyféltérből
Nagyobb postát szeretnének a sándorfalviak. Kaptak is ígéretet, enyhítik a zsúfoltságot. Tovább olvasom