Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

Roszik Melitta: a háttérből, csendben végzem a munkám

Szeged - „Mindig türelmes és sosem fáradt a doktornő. Évek óta járunk hozzá a lányommal" – mondta Bozsóné Török Veronika, aki Roszik Melitta aneszteziológusnál érzi a lányát jó kezekben.
– Egyetemistaként elérhetetlennek tűnt, hogy altatóorvos legyek – meséli Roszik Melitta, a Szegedi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetének klinikai főorvosa. – Az egyetem elvégzése után két választási lehetőségem volt: a radiológia vagy az aneszteziológia. Az utóbbit választottam, és nem bántam meg: minden műtét előtt ugyanazt az izgalmat érzem, mint huszonöt éve. Munkám jelentős részét az Arc-, Állcsont- és Szájsebészeti Klinikán végzem, kisebb részben a Fogorvostudományi Karon.

Évente mintegy 200–250 nehezen kezelhető beteggel foglalkoznak a fogklinikán: harmadukat altatásban, a többieket úgynevezett éber szedálásban kúrálják, ami a szorongó és a fájdalomtól félő betegek fogászati kezelését megkönnyíti. A Fogorvostudományi Karon szervezett módon látják el a fogyatékkal élő, többségében értelmileg akadályozott betegeket, de csak a Csongrád megyében élőket.

Roszik Melitta (jobbról) altatóorvosként évi mintegy kétszázötven fogászati kezelésnél segít. Fotó: Schmidt Andrea
Roszik Melitta (jobbról) altatóorvosként évi mintegy kétszázötven fogászati kezelésnél segít.
Fotó: Schmidt Andrea

– Itt nincs rutin: minden beteg más, mindenkivel másképp kell bánni, teljesen mindegy, hogy fogyatékkal élő vagy egészséges páciensről van szó. Nem a sajnálat eszközeivel gyógyítunk. Rá kell hangolódni a betegek lelkiállapotára, és meg kell győzni őket, hogy nincs okuk a félelemre. Ezt legtöbbször beszélgetéssel, gyerekek esetében zenével érjük el. Családias a hangulat, így a csapatmunka eredményes. Ennek a munkának kezdetektől mozgatórugója L. Kókai Erzsébet klinikai főorvos, aki a gyermekek fogászati kezelését végzi. Az intézetvezetők támogatása is sokat segít – meséli Roszik Melitta. Hozzáteszi: – Ha csak tehetem, a háttérből, csendben végzem a munkám.

Továbbra is várjuk a jelöléseket

Jó kezekben akciónk folytatódik, célunk az egészségügyben dolgozók munkájának elismerése. Várjuk olvasóink történeteit hat kategóriában: orvos – kórházi, illetve nem kórházban dolgozó; ápoló – kórházi, illetve nem kórházban dolgozó; munkahelyi közösség; az egészségügyben egyéb munkát végző.

Jó kezekben akciónkban klinikai orvos kategóriában őt jelölte a legjobbnak Bozsóné Török Veronika, egy ritka kromoszóma-rendellenességgel született 30 éves nő édesanyja. Veronika évente többször jár az aneszteziológushoz lányával, és azt mondja róla: a doktornő mindig türelmes és sosem fáradt. Erről Roszik Melitta meglepődve csak annyit mondott: nem szokott szerepelni a médiában, az inkább a férje – a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója, Gyüdi Sándor – munkájához tartozik.

– Nyolcéves koromban átestem egy súlyos betegségen, akkor vált egyértelművé, hogy az emberek segítésének szentelem az életem – magyarázta, honnan ered, hogy számára orvosnak lenni egyet jelent az esendő emberekkel való foglalkozással. Úgy véli: Magyarországon igen kevesen törődnek a fogyatékkal élők egészségügyi ellátásával, fogászati kezelésük teljesen megoldatlan.

– Nagyon sok szeretetet kapok a betegektől. Rajzokat és verseket hoznak ajándékba – mutatja büszkén például az orral festő Sárközi Szabolcs képeit. – Idős embereket is szeretek gyógyítani: senki sem hálásabb, mint ők. Nemrég egy nénit altattam, épp a kilencvenedik születésnapján. Annyira összebarátkoztunk, hogy nem tudtam megállni: egy szál virággal köszöntöttem fel a műtét után.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jövőre bővítik a sándorfalvi strandot

Alig több mint két hónap alatt 16 millió forint bevételt produkált a sándorfalvi strand. Kakas Béla polgármester jövőre bővítené a szolgáltatásokat. Tovább olvasom