Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Röszke új vezetője már bizonyított

Röszke október 1-én megválasztott polgármestere, Borbásné Márki Márta hisz a közösség szerepében. Tervezi az iskola felújítását, a falu csinosítását. A röszkei szeméttelep felszámolásához térségi összefogást szeretne.
Borbásné Márki Márta szükségesnek tartja a Holt-Tisza rendbetételét. Fotó: Schmidt Andrea
Második nekifutásra győzött és lett polgármester Röszkén Borbásné Márki Márta, aki 14 évig vezette a település művelődési házát.
– A korábbi munkámból adódik, hogy nálam a közösségek szerepe felértékelődik – mondta. – Hiszem és vallom, hogy egy vezető akkor hoz jó döntést, ha az közakaratot valósít meg.

A kétgyermekes édesanya számára nem idegen az önkormányzati munka, hiszen két cikluson keresztül volt tagja a képviselő-testületnek. Sok pályázat előkészítésében és megírásában vett részt, a röszkei teleház megalapítása a nevéhez kötődik.

Győzelméről annyit mondott: szeretné hinni, hogy a Röszkén élő emberek felismerték annak a jelentőségét: képviselőként és polgármesterként olyanoknak kell dolgozni, akik már bizonyítottak. Megmutatták a helyieknek az elkötelezettségüket a településért, és olyan dolgokat tettek, amelyek szerepet játszottak a lakosság életminőségének javításában.

Névjegy

Röszke új polgármestere 40 éves, férjezett. Két gyermekük van, egy 18 éves fiú és egy 13 éves lány. Borbásné Márki Márta tősgyökeres röszkei, szülei és nagyszülei is a faluban éltek. 14 évig dolgozott a művelődési ház vezetőjeként, két cikluson át volt tagja a falu képviselő-testületének. 2002-ben is indult a polgármesteri székért, akkor 421 szavazattal alulmaradt Magyari Lászlóval szemben. Most vasárnap viszont fordult a kocka: 74 szavazattal szerzett többet, mint elődje.

– Az egyik legfontosabb az általános iskola épületeinek teljes felújítása – mondta programjáról. – Amellett, hogy komoly szakmai programja van, a gyerekeknek rengeteg lehetőséget kínál. Ehhez méltó épületek járnak, és méltó infrastruktúra. Röszkén olyan iskolára van szükség, ahová a szülők szívesen íratják a gyereküket. A településen komoly probléma, hogy a szabad iskolaválasztás következtében sok gyerek Szegedre jár iskolába. Elismerem: ott más jellegű intézmények közül tudnak választani. Gondolom, erre később is lesz példa, de az iskola új épületeinek kialakítása ezen sokat változtathat.

Borbásné Márki Márta nagyon fontosnak tartja a lakosság közérzetének javítását. Ezek apró dolgokkal elérhetők, mint például utca- és köszöntőtáblák, információs táblák elhelyezése, a település csinosítása. Szeretné felújítani és közösségi térré alakítani a Szent Antal teret. Rendbe kellene rakni Röszke határában a Holt-Tiszát. Van még egy, vélhetően hosszú előkészítő munkát igénylő, elodázhatatlan feladat: az elhanyagolt röszkei szeméttelep felszámolása és a terület rendbetétele. Ez valószínűleg csak térségi összefogással történhet. A 2007-től igénybe vehető uniós támogatásokra is számít, a pályázatok előkészítésére, írására egy szakértői csapatot állít fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Polgármesterből megyei képviselő

Magyari László (képünkön) 21 év után búcsúzott a röszkei polgármesteri széktől. Nem marad azonban… Tovább olvasom