Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 32°C Még több cikk.

Röszkei tömegzavargás 2015: kerekesszékes menekültet állítottak a bíróság elé

Megkezdődött annak a 10 határsértőnek a tárgyalása, akik még szeptember 16-án, a röszkei események közepette lépték át az államhatárt. Az egyik vádlott kerekesszékben érkezett.
Tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépésének bűntettével vádolja a Szegedi Ügyészség azt a 10 határsértőt, akik még tavaly szeptember 16-án, a röszkei határon felállított kaput kidöntve Magyarországra léptek. A tárgyalást egy akadálymentesített teremben tartotta az eljárást, mert az egyik vádlott kerekesszékes. A vádlottakat az ország több részéből szállították Szegedre, az eljárás a vádlottak kihallgatásával kezdődik. A helyszínen a sajtó mellett az UNHCR - ENSZ Menekültügyi Főbiztosság - képviselői is jelen vannak.

A trágyaláson a vádlottak azt mondták, újságíróktól hallották, hogy megnyílt a határ, a családokat átengedik. Többen is arról számoltak be, hogy a nyitott kapun keresztül mentek át Magyarországra, ahol a korábban megnyílt rendőrsorfal hirtelen összezárt, majd az átlépőket elfogták. A migránsok azt is elmondták, hogy Törökországból embercsempészekkel jutottak el a Görögországig. Az út 400-2000 euróba került fejenként, attól függ, kit, mivel szállítottak tovább.

A negyedik gyanúsított meghallgatásával folytatódik a tárgyalás, a korábbiakhoz hasonlóan a bíró a korábbi nyilatkozatokat olvassa fel. A vádlottak közül szinte mindenkinek volt útlevele, volt aki 1400 dollárért hajózott Törökországból Görögországba. A migránsok mind azt nyilatkozták, hogy nem tudtak arról, hogy zárva a magyar határ, a negyedrendű vádlott egy mikrofont kapott egy újságírótól, aki így beszélt, nyugtatta a tömeget.

A tárgyalás a hatodrendű vádlott meghallgatásával folytatódik. A férfi az egyedüli aki eddig élt a vallomástétel jogával, a bíró már egy órája faggatja. 
Kerekesszékes határsértőt állítottak a bíróság elé - Galéria
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nógrádi most házhoz ment a pofonért, vagy tuti bizonyítéka van

Nógrádi most házhoz ment a pofonért, vagy tuti bizonyítéka van
Megdönthetetlen bizonyítékkal kell szolgálnia Nógrádi Tibor szegedi Fidesz-elnöknek ahhoz, hogy vagyonosodási vizsgálat induljon Botka László ellen. Nem tudjuk, van-e ilyen. Tovább olvasom