Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Röszkén elindultak a kamionok, de csak óránként 20-at engednek át

Röszke – Elkezdték beengedni a kamionokat Szerbiába - a feltorlódott sor a határ előtt tizenkét kilométeres volt, s akadt sofőr, aki már több mint négy napja dekkolt.

9:00 Hamarosan valamennyi Csongrád megyében veszteglő tehergépjármű elhagyja az országot. Eddig 538 kamion lépett ki Röszkénél Magyarországról azóta, hogy a szerbiai határrendőrség ismét engedélyezte a belépésüket. Csongrád megyében 580 tehergépjármű vesztegelt, így hamarosan valamennyien kilépnek.

6:40 Még jobban felgyorsult a kiléptetés: 499 kamion ment már át a határon.

Szerda, 6:24 Röszke: a kamionok több mint fele már kilépett
A hazánkból kilépő kamionsor folyamatosan összeér a Szerbiába belépővel. Reggel 6 óráig a feltorlódott kamionok több mint fele, 390 jármű már kilépett az országból Röszkénél. Mivel a feldolgozás a vártnál gyorsabban halad, a sor akár már szerdán este megszűnhet. Az éjszaka nyugodtan telt a határátkelőhelyen.

* * *

18:52
Helyzetkép most: eddig 184 kamion hagyta el Magyarországot
Gőzerővel dolgoznak a magyar rendőrök és a pénzügyőrök Röszkén. 18 óráig 184 kamion hagyta el a magyar terminált. A szerbiai oldalon 10 óra 35 perckor hozzáláttak a beléptetéshez, de a magyar oldalon csak 13 órakor gördülhetett ki az első kamion a terminálból. Eddig tartott ugyanis, amíg a Szerbia előtt feltorlódott sor megmozdult. A hazánkból kilépő kamionsor azóta is folyamatosan összeér a Szerbiába belépővel.

A szakemberek szerint csütörtök estig eltarthat, amíg az utolsó veszteglő kamion is elhagyja Magyarországot Röszkénél.

A rendőrök a korlátozás feloldásáról három nyelvű szórólapon tájékoztatják a sofőröket, amelyen egy telefonszám is szerepel, amit a sofőrök akkor hívhatnak, ha segítségre szorulnak. A határátkelőhelyhez érkezőket forgalomirányító rendőrök segítik. Az autópálya forgalmát a rendőrök folyamatosan ellenőrzik.

A személyautók és autóbuszok ki- és beléptetése zavartalan Röszkén.

18:03 A FlyTeamtől kaptuk a légi fotókat. Így sorakoztak a kamionok Röszke előtt.

Röszkei kamionsor az égből. Fotó: Fotó: Németh Zoltán | FlyTeam (galéria)


15:01 Rendben halad a kiléptetés Röszkén

Óránként 25-50 kamion hagyja el a magyar terminált.
A szerbiai határrendőrség 2014. február 4-én 10 óra 35 perctől ismét fogadja a belépő tehergépjárműveket. A Szegedi Határrendészeti Kirendeltség rendőrei a pénzügyőrökkel együttműködve folyamatosan léptetik ki a kamionokat az országból. Óránként átlagosan 25-50 nehézgépjármű hagyja el a magyar terminált.

A szakemberek számítása szerint körülbelül másfél-két napot vesz igénybe, amíg a helyzet rendeződik, és az utolsó tehergépjármű is kilép Magyarországról.

A rendőrök a korlátozás feloldásáról három nyelvű szórólapon tájékoztatják a sofőröket, amelyen egy telefonszám is szerepel, amit a sofőrök akkor hívhatnak, ha segítségre szorulnak. A határátkelőhelyhez érkezőket forgalomirányító rendőrök segítik. Az autópálya forgalmát a rendőrök folyamatosan ellenőrzik.

A személyautók és autóbuszok ki- és beléptetése zavartalan Röszkén.

12:30 A szerb hatóságok is feloldották a korlátozást a Tompai Határátkelőhelynél. Bács-Kiskun megyében közel 600 Szerbiába tartó tehergépjármű vesztegelt az elmúlt napokban a szerbiai hóhelyzet miatt bevezetett korlátozások folytán. Az átkelőt február 4-én 12 óra 10 perckor megnyitották a határt a Szerbiába tartó teherforgalom előtt.

A balesetek elkerülése érdekében a parkolókban várakozó közel 600 kamiont szakaszosan engedik rá az M5 autópályára, illetve a megye főútjaira. A megyében veszteglő tehergépjárműveket a korlátozások bevezetése óta folyamatosan és visszatérően ellenőrizték a járőrök, kamionsofőröket ért jogsértéssel kapcsolatos bejelentés nem érkezett a rendőrségre.

Kamionok a földről a szerb-magyar határ mindkét oldalán. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


12:04
- Ugyan másfél órája elvileg megindult a kamionforgalom, ennek ellenére a magyar kilépő oldalon még mindig ugyanaz a török kamion várakozik, amelyik, péntek este érkezett az útlevélvizsgálatra - írja a határról tudósítónk.

11:25 Szabadkánál leterelik a forgalmat az autópályáról Topolya felé, pedig a felüljáróról tudósítónknak úgy tűnik, hogy a sztráda járható és száraz – legalábbis, ameddig ellátni. Kollégánkat sem engedték be a „lezárt" területre.

Bár megindult a teherforgalom is a szerb-magyar határon, az átléptetés azonban nem döccenőmentes. A két határ között jelenleg is közel 100 kamion várakozik, így - tudósítónk szerint - a magyar oldalról néhány óráig nem léphet ki kamion. Ami érdekes, hogy a szerb rendőrök a határtól mintegy 11 kilométerre, a horgosi lehajtónál megállítják a Szerbiába belépett teherautókat, a sor már legalább 5 kilométeres. Nem lehet tudni, hogy valójában mikor indulhatnak tovább Belgrád irányába a határ 20 kilométeres körzetébe rekedt kamionok.

Kamionok a földről a szerb-magyar határ mindkét oldalán. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


11.10
A Tompa Közúti határátkelőhelyen 4-én 10 óra 45 perctől kezdődően megindulhatott a tehergépjárművek forgalma Szerbia felől Magyarország irányába, a szerb határrendészeti szervek döntése alapján.

A kimenő irányú tehergépjármű forgalom Tompánál továbbra sem engedélyezett.

10:55 A szerbiai határrendőrség arról tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságot, hogy Szerbia február 4-én 10 óra 35 perctől szakaszosan ismét fogadja a belépő tehergépjárműveket, de egyelőre csak óránként 20-at.

A Röszke Autópálya-határátkelőhely előtt 580 kamion várakozik kilépésre. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság felkészült a meginduló forgalom kezelésére. A szakemberek számítása szerint körülbelül másfél-két napot vesz igénybe, amíg a helyzet rendeződik, és az utolsó tehergépjármű is elhagyhatja Magyarországot.

A rendőrök a korlátozás feloldásáról három nyelvű szórólapon tájékoztatják a sofőröket. A szerbiai rendőrök Szabadkánál a személy- és teherforgalmat is leterelik az autpályáról Topolya felé.

10:40 Határon tartózkodó tudósítónk szerint elkezdték beengedni a kamionokat Szerbiába, aminek már éppen itt volt az ideje - a feltorlódott sor a határ előtt 12 kilométeres volt, s akadt sofőr, aki már több mint 4 napja dekkolt. A vizuális információt Szenti Szabolcs rendőrségi szóvivő is megerősítette, s ígérte, hogy hamarosan pontos információkkal szolgál.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

15 ezer nyugdíjas kap kedvezményes belépőt

Hiába volt bonyolult a nyugdíjaskedvezményt biztosító Erzsébet-program adatlapjának kitöltése, 2 hét alatt betelt minden hely. Tovább olvasom