Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Rövid időre is sokat fizetünk a parkolásért

Szeged - Drága Szegeden a parkolás, csaknem a legdrágább az országban. Az is gond, hogy még a pár perces várakozást sem lehet száz forint alatt megúszni. Szentesen nemrégiben vezették be, hogy húszperces parkolásért mindössze húsz forintot kell fizetni a városközpontban.
Sok pénzt hagynak ott az autósok a parkolásért Szegeden: a legdrágább, zöld zónában ugyanis egy óráért 260 forintos parkolószelvényt kell vásárolni. Ennél a tarifánál csak Győrben kér többet az önkormányzat a várakozásért, ott úgy jön ki a 290 forintos óránkénti tarifa, hogy az első fél óráért 140, a másodikért 150 forintot kér el az önkormányzat.

A legolcsóbb, zöld színű, 100 forintos jeggyel a legdrágább, zöld zónában negyed órát parkolhatunk. Fotó: Schmidt Andrea

A győri példa máris jelzi, ott valamivel rugalmasabb a rendszer azáltal, hogy fél óránként számítják fel a parkolás díját, minden 30 percben egy tízessel ugrik meg a szegedinél azért valamivel drágább tarifa. Igaz, ott nem előre megváltott szelvényeket lyukasztanak az autósok, hanem parkolóórás rendszer működik.

Mobil díjak

A parkolási díjat a nagy- és kisvárosokban egyaránt fizethetjük kényelmesen, vagyis mobiltelefonon, ezek a tarifák azonban többe kerülnek. Szegeden a legdrágább zónában egy óráért 325 forintot kell fizetni, ha pedig negyed órát várakozunk, akkor 150 forintot. Hogy milyen számot kell hívnunk a tájékoztatásért, vagy hová küldjük SMS-ben a rendszámunkat, az a parkolási zónákat jelző táblákon olvasható.

Persze Szegeden is van arra lehetőség, hogy a félórás parkolást megússzuk 150 forintból, de csak abban az esetben, ha úgynevezett felező parkolószelvényt vásárolunk. Ha pedig kitartóan keressük a negyedórás várakozásra elegendő „negyed" parkolójegyet, amelyért „csak" egy százast kell fizetni, akkor azt is mondhatjuk, Szeged a legrugalmasabb hazai város: a többiben ugyanis – Pécset leszámítva, ahol parkolóóra méri az időt – minimum 20 perces várakozást kell teljesítenünk a legkisebb tarifáért.

Ezzel a „negyed" szelvénnyel az árán kívül még egy gond van: kevés helyen lehet kapni. Forrai Gábor, a Szepark Kft. parkolási üzletág-igazgatója is megerősítette tapasztalatainkat: valóban kevés fogy a negyedórás szelvényből (jelezzük: e cikkben csak a legdrágább övezeteket hasonlítjuk össze), aminek az az oka, hogy az elárusító helyek alig rendelnek belőle.

Szegeden lapunk nyomán terjedt el a hír, hogy Szentesen kitalálták a 20 perces, 20 forintba kerülő parkolási díjat a belvárosban. Ezzel az újítással a Kurca-parti város az ország legolcsóbb parkolási tarifáját vezette be. Szegeden is szívesen fizetnének az emberek 15 vagy 20 forintot a röpke megállásokért a mostani 100 forint helyett, ám Forrai Gábor a felvetéssel kapcsolatban nem mondott biztató szavakat és közölte, eddig még nem merült fel a szentesihez hasonló javaslat. Azt is elmondta, a szegedi helyzetet mindig csak egy másik megyeszékhely parkolási rendszerével szabad összevetni.

Az országos összehasonlításban is magasnak számító szegedi díjak különben a jövőben sem lesznek alacsonyabbak, sőt: további áremelésre lehet számítani, ha nem csökken a zsúfoltság. A megfigyelések szerint ugyanis minden egyes drágulásnál egy ideig visszaesik az autóval a belvárosba igyekvők száma.

Olvasóink írták

 • 4. peches balek 2007. november 28. 16:57
  „Rendben kipöttyezett és elhelyezett parkolójegyem sem mentett meg a Széchenyi téren, hogy a 10 perces időtúllépés miatt megvágjanak ugyanannyival, mintha egyáltalán nem fizettem volna. Mindez azért, mert rosszul mértem fel a postai sorbanállás ügyintézé idejét. Nincs ez rendjén! Miért is fizetünk??”
 • 3. laci 2007. november 23. 20:15
  „Ki kel vagni az oszesz parkolo tablakat,ejszaka rolas csovagoval nem csap zajt nagyon csendes,mire a tetves onkormanyzat kinyitja a csipajat hulthelyet talaljak, sot meg hasznot is huznak belole mert el vihetik az ocskavas telepre.romaniaban ez a megoldas.”
 • 2. surrano 2007. november 23. 11:29
  „Az emberek fogják már fel, hogy van élet kocsi nélkül is!
  Azért, hogy az ember seggét bevigye a városba, nem kell autó. Ott a troli/vili/busz, vagy pattanjon fel egy bringára.
  Arról nem is beszélve, hogy 4-6 személyes gépeket 1 ember vezet és mennyi helyet foglal az utakon/utcán.
  És ugye nem kell sajnálnom azokat akiknek volt pénzük kocsira de nincs pénzük fenntartani? (biztosítás+benzin+adók+parkolójegy)”
 • 1. S.Grandpierre Cecília 2007. november 23. 10:57
  „Nagyon sokszor tapasztalom, hogy egy autó két helyet foglal el. Ezt nem nézi senki? Akkor miért csak egyet fizet?
  Olyan "óriás" személyautókkal járnak, szinte teherautónak tünnek, ráadásul beállnak középre nagyképűen.
  Külföldön cédulákat láttam az ilyenek szélvédőjére kitették:
  "Amiért te két helyet foglalsz el, nekem két utcával odébb kellett megállnom, te ..." /magyar fordítás/
  A másik, igen én sokallom!
  De azért el lehet rajta gondolkodni.
  Azoknak, akiknek szinte luxusautójuk van, jó magas a fizetésük, talán nem is olyan sok.
  Aki pedig a középosztályt képviseli és még autóval tud járni, az inkább gyalogoljon - az még ingyen van - vagy mondjon le az autóról és a parkolásról is? Sőt, mit keres a városban? Nem?
  Esténként a Széchenyi téren szét lehet nézni, csak úgy csillognak a szebbnél-szebb "személy-teherautók" a Városháza előtti parkolóban, a rokkantak számára fenntartott helyeken is, - amig -talán- a szerény elit, valamelyik Kárász utcai kávézóban tengeti sanyarú/?/ életét. Vannak jól képzett szakembereink, találjanak ki demokratikus, elfogadható esélyegyenlő fizetési tarifákat. A technika és az agy meg is volna hozzá, szerintem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kistelekiek is belevágtak az egynapos sebészetbe

Kistelek - Makó és Hódmezővásárhely után szerdán Kisteleken is elvégezték az első egynapos sebészeti beavatkozásokat. Hazánk legkorszerűbb nappali kórháza jött létre 185 millió forintból, igaz, közel két hónapos késéssel. Tovább olvasom