Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Rózsa Sándor dohányzacskóját kapta ajándékba a Móra múzeum

A relikvia érdekessége, hogy a börtönben ülő, öregedő Rózsa Sándor az őt meglátogató egykori vizsgálóbírójának, Laucsik Máténak a találkozás örömére adta a dohányzacskót. A díszes darab nemzedékről nemzedékre öröklődött Laucsik leszármazottai között.
A Móra Ferenc Múzeumnak a tetszetős külsejű dohányzacskót a vizsgálóbíró dédunokájának a férje, egy Budapesten élő idős férfi adományozta. A dédunoka már nem él, a szegedi származású férj pedig azért döntött a dél-alföldi közgyűjtemény mellett, mert ezen a területen komoly kultusza volt Rózsa Sándornak. A szegedi múzeum évtizedek óta gyűjti a betyárvilág tárgyait, dokumentumait, ezért is tekintik a muzeológusok különösen értékes darabnak a most gyűjteménybe került relikviát.

Laucsik Máté a korát meghaladó kriminálpszichológiai tudás és érzék birtokában vallatta az elkövetőket. Jókai róla formázta meg Lélekidomár című regényének főhősét. Minden bizonnyal Laucsik határozott, de emberséges hozzáállásának köszönhető, hogy Rózsa Sándor és vizsgálóbírója között egyfajta szimpátia alakulhatott ki.

Laucsik nyilván elítélte és rossz véleménnyel volt Rózsa Sándorról, a bűnelkövetőről, de lehetséges, hogy valamilyen szinten imponálhatott neki a vakmerő kalandokba bocsátkozó, a szegényekért tenni kész vezér alakja, aki az idealizált kép szerint soha nem káromkodott és minden reggel imádkozott.

A dohányzacskót a szamosújvári börtönben kapta ajándékba a betyárvilág legendájától Laucsik Máté. A vizsgálóbíró és leszármazottai féltve őrizték a Rózsa Sándor-relikviát, ezért is maradt meg mind a mai napig kiváló állapotban, így most a múzeumban legfeljebb minimális mértékben szorul restaurálására. A nagyközönség nemsokára a Móra Ferenc Múzeum történeti kiállítóhelyén, a Fekete házban egy kamara-tárlat keretében tekintheti meg a közel százharminc esztendős becses tárgyat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Búcsú hatvan közalkalmazottól

A városi fenntartású bölcsődékben, óvodákban és iskolákban 8 százalékkal kell többet fizetni jövőre… Tovább olvasom