Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Rózsák százezrei a szőregi felvonuláson

Szőreg - Szombat este tartották a tizenharmadik alkalommal megrendezett szőregi rózsaünnep leglátványosabb eseményét, a karneváli felvonulást, amelyre sok ezren voltak kíváncsiak.
A felvonulás élén majorettek, rózsákkal díszített kalapot és ruhát viselő iskolások és kerékpárosok haladtak. A menet gerincét a több tucat lovasfogat, hintó, homokfutó és teherautó jelentette, amelyek mindegyikét rózsák ezrei díszítették. Az idei felvonulás különlegessége a Szent Koronát mintázó, hétezer rózsából készült virágszobor volt. Felvonultak a rózsakertészetek képviselői, a környező - szintén a rózsatermesztéséről híres - települések vezetői, az egyik lovas kocsin pedig a fesztivál nyitónapján frissen felavatott Csipkerózsikák és a rózsahercegek utaztak.

Rózsaünnep Szőregen. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

A menet résztvevői sok ezer szál rózsát osztottak szét a nézőknek, és talán még több rózsa szirmát szórták szét a csaknem egyórás látványosság alatt. A Szegedhez tartozó településrész központjának, a felvonulás hat kilométeres útvonalának és a felvonuláson résztvevő fogatok feldíszítéséhez idén százezernyi, a környék rózsakertészei által felajánlott rózsát használtak föl. A háromnapos rózsaünnep a Tisza-Maros szög településeinek közös rendezvénye.

Rózsaünnep Szőregen. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

A két folyó közötti öntéstalaj kimondottan kedvező a rózsakertészkedéshez, ezért a magyarországi termesztés kilencven százaléka e térségből származik, a rózsatövek többsége külföldön talál vevőre. Szőregen és környékén csaknem száz hektáron termesztenek rózsát, ami mintegy kétszázötven családnak jelent megélhetést. A már külföldi érdeklődőket is vonzó rendezvényhez kapcsolódóan több kiállítást szerveztek: a helyi művelődési központ nagytermében például több mint százféle rózsa látható vázában, cserépben. Egy másik tárlaton az érdeklődők előtt feltárulnak a rózsák titkai, és a vendégeket szakavatott vezetők a virágkertészet hagyományaival is megismertetik a környező rózsaföldeken.

Olvasóink írták

 • 13. antikos 2011. június 27. 13:43
  „Na tényleg a fővezér és alvezérei nem voltak??? Miért???”
 • 12. THK 2011. június 27. 10:15
  „11,
  akkor nem emiatt nem érték el!
  (bőven 18:00 után indult a menet, márpedig a határra már jóval előbb ki kell érni, mert korábbi cikkek szerint komolyan veszik a hatkor zárást...)”
 • 11. ráérő 2011. június 27. 07:21
  „Miért nem tudják a lebonyolitást ugy szervezni hogy a 43-as és a tiszaszigeti utakon ne kelljen egy oránál többet is állni.??
  Nem kevés külfőldi nem érte el határt annak zárása előtt vagy össze-vissza kovályogtak környező földutakon.”
 • 10. Herli 2011. június 26. 21:52
  „7. TMA 2011.06.26. 19:43 >>>nem hívták meg, hívatlan vendégnek meg .......legyél te az.”
 • 9. gyingygyangy 2011. június 26. 21:33
  „lajosbácsinak: ösztöndíj, tanulmányi eredmények után a francia államtól. A magyar rész nem ad semmit...de ez nem meglepő”
 • 8. Kazikázmér 2011. június 26. 21:15
  „Ezt mondom én is. Ezt nevezik megosztó politikának, és mindig a másik fél a hibás! Ha nincs főszerep nem vállalható a részvétel!?”
 • 7. TMA 2011. június 26. 19:43
  „Polgármester Úr is megtisztelhette volna a rendezvényt, mint a Város Vezetője. 8 éven át bezzeg tudott díszelegni Ujhelyi és Iványi Urak társaságában!!!”
 • 6. lajosbácsi 2011. június 26. 19:22
  „gyingyangy - gratulálok.. hogy tudod mindezt finanszírozni?

  Mi sajnos csak a nap végére értünk oda. a meghívott "sztár"-nak a legjobb indulattal sem nevezhető, inkább egyslágeres kistehén zenekar SZÁNALMAS volt. reméljük jövőre nem sikerül ilyen ramatyul választania a szervezőknek.”
 • 5. Mignon 2011. június 26. 13:47
  „Szia kedves Gyingygyangy!

  Örömmel olvastam soraidat!”
 • 4. Nórikám 2011. június 26. 12:37
  „A koronáról, egy kiemelt szép fotó jó lett volna!”
 • 3. gyingygyangy 2011. június 26. 12:16
  „Köszönöm a kérdéseket, nagyon jól vagyok. Most jöttem haza Franciaországbólm pontosabban Dijonból 2 év tanulás után. Már régebben is említettem, a párizsi Politikatudományi Intézet hallgatója vagyok (Sciences Po Paris). A nyári szünet után szeptembertől Belgiumban, a brüsszeli Szabadegyetemen folytatom a sulit, ez lesz az Erasmus-évem. Ezután pedig a mesterképzés vár rám Párizsban, újabb két év, valamilyen gazdaságpolitikai, pénzügyes orientációval.

  Nagyon szeretem azt, amit csinálok, nem is választanék mást. Színvonalas oktatás, nemzetközi légkör, jólképzett és remek tanárok - röviden így tudom jellemezni.

  Egyébként tegnap én is felvonultam a családommal együtt. Ez volt a 10. alkalom, meglátjuk lesz-e még...”
 • 2. Kazikázmér 2011. június 26. 09:23
  „Na mi van Valaki kiadta a parancsot, hogy nem szabad hozzászólni? Kedves Z-nagy sütemény, mintha egy éji órán mást írtál volna, hogy idézem: Pá kis Dél-magyarom pá, nem zavarom pá ? Most akkor mi van? Ez már bojkott a javából! Ki is hiányzott a kavalkádból? Nem tudja valaki? /Rózsa Gy. U.I. B.L. ???/”
 • 1. Mignon 2011. június 25. 22:06
  „Nem felejtettem el!

  talan 2-eve valasztottak egy "Rozsa kiralynöt" Szöregen.
  Ilyenkor, ahogy lenni szokas, jöttek a fan-ek es az irigyek...

  Nos, akkor irta a Delmagyar,hogy a hölgy Franciaorszagba egy elökelö egyetemen fogja
  szeptembertöl tanulmanyait folytatni.

  Na, ez erdekelne engem nagyon!
  Mi lett az akkori leanybol...?
  Tanul meg, vagy abba hagyta...?
  Vajon mi lehet vele...?

  Igy, ismeretlenül is erdekelne!

  (en vigasztaltam itt a forumon, hogy
  ne vegye komolyan az irigykedöket, nyugodtan menjen es tanuljon tovabb!)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyílzápor 2011: jöttek, láttak, lőttek

Csaknem ezerhatszáz íjász részvételével újabb nyílzáporrekordot döntöttek Ópusztaszeren. Tovább olvasom