Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Rózsavölgyi megmentené a szőregi nyugdíjasklubot

Szeged - Rózsavölgyi József fideszes önkormányzati képviselő megmentené az év végén bezárt szőregi nyugdíjasklubot, amelynek fenntartása évente minimum 4 millió forint. A képviselő a pénteki közgyűlésen tesz javaslatot arra, honnan teremtené elő ezt a pénzt.

Három szegedi nyugdíjasklubot zárt be a fenntartó Szegedi Kistérség Többcélú Társulás (SZKTT) az utóbbi hónapokban, hogy spóroljon. A Bánk bán utcai és a Vértói úti, idősek nappali ellátását szolgáló intézményt csendben megszüntették, a szőregi nyugdíjasok viszont harcolnak a Szerb utca 54. szám alatti helyiségükért. Januárban megírtuk: a kisebbik gondjuk az, hogy a klubban osztották az egyedülálló idősek ebédjét, és ezzel a helyben étkezés megszűnt. A nagyobbik baj az, hogy nap mint nap reggeltől estig valóban klub volt ez az idősek számára, ahová szívesen elmentek. A közösség a hasonló újszegedi, illetve újszentiváni lehetőségről a távolság miatt hallani sem akar. A helyi művelődési ház is fogadná őket, viszont ott bérleti díjat kérnek tőlük, azt nem tudják megfizetni. Ratkai Imre, a SZKTT elnöke akkor lapunknak elmondta: a két alkalmazott és a rezsi évente 6 millió forintba kerül.

A szőregi nyugdíjasok ragaszkodnak második otthonukhoz. Fotó: Frank Yvette
A szőregi nyugdíjasok ragaszkodnak második otthonukhoz.
Fotó: Frank Yvette

A pénteki szegedi városi közgyűlésen Szőreg fideszes önkormányzati képviselője, Rózsavölgyi József önálló indítványban kéri a testülettől, hogy kérje vissza a kistérségtől a tulajdonába tartozó Szerb utcai ingatlant. Tervei szerint a helyi Tömörkény István Művelődési Ház telephelyeként működtethetné a város. Rózsavölgyi kistérségtől kapott információi szerint a rezsi tavaly 1,6 millióba került, egy alkalmazott fizetésére 2,4 milliót fordítottak. A várostya azzal indokolja kérését, hogy a ház egykori tulajdonosa, Tolnai Györgyné, akit 1950-ben internáltak, azzal hagyta rá az ingatlant a városra, hogy azt idősek gondozására használják. Ezt az önkormányzat eddig teljesítette is: előbb bentlakásos idősek otthonaként, az utóbbi időben pedig nappali ellátóhelyként működött 80–100 idős helybeli megelégedésére. A képviselő javasolja: a város három szobában rendezzen be kiállítótermet, ahol Kanalas István fafaragó életművét, Péter László helytörténész gyűjteményét és a rózsatermesztés eszközeit mutatnák be. Az ebédlőben tarthatnák a klubfoglalkozásokat, szakköröket.

Az előterjesztésben nem szerepel, honnan teremtené elő a képviselő a klub fenntartásához szükséges évi minimum 4 millió forintot. Megkeresésünkre Rózsavölgyi József elmondta: előzetesen nem akart sárdobálásba bocsátkozni azzal, hogy kijelenti, melyik intézménynek a költségvetéséből faragják le ezt az összeget a szőregiek kedvéért. Noha több – ingatlaneladásra, költségvetési tételre vonatkozó – elképzelése van, konkrét javaslatot a közgyűlésen tesz majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rómeó és Júlia - Manhattanből

Mozgalmas, látványos, drámai erejű West Side Story-produkciót rendezett Juronics Tamás a nagyszínházban. Tovább olvasom