Délmagyar logó

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 11°C Még több cikk.

Rozsdás mászóka az árnyékban

Szegeden több mint kétszáz játszótér közül választhatunk. Csak a tarjáni városrészben két-három utcánként van egy kisebb-nagyobb játszóhely. A régiek elavultak és veszélyesek, az újak modernek és biztonságosak. Mégis a rozsdás mászókás népesül be, mert ott árnyékban játszhat a gyerek – a tegnapi 34 fokos hőségben is.
Kánikulában a víz hűsítő játék. Fotó: Schmidt Andrea
Napok óta szinte elviselhetetlen a hőség – a panellakásokban különösen. Az átmelegedett betonfalak közül a házak közötti parkokba menekülnek a lakótelepen élők, mert árnyékban elviselhetőbb a kánikula. A szegedi Fodor Anikó lányával, Lilivel szokásos délutáni sétáján is valamelyik közeli játszótér felé veszi az irányt.

Játszótérből a tarjáni lakótelepen is nagy a kínálat. A Retek utca elején egymástól száz méterre két játszótér is található. Az utca egyik oldalán szobányi területen a betonnal övezett homokozóban több a szemét, mint a homok. A csúszda lépcsőjére még felmászhat Lili, de lecsúszni mamája már nem engedi. Az elöregedett műanyag könnyen felsértheti a kicsi bőrét. Hátunk mögött keservesen nyikorog a hinta: két tini próbálja lökni magát. Még nézni is rossz! Az elrozsdásodott láncok öregebbek, mint a hintázók.

Új játszóhelyek

Szegeden 227 játszótere közül 27 felel meg az uniós követelményeknek, 18 ezekben a napokban születik újjá. Ma átadjak Kiskundorozsmán a Jerney utcai játszóteret. Hamarosan elkészül a Vajda utca és a Marostői városrész új játszóhelye is.

Miért játszanak itt a gyerekek? Miért nem sétálnak pár métert, hogy a modernebb, biztonságosabb játékországba léphessenek?

– Nagyon szép az a játszótér, de az egész területen tűz a nap – válaszol Anikó. – Minden eszköz olyan anyagból készült, ami még egy karcolást sem ejt a gyerekeken. Tiszta a homokozó. A teret karbantartják és tisztítják. De hát ebben a nagy melegben nem vihetem oda a kislányomat. Olyan nagy ott a hőség, hogy rövid időn belül rosszul lennénk mindketten. Azokat a fákat nemrég ültették, még nem adnak akkora árnyékot.

A Máltai Játszóházba is bementünk. A mintegy négyezer négyzetméteres területet kaviccsal beszórták, kerítéssel körbevették, éjjel is őrzik, s többféle játszóeszközzel várják a gyerekeket.

Marad a kánikula

Holnap is a maihoz hasonló melegre – napközben 33, késő este 19-20 fokra – számíthatunk. A szegedi meteorológusok azt mondják, hogy szombaton és vasárnap már felhősebb lesz az ég, de ez csak egy-két fokkal enyhíti a levegő hőmérsékletét. Frissítő záporok Csongrád megyében bárhol előfordulhatnak, de egy hétig még biztosan marad a trópusi hőség.

Az egyik sarokban a bébik méretének felel meg a hinta, a homokozó, a csúszdás hajó. A nagyobbak kicsit odébb hintázhatnak, csünghetnek a kötélváron.

A szegedi játszóterek többségét fel kellene újítani. Mégpedig úgy, hogy megfeleljenek az európai uniós szabványoknak. Például az új hintának ütéscsillapítós az ülése, és alatta gumiréteg védi a gyerekeket a sérüléstől – tudjuk meg Kovács Jánostól, a környezetgazdálkodási kht. munkatársától.

Szegeden elkészült a felújítási program: minden harmadik játszótér új külsőt kap. Persze a nagy melegben árnyékot nyújtó fák növekedését nem tudják meggyorsítani.

Gy. N.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikeres parlagfűrazzia

A kiskundorozsmai víkendházak és szántók környékén szagoltunk bele a virágporos levegőbe.… Tovább olvasom