Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Rudolf és Vetsera Mária az Operettbe érkezett

A Budapesti Operettszínházban ma este tartják a Rudolf ősbemutatóját. A slágergyanús musicalt hamarosan Szegeden is láthatjuk: szabadtéri világpremierje július 28-án lesz a Dóm téren.
Vágó Bernadett Vetsera Mária, Dolhai Attila Rudolf szerepében a musical főpróbáján. MTI-fotó
A Broadway egyik legsikeresebb szerzője, a Jekyll és Hyde világhírű komponistája, Frank Wildhorn az ugyancsak amerikai szövegíróval, Jack Murphyvel szövetkezve Frederic Morton könyve nyomán írta a Rudolf trónörökösről szóló új musicalt. Az utolsó csók alcímet viselő darabból a Habsburg főherceg és Vetsera Mária tragikus szerelmét éppúgy megismerheti a néző, mint a korszak politikai csatározásait. Rudolf abban a pillanatban ismerkedik meg a tizenhét éves bárónővel, amikor minden összeomlani látszik körülötte. Rudolf csapdában érzi magát, képtelen túllépni saját korlátain.

Megváltásként érkezik életébe a mindent elsöprő szerelem. Taaffe miniszterelnök igyekszik megakadályozni az ifjú trónörökös politikai és magánéleti boldogulását. Hiába ismerjük a történelemkönyvekből a tragikus befejezést, a musicalben az utolsó pillanatig úgy tűnik: a szerelem végül mégis győzni fog. A történelmet persze nem lehet átírni: Rudolfot szeretőjével 1889 januárjában holtan találták a Bécs melletti mayerlingi vadászlakban. A kettős haláleset körülményei máig tisztázatlanok.

Szegeden is sláger

A visszatérő tavalyi siker, Alföldi Róbert Csárdáskirálynő-rendezése mellett bizonyára a Rudolf lesz a Szegedi Szabadtéri Játékok legnépszerűbb idei produkciója. Július 28-a és augusztus 6-a között összesen hat előadást tartanak belőle a Dóm téren. Szegeden is nagy az érdeklődés a látványosnak ígérkező musical iránt, a legjobb helyekre szinte már nem is lehet jegyet kapni. Közel 19 ezer belépő, azaz a jegyek pontosan 83,3 százaléka már gazdára talált.

A mai ősbemutató és a júliusi 28-i szabadtéri világpremier a Vereinigte Bühnen Wien, a Budapesti Operettszínház és a Szegedi Szabadtéri Játékok koprodukciójaként jön létre. A musicalt Kerényi Miklós Gábor állította színpadra, a zenei vezető Makláry László és Silló István. A koreográfusok egyike a Szegedről indult Duda Éva. A főszereplőket meghallgatáson választották ki, Rudolfot Dolhai Attila, Vetsera Máriát Vágó Bernadett alakítja. A további szerepekben Földes Tamást, Janza Katát, Németh Attilát, Polyák Lillát, Bereczki Zoltánt, Szabó P. Szilvesztert láthatja a közönség. Két héttel ezelőtt az operettszínházi büfében felszolgált szalmonellás ételtől több művész is súlyosan megbetegedett, néhányan kórházba is kerültek, de mostanra mindannyian felépültek.

– Rudolf politikai meggyőződése egy nagy európai állam létrehozása volt, pénzügyi, gazdasági közösséget szeretett volna egyenrangú nemzetek között. Ő volt a nagy európai közösség egyik első megálmodója. Ha hatalomra került volna, a kontinens történelme bizonyára más fordulatot vesz, talán el lehetett volna kerülni a világháborúkat – mondta Kerényi Miklós Gábor. A rendező azt is hangsúlyozta: a musical elsősorban egy gyönyörű szerelmi románc. A produkció iránt óriási az érdeklődés, október végéig minden továbbira az összes jegy elfogyott már.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kutatás a gazdasághoz szabva

A közelmúltban kapott Szilárd Leó-díjat a szegedi Dékány Imre professzor, aki főként… Tovább olvasom