Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Rugalmasabbak az alternatív iskolák

Miközben önkormányzati iskolák megszűnéséről és összevonásáról szólnak a hírek, virágzanak az egyházi, alapítványi, egyesületi vagy egyéb fenntartású közoktatási intézmények, Csongrád megyében közel száz működik.
Miközben önkormányzati iskolák megszűnéséről és összevonásáról szólnak a hírek, virágzanak az egyházi, alapítványi, egyesületi vagy egyéb fenntartású közoktatási intézmények. Az ilyen „alternatív finanszírozásúakból" Csongrád megyében közel száz működik – az egyesületi óvodától kezdve, a művészeti magániskolákon át az egyházi gimnáziumokig. Ezek elsőszámú előnye: a rugalmasság.

– Az iskola működésének alapját az állami normatíva adja, de ez ugyanúgy nem fedezi a költségeinket, mint az önkormányzati fenntartású intézményekben. Az egyházi kiegészítő támogatás mellett a fenntartónk is segít, ha nagyon megszorulunk anyagilag. Az iskola alapítványát évi néhány millió forinttal támogatja az egyes szülőktől érkező adomány, illetve az adófizetők egyszázalékos felajánlása – magyarázza Szilvásy László. A szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium igazgatója fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy ugyanazok a törvények vonatkoznak a nem önkormányzati fenntartású közoktatási intézményekre is, mint az egyéb fenntartásúakra. Így például a fenntartó fogadja el a pedagó-
giai programot, ellenőrzi a működés gazdaságosságát. A pluszt esetükben az a speciális helyzet jelenti, hogy azok számára nyújtanak alternatívát, akik egyházi iskolában szeretnének tanulni. Bár a hagyományokból is következik az oktatás magas színvonala, de a bejutásnak nem alapvető felvétele, hogy a kisdiák keresztény legyen.

Eddig közel húsz középiskolát működtetett Szeged önkormányzata. E szám a következő tanévtől jelentősen csökken, hiszen ezentúl a szegedi kistérségi többcélú társulás tartja fönn például az Eötvös gimnáziumot, több szakközépiskolát, illetve szakiskolát pedig összevonnak. Ugyanakkor 18 szegedi székhelyű, de nem városi önkormányzati fenntartású középfokú iskolában tanulnak diákok.

– Rugalmasabb és gyorsabb döntéseket hozhat az alapítványi fenntartású iskola kuratóriuma, mint egy sokágú intézményrendszerrel foglalkozó önkormányzati képviselő-testület. Az önkormányzati kontroll ugyanis erős, de rugalmatlan – foglalja össze az alternatív fenntartás legfőbb előnyét Keveiné Mészáros Erika. A szegedi Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola igazgatónője elárulja: az állami normatíva esetükben sem elegendő a működésre, ezért a 4,5 tanulmányi átlag alatti diákok szülei hozzájárulást fizetnek – félévente 25-30 ezer forintot. De az még a legszorosabb gazdálkodás mellett sem lenne elegendő kiegészítés. Ezért a módszertani kultúrában is megnyilvánuló fejlesztés a pedagógus kar élénk és sikeres pályázati munkájának eredménye. Elismerte: ezenkívül is küzdeni kell azért, hogy elegendő tanítványuk legyen. Az alapítványi Hansági előnyének említette a diákokkal való egyéni bánásmódot és a differenciált foglalkozást, vagyis a gondoskodást.

Tárház

Az alternatív iskola.lap.hu című internetes oldalon az algyői óvodában alkalmazott Montessori módszertől kezdve, a Mindszenti Kolping Családi Egyesületen át, a Szegeden is elérhető Waldorf-féle megközelítésig számtalan oktatási formát megismerhet az érdeklődő. A Csongrád megyei közgyűlés honlapját böngészve az is kiderül, mennyire színes a nem önkormányzati fenntartású közoktatási intézmények itteni leltára. Például a megyei közgyűlés 12 (Ásotthalmon és Pusztamérgesen 1–1, Csongrádon és Makón 3–3, Szentesen 4) középiskolát tart fenn.

Ugyanakkor a nem önkormányzati működtetésű közoktatási intézmények jegyzéke a megye területén közel százas. Közte közel 34 középfokú, azaz gimnázium, szakképző iskola, úgynevezett többcélú intézmény és kollégium; 32 művészetoktatási intézmény; 5 általános iskola; 17 óvoda; 5 szakmai szolgáltató. A fenntartók között találjuk például a Szegedi Tudományegyetemet, több egyházat és minisztériumot, közhasznú társaságot, számos közhasznú és magánalapítványt, néhány kft.-t és egyesületet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolc banda muzsikál a szegedi lakodalmas döntőben

Szinte minden jegy elkelt lapunk lakodalmas fesztiváljának döntőjére. Az újszegedi sportcsarnokban… Tovább olvasom