Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Rühesség miatt hazaküldték a kollégistákat

Szeged - Hazaküldték a kollégiumból azt a 6 diákot, akiknél rühességet állapítottak meg a múlt héten. Az épületet hétvégén fertőtlenítik.
Rühes fertőzés miatt küldtek haza diákokat a szegedi Fodor József kollégiumból – tudtuk meg olvasónktól, aki azt is elmondta, az ő barátnőjének testvérét is hazaküldték hétfőn.

Utánajártunk: három lány még november elején jelezte a kollégiumban, hogy kiütések jelentek meg rajtuk, amik nagyon viszketnek. A kollégium vezetője kérdésünkre elmondta, hogy a tanulókat rögtön orvoshoz küldték, a bőrgyógyász pedig megállapította, hogy a tüneteket egyértelműen a rühatka okozta. A lányok szobáját fertőtlenítették, lecserélték a teljes ágyneműt, a családokat tájékoztatták a fertőzésről, és részletesen elmondták a szülőknek, hogy mit kell tenni, hogy a fertőzés megszűnjön: alapos, fertőtlenítő mosdás után kenjék be magukat a szakorvos által adott fertőtlenítőszerrel, a ruhákat az alapos mosás és fertőtlenítés után vasalják is ki. Az intézményvezető azt mondta, helyes kezelés esetén a fertőzés 6-8 hét alatt megszűnik.

A kollégium vezetője a szakiskola igazgatóját, a takarítószolgálatot és a tisztiorvosi szolgálatot is értesítette az esetről. Utóbbi helyről azt az információt kapták, hogy nyugodjanak meg, mert ez egy alacsony kockázatú fertőzés, a rühatka csak szoros testi kontaktussal terjedhet, és könnyen gyógyítható, a közösségre való veszélye viszonylag alacsony.

A kollégiumot a hétvégén fertőtlenítik. Fotó: Kuklis István
A kollégium épületében a hétvégén fertőtlenítő takarítást végeznek. Fotó: Kuklis István

A múlt hét végén azonban újabb három diák jelentkezett kiütésekkel és erős viszketéssel. A szakorvos náluk is rühességet állapított meg. Hasonlóan intézkedtek, mint a lányok esetében. A kollégium vezetője azt mondta, a hétvégén, amikor a diákok hazautaznak, a teljes épületben fertőtlenítő takarítást végeztetnek, illetve kikapcsolják a fűtést, és sokat szellőztetnek, mert úgy tudja, hogy a hidegben a rühatkák elpusztulnak.
Hogyan terjed?

A rühesség apró, vörös kiütéssel és igen erős viszketéssel jár. Okozója a Sarcoptes scabiei nevű, néhány tized milliméter nagyságú rühatka, mely csak az embereket betegíti meg – olvasható a hazipatika.com internetes oldalon. A rühességet bárki elkaphatja, a fertőzéshez általában szoros testi kontaktus kell. A fertőzés átvivője lehet a fertőzött személy ágyneműje, törülközője, ruhadarabjai vagy használati tárgyai is. Fertőzés előfordulása esetén szükséges a környezetben élők, családtagok alapos fertőtlenítő kezelése, még akkor is, ha tünetmentesek. Előírás a környezet tárgyainak fertőtlenítése, valamennyi ágynemű, törülköző és ruhadarab magas hőfokon történő mosása, vasalása. Az állati rühatka nem okoz emberi rühességet.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botrány a pécsi Kligl-szobor avatóján

Ordibálással zavarta meg egy férfi Kligl Sándor Munkácsy-díjas szegedi szobrászművész új szobrának avatóünnepségét kedden a pécsi főutcán. Tovább olvasom