Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Ruzsáért kapott díjat Ábrahám Vince

Ruzsa - Ruzsáért díjat vett át a falunapon Ábrahám Vince, aki 1974-től 1992-ig állt a helyi téesz élén.
– Nagyon jólesik, hogy a Ruzsáért díj odaítélésekor rám gondolt a község vezetése. Hiszen nem itt lakom, Szegeden élek, tizenegy éve nem is jártam erre. Nem volt lelkierőm megnézni, mi lett a téeszből. Duplán vert a szívem, amikor a határba értem. És mennyien megállítottak pár szóra a régi betyárok közül! – mondta Ábrahám Vince egykori téeszelnök a díjátadás után. A 74 esztendős kitüntetett Szegeden született, a mórahalmi tanyavilágban nőtt fel, zsebében debreceni agráregyetemi diplomával tért vissza a térségbe. Előbb Dorozsmán, majd a forráskúti Haladás Szövetkezetben dolgozott.

Ábrahám Vince az elismeréssel, amely meglepte őt. Fotó: Frank Yvette
Ábrahám Vince az elismeréssel, amely meglepte őt.
Fotó: Frank Yvette

1974-ben került a Szivárvány és a Népszabadság Mezőgazdasági Termelőszövetkezet egyesülése élére. Az addig gyengén muzsikáló téeszek hamarosan eredménnyel gazdálkodtak; az elnök modernizált. Négy évre a megyei TESZÖV titkára lett, majd újból Ruzsán folytatta, a Népszabadság Mg. Tsz elnökeként. 1991. december 31-én ment rokkantnyugdíjba, de fél évig még ellátta feladatait. Bevezette a hízómarhatartást, az öntözéshez víztározót építtetett. Javítóműhelyt, tojótelepet, fűrészüzemet és a nők foglalkoztatására varrodát is felszerelt. Egyedülálló szabadalom alapján a baromfitrágyából gyógyszeralapanyagot, húgysavat előállító üzem épült. Gépesítette a krumplibetakarítást, a háztáji gazdaságokat felvásárlóteleppel segítette. A központi major terményszárítójához kiépíttette az Üllés–Ruzsa gázvezetéket, amely a falut is ellátta. A fóliák és a csirketelep fűtését termálvízzel oldotta meg. Munkáját az agrártárca a Munka Érdemrend ezüst, majd arany fokozatával ismerte el. 1984-től egy cikluson át a térséget az Országgyűlésben is képviselte.

Hétvégén a falunapon Sánta Gizella polgármestertől vehette át Ábrahám Vince a Ruzsáért díjat.

Olvasóink írták

  • 2. seawasp 2011. május 25. 11:19
    „tudott!”
  • 1. seawasp 2011. május 25. 11:18
    „Hát igen!

    Szétverték a Tsz-eket, mert az volt a legény a gáton, aki több kárt tudod okozni! :-(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Modernizálták a kisteleki iskolákat

Huszonegy interaktív táblát és 68 számítógépet kapott a kisteleki Térségi Intézményi Társulás négy iskolája. Tovább olvasom