Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 29°C Még több cikk.

Ruzsán a múlté a kultúrházszag

Ruzsa - 52 millió forintból megújul nyárra a ruzsai művelődési ház. Bővül a könyvtárterem és a Tömörkény térre költözik a teleház.
Aki a ruzsai Móra Ferenc Művelődési Ház 45 esztendős épületét körbejárja, hamisítatlan szocreál kultúrházat láthat. Ha az üvegezett főbejáraton belép a látogató, és a kikövezett előtéren át bemegy a nagyterembe, igazi „kultúrházszag" csapja meg az orrát. Generációk léptek fel ezeken a régi deszkákon. Hány és hány nagymama, anya és lány ropta a lagziban ezen a poros parkettán!

– Idén újjászületik a művház – kalauzol Vörös Tiborné intézményvezető. 44 millió forint uniós támogatást nyert az önkormányzat, amit 8 millió önerővel egészít ki. Július végére a tervek szerint megújul a homlokzat; esőtől védett, akadálymentes rámpán lehet megközelíteni az épület főbejáratát. A nagyterem is kicserélődik tetőtől talpig; korszerűsítik a parkettát, a mennyezetet és a színpadot. Méltó helyen edzhet az aerobikcsoport, nem kell nyelniük a port a jógásoknak, lesz helye a falugazdászok rendezvényeinek.

Nyárra újjászületik a művelődési ház. Fotó: Karnok Csaba
Nyárra újjászületik a művelődési ház.
Fotó: Karnok Csaba

Megérett a bővítésre a könyvtárterem. Százötven éve eleve pénzhiánnyal épült az iskola, a könyvtár csak magánadományoknak köszönhette a születését. Hely szűke miatt háromszor költözött tovább, így még több kiadvánnyal még nagyobb olvasótábort szolgálhatott ki. Jelenleg 75 négyzetméter alapterületű, több mint 17 ezer dokumentumnak ad helyet – és tovább bővül. A felújítás alatt sem zár be a ház, a nagyterem helyett azonban átmenetileg az iskola ad otthont a rendezvényeknek.

Új lakó is lesz: a teleház. Egy fedél alá kerülnek a nélkülözhetetlen szolgáltatások. Nem kell fontos papírokkal futkosni a Tömörkény téri művelődési ház és a teleház Alkotmány téri épülete között. A kiürülő teleháznak más funkciót szán az önkormányzat: közös konyhát tervez, hogy korszerű otthont teremtsen a gyerekétkeztetésnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékonysági óvodabál Bordányban

Bordány - Jótékonysági óvodabált rendez a bordányi Apraja-falva Óvoda és Bölcsőde február 19-én, 18… Tovább olvasom