Délmagyar logó

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Ságvári közre nevezte át brüsszeli folyosóját Ujhelyi István

Ságvári neve alatt Szegeden kiváló elmék, tisztes polgárok, országot irányító szakemberek kerültek ki az iskolapadból; a jelenlegi kormány több tagja is.
- Nem voltam „SÁGVÁRIS", de tudom, hogy milyen büszkeség annak lenni. Nem pusztán egy antifasiszta ellenálló neve, hanem rang és dicsőség. A szegedi gimnázium erőszakos átnevezése ellen nem egykori diákként tiltakozom, hanem szegedi polgárként, családapaként, baloldali politikusként, antifasiszta gondolkodóként, egyszerűen: jóérzésű emberként - írja nyílt levelében Ujhelyi István, az MSZP alelnöke, Európai Parlamenti képviselő.

"Az Orbán-kormány és a Fidesz az elmúlt években – korábban elképzelhetetlen – erkölcsi mélységbe süllyedt, ezért ez az ideológiai pusztítás tulajdonképpen már nem okoz meglepetést. A Gyakorló Gimnázium átnevezésének – a szélsőségek felé történő hódolással egyenlő - szorgalmazása beleillik a rezsim vírusszerű politikájába. A jelent már megfertőzték, a múltat pedig megpróbálják lelketlenül elhazudni.

Átnevezés Brüsszelben
Átnevezés Brüsszelben

Ságvári Endre életútja és tragikusan fiatal halála nem a sztálinizmus bűneihez, hanem a tomboló nácizmus elleni küzdelemhez köthető. Ságvári neve alatt Szegeden kiváló elmék, tisztes polgárok, országot irányító szakemberek kerültek ki az iskolapadból; a jelenlegi kormány több tagja is. Egy értékes, összetartó és büszke közösséget készül most a kormányzat megbecsteleníteni. Nem fog sikerülni. Mert nem sikerülhet. Mi nem hagyhatjuk hátra hőseinket!

Tudjuk, milyen a Fidesz értékválasztása: mindig az aznapi, gombokra váltható érdekek mentén fordul. A mi szociáldemokrata és antifasiszta értékeink viszont állandóak, és ezt büszkén vállaljuk! Ennek jelképeként a brüsszeli Európai Parlamentben lévő irodám folyosója szimbolikusan a „Ságvári köz" nevet fogja viselni a jövőben.

A Fidesznek is el kell döntenie, hogy a Jobbik vagy az antifasiszták oldalára áll. Én továbbra is minden héten meg fogom kongatni a harangokat. Mert demokrataként ez a dolgom."

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

DK: Tóthnak mennie kell, mert leterroristázta a szegedieket

A Károlyi kollégiumot is átnevezni kívánó jobbikos politikus megsértette azt a több mint 10 ezer embert, akik a Ságvári gimnáziumért küzdenek. Tovább olvasom